در اینجا یک نکتهای هست که دیدم اگر بخواهم بگذرم شاید جفا کرده باشم. من در باب مودب کردن قلب، بر طبق روایاتی که خواندم، عرض کردم که باید قلب را، هم با حالت تأدیب کرد و هم با عمل خارجی. حالت عبارت از خشیت است. در روایت آمده که خداوند به حضرت عیسی(ع) خطاب فرمود: «یا عیسى أدب قلبک بالخشیة».
از طرفی هم در روایتی از امام صادق (علیهالسلام) بود که حضرت در باب عمل فرمودند: « إِنَّ الْقَلْبَ یَحْیَا وَ یَمُوتُ »؛ قلب زنده میشود و میمیرد، آن موقع که زنده شد؛ « فَأَدِّبْهُ بِالتَّطَوُّعِ ». « وَ إِذَا مَاتَ فَاقْصُرْهُ عَلَى الْفَرَائِضِ »؛ من این جمله را توضیح ندادم، بعد متوجّه شدم که چه بسا ممکن است در کار یک اشتباهاتی بشود. یعنی اگر بخواهی قلب را از نظر عمل ادب کنی، با چه عملی باید این کار را بکنی؟ حضرت فرمود: با تطوّع. تطوّع عبارت از نافله است، نمازهای نافله مستحبّی را تطوّع گویند. چون ذیل آن روایت، هست که؛ « وَ إِذَا مَاتَ فَاقْصُرْهُ عَلَى الْفَرَائِضِ »؛ یعنی واجبات.
ما هم نماز واجب داریم و هم مستحب. من در اینجا یک سؤالی را مطرح میکنم که در جواب این سؤال، مطلب روشن میشود. آیا مطلق نماز مستحب، موجب تأدیب قلب، یعنی تطهیر قلب از حبّ ما سوی الله، میشود؟
اگر قلب، مؤدّب به آداب الهی شود، یعنی از حبّ ما سوی الله تخلیه شود و سراسر آن را دوستی خدا بگیرد، آیا با صرف خواندن نماز مستحب، قلب انسان از حب ما سوی الله تخلیه میشود؟ نه؛ مطلقاً این طور نیست. چه بسا آن موقع که نماز مستحبّی میخواند، فکرش آن طرفتر از دنیا باشد. حبّ به پول، مال، جاه و مقام داشته باشد. من دیدم این را توضیح ندادم و رد شدم، یک وقت اشتباه میشود. یک عدّه خیال میکنند دارند نماز مستحب میخوانند، قلبشان را تأدیب به ادب الهی میکنند و حبّ ما سوی الله از قلبشان خارج میشود و سراسر دلشان، پر از محبّت خدا میشود. نعوذ بالله من همزات الشیاطین. لذا من مجبورم به نحو کوتاه مطلبی را عرض کنم.
در تطهیر قلب، نمازی مؤثر است که با حضور قلب باشد!
آن صلاه و نمازی روی قلب انسان مؤثّر است که با حضور قلب باشد، نه هر نمازی. حضور قلب هم، ابتداءً متوقف بر دو چیز است: یک؛ فراقت وقت و دو؛ فراقت قلب. در بین عبادات، یک عبادت است که مخلوق با خالقش و عبد با ربّش در آن، بدون واسطه و رویاروی او سخن میگوید و آن نماز است. در نماز، عبد با ربّش سخن میگوید و با او مواجهه دارد. گرچه این تعبیر تعبیر ناقصی است و ممکن است حضاضت داشته باشد، امّا با خدا، چهره به چهره رو به رو است. کدام نماز است که چهره به چهره میشود و عبد، ربّش را میبیند؟ کدام نماز است که موجب میشود، انسان دل از ما سوی الله ببُرد و تمام سراسر دلش را، حبّ به معبودش، فرا بگیرد؟ آن نماز است که، یک؛ فراقت وقت را رعایت کرده باشد و دو؛ فراقت قلب را. تازه این دو مقدّمه هستند.
/6262
گلچینی از سخنان درس اخلاق آیت الله مجتبی تهرانی <BR>
کد خبر 208933
نظر شما