سحر عصرآزاد

«نارنجی‌پوش» جدیدترین فیلم داریوش مهرجویی در حوزه آثار سفارشی است که نتوانسته پیام و شعار انسانی خود را به گونه‌ای ظریف به سبک و سیاق این فیلمساز با درام پیوند دهد. به همین دلیل نه به عنوان فیلمی از یک کارگردان مؤلف و نه فیلمی در راستای سفارش و پیام، انتظارها را برآورده نمی‌کند.

در آغاز دهه پنجم فیلمسازی طبیعتاً نمی‌توان از کارگردانی مؤلف همچون مهرجویی انتظار داشت مرتب علاقمندان سینمایش را غافلگیر کند و هر بار «هامون»ی جدید خلق کند، اما در اوج و فرودهای متعارفی که می‌تواند در کارنامه هر فیلمساز بزرگی باشد، خواسته و ناخواسته همواره آثار با نقاط اوج قیاس می‌شوند.

بخصوص درباره مهرجویی که این نقاط اوج متعدد بوده و در کنار «هامون»، سه‌گانه زنانه ماندگار او یعنی «سارا»، «پری» و «لیلا» در کنار فیلم‌های مستقل و شخصی‌تری مثل «درخت گلابی» و البته جدی‌ترین کمدی ایرانی یعنی «اجاره‌نشین‌ها» برخی از آن‌ها هستند.

همه اینها دلیل نمی‌شود که فیلم متوسط یا ضعیف در کارنامه یک فیلمساز نباشد، چرا که آزمون و خطا حق هر هنرمندی با هر سبک و سیاقی در هر رده‌ای است. مهرجویی هم مثل هر فیلمسازی در حرکت از نقاط اوج به فرود و برعکس، به حفره‌هایی رسیده که مرور امروز آن‌ها این نکته را برجسته می‌کند که اشکال اصلی، در برخورد با سوژه‌های سفارشی یا به گفته بهتر مضامینی است که دغدغه دلی فیلمساز نیست یا اینکه فیلمساز نتوانسته آن را مال خود کند.

این وجه بخصوص وقتی به چشم می‌آید که فیلمسازی مثل مهرجویی به زبان شخصی رسیده که می‌تواند کلیشه‌ای‌ترین مضامین را تبدیل به اثری منحصر به فرد از زاویه نگاه خود کند. نگاهی به سوژه اصلی فیلم «لیلا» که درباره یک زن جوان نازاست که دچار مخاطراتی می‌شود این وجه را برجسته می‌کند. بخصوص که این فیلم زمانی ساخته شد که مجموعه تلویزیونی «در پناه تو» با چنین سوژه تکراری در حال پخش بود.

اما استقلال نگاه فیلمساز این سوژه را آْن چنان مال خود کرد که لیلا تبدیل شد به یکی از شخصیت‌های زن ماندگار سینمای ایران با عشقی بیمارگون و خودآزار که پیچیدگی‌های غریب زنانه را در قالب قصه‌ای ساده در معرض دید مخاطب قرار داد.

همانطور که مهرجویی در فیلمی مثل «بمانی» نتوانست ویژگی نگاه خود را به سوژه سفارشی وضعیت اسفناک زنان عشیره‌ای در جنوب حفظ کند، در فیلم معناگرای «آسمان محبوب» هم این اتفاق نیفتاد و حالا «نارنجی‌پوش» فیلمی است در راستای آثاری که مهرجوییِ دغدغه‌مند با نگاه هنرمندانه از ورای آن ناپیداست.

هرچند سکانس ابتدایی بخواهد به شکلی مستندوار نگرانی و دغدغه‌مندی فیلمساز را از وضعیت طبیعت و آلودگی و ... به مخاطب القا کند، این اتفاق در کلیت فیلم نمی‌افتد چراکه وارد بافت دراماتیک فیلم نمی‌شود.

فیلم «نارنجی‌پوش» ایده هوشمندانه و زیبایی دارد که می‌تواند در زندگی زمان حال ما کارکرد داشته باشد اما مهمترین نکته‌ای که نمی‌تواند این ایده را به زبان فیلم و درام برگرداند، کم‌توجهی به وجوهی است که به هر حال برای منطق و باورپذیری قصه و همراهی مخاطب تا پایان لازم است.

قرار است قهرمانی داشته باشیم که تصمیم می‌گیرد تغییری در محیط اطراف خود بدهد و این تغییر را از خانه تا سطح شهر پی می‌گیرد. اما وقتی مقدمه درستی برای این تصمیم و حرکت جهت این تغییر مهم چیده نشده، طبعاً منطق آن تا پایان دچار نقص می‌شود. نمی‌توان انتظار داشت فردی با خواندن یک کتاب چنین حرکتی را آغاز کند، آن هم بدون پیشزمینه و مقدمه و روندی دراماتیزه شده که در دنیای فیلم و قصه پذیرفتنی باشد.

نکته دیگر در مورد لحن دوگانه حاکم بر فیلم است که موجب عدم یکدستی شده و طبعا ارتباط برقرار کردن با کلیت کار را دچار مشکل می‌کند. با نگاه سرخوشانه و جذاب مهرجویی به قصه و شخصیت‌ها در فیلم‌هایی مثل «میهمانی مامان» و «طهران- تهران» آشنا هستیم که به فراخور قصه جواب داده و در همان فضا و حال و هوا پذیرفتنی و باورپذیر بود.

در «نارنجی‌پوش» فضای سرخوشانه‌ای که برای قهرمان مرد و دنیای ذهنی و رفتارها و کنش و واکنش‌هایش طراحی شده می‌تواند تا حدی منطق رسیدن به این تصمیم و نهایتاً انتخاب شغل سپوری را از سوی او قابل قبول جلوه دهد.

اما فیلم این فضا و لحن انتخابی را در طراحی شخصیت زن به کلی فراموش کرده و به فضای رئال و به شدت جدی نزدیک می‌شود که این کنتراست تا انتها حفظ شده و حتی نمی‌تواند منجر به تأثیرپذیری یکی از دیگری ختم شود.

ایده‌آل‌ترین اتفاق ممکن می‌توانست این باشد که در سکانسی که زن جارو را از شوهر می‌گیرد و خیابان را جارو می‌کشد، ریتم این دو شخصیت همسان شده و در ادامه به نوعی همسازی و فضای متعادل برسند، اما این اتفاق هم نمی‌افتد و نوع اجرای صحنه و بیان این دیالوگ زن که احساس خوبی از صدای جارو به او دست داده! نمی‌تواند از این لحظه به نفع یکدستی کلیت کار استفاده کند.

فیلم حتی در سکانس دادگاه با نوع چیدمان و اجرا و فضای موجود و البته با تکیه بر دیالوگ ماندگار فیلم «هامون» بدون آنکه مخاطب بخواهد به اجبار قیاس کند، این تداعی را در ذهن مخاطبش ایجاد می‌کند. به این ترتیب فضای سرخوشانه و رئال فیلم در تلاقی با یکدیگر هر یک ساز خاص خود را زده و همانطور که اشاره شد در انتها به همسازی نمی‌رسند.

هرچند فیلمساز شخصیت زن را به شکلی غیر منطقی وادار کند از شرایط و امکانات قابل قبولی که در خارج از کشور دارد صرفنظر کند و در قیام نارنجی‌پوش‌ها، لباس رزم پوشیده و به جنگ زباله‌ها برود، اما این اتفاقی نیست که وارد بافت دراماتیک فیلم شده و رسیدن به این نقطه را به شکلی حساب‌شده در ذهن مخاطب ثبت کند.

5858

 

کد خبر 208045

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 11
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • محمد US ۲۳:۱۲ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۷
    43 4
    حامد بهداد یک نقش تکراری بسیار ضعیف ارایه داده بود. بعد از دیدن فیلم تماشاگرها کف زدند و من آن لحظه واقعا فهمیدم که مخاطب عام یعنی چه. در کل فیلم بسیار ضعیف بود.
    • بدون نام IR ۰۰:۰۳ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۸
      22 0
      فیلمنامه معیوب یعنی همین. من موندم چرا وقتی میگن بهتر بودن فیلم رو 50 درصد فیلمنامه رقم میزنه. چرا فیلم نامه نویس حتی بعضی وقت ها دستمزدش به یک درصد نمیرسه. مگر نه این است که باید 50 درصد سود فیلم رو به فیلم نامه نویس بدهند. یه فیلم نامه نویس خوب بسیار بیشتر از یه بازیگر کار میکنه و کتاب میخونه تا میرسه به اونجا که یه فیلم نامه خوب تحویل میده. با این دستمزد ها فیلم نامه نویس ساخته نخواهد شد و سینمای ایران هم فیلم خوب به خود نخواهد دید
  • پریا IR ۰۰:۳۸ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۸
    20 4
    بسیار بسیار فیلم ضعیفی بود . با بازی های بسیار بد از حامد بهداد لیلا حاتمی و میترا حجار.
  • نوید IR ۰۰:۳۹ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۸
    19 2
    فیلم فوق العاده ضعیفی بود .... بدون اغراق من تا اواسط فیلم رو بیشتر نتونستم تحمل کنم .
  • بدون نام IR ۰۰:۵۱ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۸
    9 22
    همین عوامی که شما می گویید بعد از دیدن فیلم جدایی نادر از سیمین هم در سینما کف زدند.هم نارنجی پوش فیلم خوبی بود و هم بازی حامد بهداد.
  • بدون نام GB ۰۱:۵۳ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۸
    15 7
    روی سخنم به شماست جناب محمد، مهمترین وجه سینما لذت بردن از آن است و علیرغم ضعف های بی شمار این فیلم ،که نگارنده بالا به بخشی از آنها به درستی اشاره کرده است و البته در بخش هایی چون پاراگرافهای مربوط به عدم یکدستگی در فیلم نا موجه گویی کرده است، اما لذیذ است و همین لذیذی باعث شده تا تماشاگران را به وجد آورد. ضمنا فراموش نکنیم که این فیلم اثری سفارشی و آموزشی برای بالا بردن سطح فرهنگی عوام بوده است که می بایست اتفاقا بر مخاطب عام تاثیر گذارد و اگر مخاطبین برای این فیلم دست زده اند به کارگردانش باید تبریک گفت.
    • محمد US ۰۸:۳۴ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۸
      9 2
      ببين عزيزم، توقع ما از كارگردانهاي مختلف فرق مي كند. من فقط متاسف شدم كه چرا موضوع به اين مهمي كه مي تواست دستمايه فيلمي غني باشد و روي مخاطب تاثير عميق فرهنگي بگذارد اين چنين ضعيف از كار در آمده است. نكته بعدي اين هست كه كارگردانها از يك سري بازيگر ثابت در فيلمهايشان استفاده مي كنند تا فروش خود ر ا بالا ببرند.خدا وكيلي شما چطور مي توايد بگوييد كه حامد بهداد در اين فيلم توانسته بازي قابل قبولي دشته باشد. متاسفانه اين عده راه را بري ورود بازيگران واقعي بسته اند. نكته ديگر راجه به فيلمنامه بود كه كاملا فيلمفاسي بود. من فكر كنم اين فيلم درحد نقدهم نيست.حالا بقيه دوستان مي توانند نظر بدهند.
    • امیررضا IR ۱۲:۴۹ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۸
      1 7
      آقای محمد ، قطعا کارگردان هایی مانند مهرجویی و کیمیایی و تقوایی خیلی بهتر از من و شما می توانند فرق بین بازیگر واقعی و غیرواقعی را تشخیص دهند.
  • سهیل US ۱۰:۱۰ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۸
    14 1
    نارنجی پوش ار هیچ نظر فیلم خوبی نیست حتی اگر مخاطب عام در انتهای آن کف بزند (که در سینما پردیس ملت که من این فیلم را دیدم حتی عده های در میان فیلم سالن را ترک کردند چه برسد به کف زدن)دلیل این کف زدن این نیست که پیام فیلم که کثیف نکردن شهر و بی اعتنایی مردم به رفتگران را پذیرفته و الان نظرش عوض شده. اصولا فیلم های نصیحت کننده هیچ وقت نمی توانند روی رفتار مردم اثر جدی حتی در کوتاه مدت بگذارند. آقای مهرجویی به ساده ترین روش ممکن و بدون هیچ ظرافتی می خواهند بگویند شهر مان را تمیز نگه داریم و قدر رفتگران زحمت را بدانیم اما وقتی تصویری که از رفتگر ارائه می شود به این شدت غیر واقعی است به نظر شما چقدر امکان دارد این فیلم به صورت جدی تاثیر گذار باشد ؟
  • بدون نام IR ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۸
    10 6
    عشق به حامد بهداد یا حتی لیلا حاتمی باعث شده بعضی ها ضعفهای فیلم را نبینند. اما حقیقت این است که این فیلم بسیار ضعیف و دم دستی است و هیچ کدام از بازیگرانش هم بازی مناسبی ندارند.
  • بدون نام IR ۱۲:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۸
    4 4
    ما که فیلموندیدیم تا نظر بدیم

آخرین اخبار