کرونا در صدر بیماری‌های تنفسی؛ اپیدمی در کمین است؟/ توضیحات مهم دکتر پیام طبرسی

یک متخصص بیماری‌های عفونی به خبرآنلاین می‌گوید: «اینکه کرونا در صدر فهرست بیماری‌های تنفسی قرار گرفته، به معنای خیز جدید بیماری نیست. در واقع، کاهش موارد ابتلا به سایر ویروس‌ها باعث شده که درصد ابتلا به کرونا در مقایسه با دیگر بیماری‌ها برجسته‌تر به نظر برسد.»

الهه جعفرزاده: با وجود کاهش نسبی اپیدمی‌های ویروسی در سال‌های اخیر، ویروس کووید-۱۹ بار دیگر به صدر فهرست بیماری‌های تنفسی بازگشته است. این موضوع که در گزارش اخیر وزارت بهداشت نیز تأیید شده، شاید نگرانی‌هایی را در میان افراد ایجاد کرده باشد. با این وجود، دکتر پیام طبرسی، متخصص بیماری‌های عفونی، در گفت‌وگو با خبرآنلاین تأکید می‌کند که «این افزایش آمار، صرفاً به دلیل کاهش موارد ابتلا به سایر ویروس‌های تنفسی است و جای نگرانی جدی وجود ندارد.»

کرونا در صدر بیماری‌های تنفسی؛ اپیدمی در کمین است؟/ توضیحات مهم دکتر پیام طبرسی
دکتر پیام طبرسی

وضعیت کنونی ویروس‌های تنفسی در ایران/ بدون نگرانی، هوشیار باشیم 

بر اساس گزارش وزارت بهداشت در تیرماه ۱۴۰۴، از ۱۰۴ نمونه آزمایش‌شده در دانشگاه‌های علوم پزشکی تهران، ایران، شهید بهشتی و هرمزگان، ویروس کووید-۱۹ با ۱۴.۴ درصد در صدر ویروس‌های تنفسی قرار دارد. پس از آن، رینوویروس با ۳.۸ درصد و ویروس‌های پاراآنفلوانزا و متاپنوموویروس (HMPV) با ۱.۹ درصد در رتبه‌های بعدی جای گرفته‌اند.

طبرسی در این باره توضیح می‌دهد: «اینکه کووید-۱۹ در صدر این فهرست قرار گرفته، به معنای خیز جدید بیماری نیست. در واقع، کاهش موارد ابتلا به سایر ویروس‌ها، مانند آنفلوانزا، باعث شده درصد ابتلا به کرونا در مقایسه با دیگر بیماری‌ها برجسته‌تر به نظر برسد. به طور کلی، در زمینه بیماری‌های عفونی، در حال حاضر جای نگرانی وجود ندارد، اما لازم است نسبت به پیشگیری از ابتلا به هرگونه بیماری هوشیار باشیم.

در حال حاضر تغییر قابل‌توجهی هم در رفتار ویروس کووید-۱۹ مشاهده نشده و موارد بستری در بیمارستان‌ها به سطح هشدار نرسیده است که بخواهیم وضعیت را اپیدمی اعلام کنیم.»

او هم‌چنین اشاره می‌کند: «در فصل بهار، به دلیل تعطیلات نوروزی و افزایش سفرهای داخلی و خارجی، ترکیبی از ویروس‌های فصلی، از جمله آنفلوانزا، ویروس مرس و کووید-۱۹، در گردش بودند. با فروکش کردن این ویروس‌ها از اواخر اردیبهشت، کووید-۱۹ به طور نسبی در آمارها پررنگ‌تر شده است.»

بنا به توضیحات این متخصص عفونی، ویروس‌های تنفسی عمدتاً در طول سال در گردش هستند، اما تحت تأثیر عوامل محیطی و اجتماعی، در برخی بازه‌های زمانی شیوع بیشتری پیدا می‌کنند. به عنوان مثال، در تیر ماه جاری شاهد افزایش نسبی موارد کووید-۱۹ بودیم، در حالی که با نزدیک شدن به پاییز، احتمال افزایش موارد آنفلوانزا و رینوویروس (عامل سرماخوردگی) وجود دارد. او در این راستا توصیه می‌کند: «با توجه به پیش‌بینی افزایش شیوع آنفلوانزا در اواخر تابستان و ابتدای پاییز، بهتر است افراد تا اوایل مهرماه واکسن آنفلوانزا را دریافت کنند تا از شدت بیماری کاسته شود و با پیک آنفوانزا مواجه نشویم.»

کرونا در صدر بیماری‌های تنفسی؛ اپیدمی در کمین است؟/ توضیحات مهم دکتر پیام طبرسی

 علائم و اقدامات پیشگیرانه 

علائم کووید-۱۹ همچنان مشابه گذشته است و شامل تب، بدن‌درد، گلودرد، سرفه و علائم تنفسی مشابه می‌شود و طبق گفته طبرسی، این علائم با معاینه پزشک و تجویز داروهای مناسب قابل‌کنترل هستند و در اکثر موارد نیازی به بستری نیست.

این پزشک در خصوص پیشگیری و کنترل سطح بیماری، با اشاره به کاهش اثربخشی واکسیناسیون، اظهار می‌کند: «در حال حاضر، واکسن‌های موجود در ایران و حتی در سطح جهانی برای زیرسویه‌های جدید کووید-۱۹ کارایی چندانی ندارند. به همین دلیل، رعایت اقدامات پیشگیرانه بیش از پیش اهمیت یافته است. شست‌وشوی منظم دست‌ها، استفاده از ماسک در فضاهای شلوغ، حفظ فاصله اجتماعی و پرهیز از تماس نزدیک با افراد دارای علائم بیماری، مهم‌ترین سپرهای محافظتی در برابر ویروس هستند.»

 وضعیت جهانی کووید-۱۹

در سطح جهانی، زیرسویه‌هایی از ویروس کووید-۱۹ که همگی از مشتقات سویه اومیکرون هستند، در حال گردش‌اند. طبرسی خاطرنشان می‌کند: «اگرچه این زیرسویه‌ها تغییرات ناچیزی در رفتار ویروس ایجاد کرده‌اند، ولی تا کنون به مرحله‌ای نرسیده‌اند که سازمان جهانی بهداشت آن‌ها را به عنوان تهدیدی جدی معرفی کند.»

او اطمینان می‌دهد: «اومیکرون و زیرگونه‌های آن به خوبی شناسایی‌شده و قابل‌کنترل هستند. در حال حاضر نیز هیچ هشدار جهانی در مورد افزایش موارد ابتلا صادر نشده است. بررسی‌های جهانی نشان می‌دهد که این زیرسویه‌ها، با وجود تغییرات جزئی، همچنان در چارچوب رفتارهای شناخته‌شده اومیکرون عمل می‌کنند و نیازی به اقدامات اضطراری نیست.»

۴۷۲۳۲

کد خبر 2092463

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار