به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین ؛ محمد ستایش رئیس دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در نشست خبری گفت: یکی از مهمترین ویژگیهای طب ایرانی، ماهیت تمدنی، فرهنگی و هویتی آن است. این دانش بخشی از میراث تمدن چند هزار ساله ایرانی است که از گذشتههای بسیار دور، به حوزههای مختلفی از جمله پزشکی توجه ویژه داشته است.
وی اطلاعرسانی درست را از وظایف مهم رسانهها دانست و ادامه داد: طب ایرانی، تاریخ پربار و بسیار مفصلی دارد که از ساخت داروهای گرفته تا تأسیس بیمارستان جندی شاپور به عنوان نخستین بیمارستانهای آموزشی در جهان، را دربرمیگیرد.
رئیس دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به اینکه حتی یک بیمارستان در ایران بخش طب سنتی ندارد بر لزوم مراجعه مردم به متخصصین طب سنتی به جای عطاری ها و برخی سوداگران این عرصه تاکید کرد.
ستایش افزود: طب ایرانی نه صرفاً نوشیدنیهای گیاهی یا نسخههای عامیانه، بلکه مکتبی علمی با منطق، مبانی نظری، و آثار مکتوب گسترده است بهطوریکه کتابهای این حوزه، از جمله آثار ابنسینا، در بسیاری از پایگاههای علمی بینالمللی مورد پژوهش قرار گرفتهاند.
وی بیان کرد: در واقع، طب ایرانی یکی از مزیتهای علمی ما در سطح جهان است که متأسفانه در برهه هایی از تاریخ دچار آسیب شد.
ستایش با اشاره به بازگشت رسمی طب ایرانی به ساختار علمی کشور میگوید: از سال ۱۳۸۲ گفتمان دانشگاهی شدن طب سنتی در کشور آغاز شد و از ۱۳۸۶ دانشکدههای طب سنتی در ساختار دانشگاههای علوم پزشکی شکل گرفتند.
وی ادامه داد: طب ایرانی ظرفیت بسیار بالایی در حوزه پیشگیری و خودمراقبتی دارد و یکی از ویژگیهای بارز آن، نظریه مزاج است که تفاوتهای فردی، تأثیر محیط و سبک زندگی را در سلامت نظر میگیرد؛ موضوعی که امروزه در طب جدید نیز تحت عنوان "پزشکی فردمحور" به آن پرداخته میشود.
رئیس دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی کرمان همچنین به نظریه «شش اصل ضروری سلامت» در طب سنتی اشاره کرد که به اصلاح سبک زندگی مردم و ارتقای کیفیت زیست آنها کمک میکند و افزود: طب ایرانی برای افراد، اقلیمها و فصلها توصیههای اختصاصی دارد که میتواند از بسیاری از بیماریها پیشگیری کند. این رویکرد نگاهی شخصیسازی شده و کاملاً علمی دارد.
تنها دانشکدهای با تمرکز بر تحصیلات تکمیلی
وی با اشاره به جایگاه خاص این دانشکده در میان ساختار دانشگاهها، گفت: دانشکده طب ایرانی تنها دانشکدهای است که صرفاً در مقطع دکتری تخصصی (Ph.D) فعالیت آموزشی دارد؛ تاکنون ۳۵ دانشجو از این دانشکده فارغالتحصیل شده و همین تعداد پایاننامه تخصصی نیز به انجام رسیده است؛ در کنار آن، تولید بیش از ۲۰۰ مقاله علمی با کیفیت استاندارد و قابل چاپ در مجلات معتبر بینالمللی از جمله دستاوردهای علمی ما است.
ستایش با اشاره به تحصیل ۱۸ دانشجو گفت: باید طب ایرانی در بستر دانشگاهی رشد کند. در حال حاضر افراد بسیاری خارج از چهارچوب علمی مدعی طب سنتی هستند و اگر این دانش اصیل در ساختار رسمی و دانشگاهی مدیریت نشود، هم به کیفیت آن آسیب میزند و هم ممکن است زمینهساز سوءاستفادههایی شود.
وی با اشاره به تجربه موفق چین افزود: در کشور چین، ۳ هزار بیمارستان وجود دارد که ۹۵ درصد آنها بخش طب سنتی دارند و ۴۰ درصد خدمات بهداشتیدرمانیشان بر پایه طب سنتی است. این نشان میدهد که میتوان در کنار طب نوین، با ادغام منطقی طب سنتی، به سلامت مردم کمک مؤثری کرد.
وی با بیان اینکه این طب میتواند به اقتصاد سلامت کشور نیز کمک کند، گفت: در نهایت، هدف ما رسیدن به یک نظام ادغامیافته و طب تلفیقی است؛ جایی که طب ایرانی در کنار طب نوین، به شکلی علمی و ساختارمند، در خدمت سلامت جامعه قرار گیرد.
رئیس دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی کرمان نسبت به تبلیغات غیرعلمی و اغواکننده برخی افراد غیرمتخصص هشدار داد و خاطرنشان کرد: تبلیغاتی نظیر درمان معجزهآسا، تضمینی و فوری نهتنها با اصول طب ایرانی دانشگاهی سازگار نیست، بلکه میتواند موجب گمراهی مردم و آسیب به سلامت عمومی شود و جامعه علمی کشور با اینگونه ادعاهای بیپایه مخالف است.
ستایش با تأکید بر اینکه روشهایی مانند حجامت، زالودرمانی، فصد و بادکش جزو خدمات تأییدشده و استاندارد طب ایرانی هستند، اعلام کرد: این خدمات باید بر پایه اصول علمی، شواهد بالینی و توسط افراد متخصص و آموزشدیده در مراکز دارای مجوز ارائه شوند. متأسفانه در حال حاضر، برخی افراد غیررسمی و فاقد صلاحیت اقدام به انجام این روشها میکنند که میتواند تبعاتی برای سلامت مردم داشته باشد.
وی افزود: برای خدمات فصد، حجامت و بادکش، تعرفه مشخص تعیین شده و در گامهای بعدی این خدمات قرار است تحت پوشش بیمه نیز قرار گیرند. همکاران ما در حوزه آموزش، فعالیتهای گستردهای را برای ارتقاء آگاهی عمومی و آموزش صحیح مردم انجام میدهند و آموزش مربیان آموزشوپرورش نیز یکی از برنامههای ماست.
رئیس دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی کرمان همچنین به نگرانی سازمان انتقال خون درباره حجامت اشاره کرد و گفت: در صورتی که حجامت در سلامتکدههای دارای مجوز و با رعایت اصول علمی انجام شود، تداخلی با فرآیند اهدای خون نخواهد داشت. اما مشکل آنجاست که در بسیاری از موارد، این اقدامات در مراکز غیربهداشتی و فاقد نظارت انجام میشود.
ستایش درباره نگرانیهای مردم از شیادی در حوزه طب سنتی، اظهار کرد: ما پژوهشی در این زمینه انجام دادهایم و کاملاً واقف هستیم که در هر حوزهای افراد سودجو ممکن است از اعتماد مردم سوءاستفاده کنند. این خطر در طب سنتی هم وجود دارد. به همین دلیل، ضرورت دارد که این علم اصیل در بستر دانشگاهی، با نظارت و استانداردسازی، آموزش و ترویج داده شود.
به گفته وی، ایران در زمینه پژوهشهای گیاهی رتبه سوم ثبت کارآزماییهای بالینی را در جهان دارد و در مجموع در حوزه طب سنتی، گیاهان دارویی و مکمل، جایگاه چهارم علمی دنیا را به خود اختصاص داده است.
48
نظر شما