چراغ سبز اروپا برای تعویق ماشه / قانونی بودن اقدام برای فعال‌سازی مکانیسم ماشه مورد تردید است/ اروپایی‌ها کاملا با واشنگتن هماهنگ هستند

یک استاد جغرافیای سیاسی می‌گوید: «احتمالا طرف ایرانی علائمی را در خصوص به تعویق افتادن فعال سازی مکانیسم ماشه دریافت کرده‌ است که البته مدت زمان این تعویق را نمی دانیم. در خبرها آمده بود ۶ ماه تا یکسال ممکن است بازگشت تحریم‌ها به تعویق بیافتد.»

جواد مرشدی: بیش از یک ماه از آخرین مذاکرات ایران و تروئیکای اروپایی (آن هم در اوج جنگ) می گذرد و حالا یکشنبه همین هفته بود که اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی در گفت‌وگو با صدا و سیما اعلام کرد دور جدید مذاکرات بین تهران و تروئیکای اروپایی (آلمان، فرانسه و بریتانیا) روز جمعه سوم مردادماه در استانبول ترکیه برگزار می‌شود.

پیش از این خبر وزیر خارجه کشورمان و وزرای خارجه سه کشور اروپایی و کایا کالاس مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پنجشنبه شب (۲۶ تیرماه) کنفرانس تلفنی مشترکی داشتند.

سیدعباس عراقچی روز جمعه (۲۷ تیر)نیز در خصوص مذاکرات در شبکه ایکس نوشت: «اگر اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی می‌خواهند نقشی ایفا کنند باید مسئولانه رفتار کرده و از سیاست فرسوده تهدید و فشار از جمله تهدید به اجرای سازوکار اسنپ‌بک که فاقد هرگونه مبنای اخلاقی و حقوقی برای آن هستند، دست بردارند.»

عراقچی پیش تر گفته بود که «دستمان پر است» و حقوق خود را قوی‌تر از گذشته پیگیری می‌کنیم.

آمادگی‌ها برای شرکت در این نشست در حالی انجام می‌شود که پیشتر کشورهای غربی هشدار داده بودند در صورتی که تا پایان اوت (۹ شهریور) پیشرفت ملموسی برای توافق حاصل نشود، مکانیسم ماشه را فعال خواهند کرد؛ مسأله‌ای که البته با واکنش تند طرف ایرانی مواجه شده است.

حال باید دید آیا مذاکرات امروز میان ایران و سه کشور اروپایی در استانبول نتیجه‌بخش خواهد بود یا نه؟ مذاکراتی که اگرچه در غیاب آمریکا برگزار می شود ولی به گفته وزیر خارجه آلمان با هماهنگی ایالات متحده انجام می‌شود.

خبرگزاری خبرآنلاین در گفت‌وگو با عبدالرضا فرجی‌راد، استاد ژئوپولیتیک، به دستاوردهای احتمالی این مذاکرات پرداخته است.

*** آیا مذاکرات جمعه ایران و اروپا ظرفیتی برای پیشبرد مذاکرات هسته‌ای و نزدیک کردن ایران و غرب به توافق دارد؟

اگر بخواهیم مذاکرات امروز را در استانبول با سه یا چهار دور مذاکرات قبلی میان تیم ایرانی و اروپایی مقایسه کنیم، امیدواری نسبت به مذاکرات امروز بیشتر است؛ چرا که تحولات جدیدی رخ داده که این امیدواری را تقویت می‌کند.

*** آیا می‌توانید به صورت مصداقی به برخی از این تحولات اشاره کنید؟

بله، برای مثال ایران دیروز اعلام کرد که اجازه داده گروهی از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران بیایند و درباره نحوه ادامه فعالیت‌های آژانس در ایران با طرف ایرانی گفت‌وگو کنند تا ببینند می‌توانند به توافقی برسند یا خیر. این موضوع برای اروپا اهمیت زیادی دارد.

از سوی دیگر، اروپا نیز چراغ سبزی نشان داده و تمایل نسبی خود را برای به تعویق انداختن بازگشت قطعنامه‌های شورای امنیت در مهرماه اعلام کرده است. آنها خودشان هم تمایل چندانی به فعال‌سازی ماشه ندارند، چون نگران هستند در صورت فعال‌شدن آن، ایران از NPT خارج شود و نظارت آژانس بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران پایان یابد. در این صورت، اروپا دیگر اطلاعی از تحولات هسته‌ای ایران نخواهد داشت. بنابراین، اروپایی‌ها نیز علاقه‌مندند حداقل به توافقاتی با ایران برسند تا یا بتوانند اجرای مکانیزم ماشه را به تعویق بیندازند، یا از آن صرف‌نظر کنند تا قطعنامه‌هایی که بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ تعلیق شده‌ بودند، پایان یابند.

چراغ سبز ازوپا برای تعویق ماشه / قانونی بودن اقدام برای فعال‌سازی مکانیسم ماشه مورد تردید است / اروپایی‌ها کاملا با واشنگتن هماهنگ هستند

*** آیا مذاکرات هسته‌ای بدون حضور آمریکا می‌تواند بحران فعلی بین ایران و غرب را حل کند؟

اتفاقاً یکی از نکات مهم مذاکرات امروز این است که اروپایی‌ها بارها اعلام کرده‌اند این گفت‌وگوها با هماهنگی کامل با آمریکا انجام می‌شود. یعنی ایالات متحده در جریان کامل مذاکرات قرار دارد و آن را همراهی می‌کند. احتمالاً آمریکا بر اساس اطلاعاتی که از این مذاکرات دریافت می‌کند، برای دورهای بعدی مذاکرات آماده می‌شود.

من پیش‌بینی می‌کنم مذاکرات دوم و سوم دیگری نیز میان ایران و اروپا برگزار شود. بعید است که تنها با یک دور مذاکره، به توافق نهایی برسند. اما اگر طرفین به توافق نسبی برسند، این گفت‌وگوها می‌تواند تأثیر مثبتی بر مذاکرات احتمالی میان ایران و آمریکا داشته باشد.

*** شما اشاره کردید که اروپایی‌ها تمایل چندانی به فعال‌سازی مکانیزم ماشه ندارند. به نظر شما، پیشنهاد جدید آن‌ها مبنی بر تعویق بازگشت تحریم‌های شورای امنیت با تصویب قطعنامه‌ای در شورای امنیت چقدر می‌تواند مؤثر باشد؟ آیا ایران در شرایط فعلی این پیشنهاد را خواهد پذیرفت؟

بالاخره احتمالا طرف ایرانی علائمی را در خصوص به تعویق افتادن بازگشت قطعنامه‌های پیشین از طریق مکانیسم ماشه دریافت کرده که البته ما دقیقا نمی‌دانیم این تعویق چه مدت خواهد بود؛ در خبرها آمده بود ۶ ماه تا یک سال. قاعدتا بعد از اخباری که از مذاکرات امروز به دست می آید یهتر می توانیم تحلیل کنیم.

برخی نشانه‌ها از سمت ایران حاکی از آن است که احتمال تعویق فعال‌سازی مکانیزم ماشه تا بعد از اکتبر وجود دارد. البته زمان دقیق آن هنوز مشخص نیست؛ در برخی خبرها حتی صحبت از تعویق یک‌ساله مطرح شده است. این مسئله نیازمند بررسی بیشتر است.

اگر مذاکرات روند مثبتی داشته باشد، طبیعتاً وضعیت بهتری ایجاد می‌شود، تنش‌ها کاهش می‌یابد و احتمال درگیری نیز کم‌تر خواهد شد. در شرایط فعلی که در فضای تنش و درگیری قرار داریم، هرگونه پیشرفت در مذاکرات می‌تواند به کاهش این بحران کمک کند.

*** چرا در ماه‌های اخیر مواضع اروپا در قبال ایران سخت‌گیرانه‌تر شده و هم‌صدا با آمریکا خواستار توقف برنامه غنی‌سازی و مذاکره درباره برنامه موشکی شده‌اند؟

این موضوع دلایل متعددی دارد. تا پیش از جنگ اوکراین، روابط ایران و اروپا تقریباً در وضعیت ثابتی بود؛ نه پیشرفتی داشت و نه تنش خاصی. درگیری‌ها به چند زندانی و گفت‌وگوهای پراکنده محدود بود.

اما از زمانی که بحث کمک نظامی ایران به روسیه و ارسال پهپادهای شاهد مطرح شد، و اخیراً نیز ادعاهایی درباره ارسال موشک، اروپایی‌ها احساس تهدید کردند. آنها گفتند موضوع تنها اوکراین نیست، بلکه امنیت اروپا نیز در خطر است. همین باعث شد مواضع‌شان نسبت به ایران تندتر شود.

در کنار این، تعلیق همکاری ایران با آژانس هم برای آن‌ها نگران‌کننده بود، چون احتمال خروج ایران از NPT را افزایش می‌داد. همچنین، وقوع درگیری‌های مستقیم میان ایران، اسرائیل و آمریکا در هفته‌های اخیر، احساس خطر اروپا را بیشتر کرد. لذا تمایل دارند دوباره به مسیر گفت‌وگو بازگردند.

سه دور مذاکره قبلی بیشتر جنبه ارزیابی داشتند، اما مذاکرات امروز در استانبول احتمالاً وارد جزئیات خواهد شد. ضمن اینکه ایران، روسیه و چین نیز نسبت به قانونی بودن اقدامات اروپا برای فعال‌سازی مکانیزم ماشه ابراز تردید کرده‌اند.

*** به نظر شما این ادعا درست است که فعال‌سازی مکانیزم ماشه از سوی اروپا غیرقانونی است؟

بله، ایران می‌گوید غنی‌سازی ۲۰ و ۶۰ درصد انجام داده اما نه برای ساخت سلاح، بلکه در واکنش به خروج آمریکا از برجام و عدم اجرای تعهدات اروپایی‌ها در ده سال گذشته. حالا اگر ایران اعلام آمادگی کند برای بازگشت به سطح غنی‌سازی ۳.۶۷ درصد مندرج در برجام، و مفاد توافق را رعایت کند، چه دلیلی برای فعال‌سازی مکانیزم ماشه وجود دارد؟

در حالی که ایران آمادگی بازگشت به برجام را دارد، اروپا و آمریکا هر روز تهدید به فعال‌سازی ماشه می‌کنند. اگر این اتفاق بیفتد، تحریم‌های سازمان ملل بازمی‌گردند، آژانس از ایران خارج می‌شود و تنش‌ها به‌طور جدی افزایش خواهد یافت.اروپایی‌ها این موضوع را به‌خوبی درک کرده‌اند.

۲۱۲/۴۲

کد خبر 2093811

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 33
  • نظرات در صف انتشار: 11
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۹:۰۹ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    6 1
    بازی ادامه دار غربی‌ها با ایران
    • نه شرقی و نه غربی IR ۲۲:۲۶ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
      1 0
      کار وزارت امور خارجه و وزیر در هر حالتی دیپلماسی است و همیشه در اتاق فکر در هر رای گیری وزیر امور خارجه باید رای به گفتگو دهد .. و این یعنی اقتدار وزارت امور خارجه
  • IR ۰۹:۴۰ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    7 1
    این خوشحالی داره بضرر ایرانه! ایران اصلاً نباید چنین پیشنهادی. تمدید 6 ماهه مکانیسم ماشه یعنی اجرای قطعی آن
    • سکینه خانم IR ۲۲:۳۲ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
      1 1
      نیروها در امور مختلف مواظب یک رو دست و یا یک اتفاق ناگهانی دیگر باشند. بعدا " نگویید غافل گیر شدیم.. بیدار شوید ....
  • کریم IR ۱۰:۰۶ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    1 10
    چند وقتی هست داریم ماهواره های فضاییی میفرستیم به فضا ..... یک گزینه برای اینکه دل اروپاییها را به دست بیاوریم این هست که ارسال ماهواره را هم تعطیل کنیم و تعهد بدهیم که دیگه ماهواره فضایی نفرستیم و حتی در مراکز تحقیقاتی هم در این مورد کاری نکنیم ......
    • سعید IR ۱۹:۰۶ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
      1 1
      بعدش اگر باز تحریمها رفع نشد چی را میخای بدی بره ؟؟؟ تا الان از دادن صنعت هسته ای چی دستمون دادن که بریم برای دادن صنعت فضایی ؟؟؟؟ حالتون خوبه شما ؟؟؟؟؟
  • جمالی IR ۱۰:۲۵ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    2 8
    چقدر خوب .... دیگه همه مشکلات مون حل میشه ... خدایا ممنونیم .... دلم روشنه ایندفعه همه تحریمها برداشته میشه و کلی شرکتهای اروپایی میان ایران و سرمایه گذاری میکنن و دیگه با همه دنیا دوست میشیم .... خدایا شکرت .... من میدونستم پزشکیان بالاخره پیروز میشه و مشکلات مون را تموم میکنه .......
    • سعید IR ۱۹:۰۲ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
      0 2
      یک کم واقع بین باش بنده خدا .... این حد نگاه پروانه ای و فانتزی به دنیا نتیجه اش میشه همین لگدهایی که در جنگ خوردیم ........
    • IR ۲۱:۰۹ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
      3 0
      فک نکننننننم
    • IR ۲۳:۰۰ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
      2 0
      خدا عقلت بده
  • IR ۱۲:۲۳ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    8 0
    هالو ها در ترکیه ، فیلم بسازند آنها چراغ سبز دادند وای وای همه چی گل و بلبل شد
  • IR ۱۳:۵۶ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    7 0
    موافقت با تعویق و تمدید مکانیزم ماشه به معنی به رسمیت شناختن حق سه کشور اروپایی در استفاده از مکانیزم ماشه می باشد.
  • IR ۱۴:۱۶ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    8 0
    آنقدر که مسولین وقت روی اروپا وآمریکا صرف می‌کنید دائم دنبال تحریم یا مکانيسم ماشه هستید دنبال منابع داخل کشور بودیدوصنعت داخلی را رونق می دادید حالا اروپا وآمریکا التماس تان را می کردن که با شما رابطه همه جابه را حفظ کنند با خام فروشی پدر مملکت درامد ودایما تنتان درلرزش است اگر درست حرکت می‌کنیم حالا یکی از مهمترین قطب‌های اقتصادی دنیا بودیم آنها با منابع ما ما را تحریم مي کنند این همه نخبه در داخل ونخبههایی که به علت بی توجهی مملکت را ترک کردن
  • اسماعیل IR ۱۴:۲۹ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    2 4
    بدبختا همیشه خودتونو با برجام گول می زنین.با برجام هم محشور خواهید شد.مرگ بر حماقت
  • ناشناس IR ۱۵:۰۵ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    3 8
    خدایا ملت ایران رااز شر ترامپ های داخلی اصلاح طلب فریب کار بزدل خاعن نجات ده امین یاربال لعالمین اروپا وامریکا قاطل ۴۰۰هزارشهید هستند که مظلومانه بی گناه توست این سگهای حار که تمام حکام پلید وکثیف غرب راشامل می شود باکی می خواهید مذاکره کنیددشمنی که بارفتارش همواره فریاد زده غیرنابودی ایران ودیگر کشورهای اسلامی هدف دیگری نداردنفحما بفحمید
  • ناشناس IR ۱۵:۵۷ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    2 1
    همان مذاکره بازی و لاس زدن تکراری و بعدش هم حمله و بعدش این وزیر ... صحبت از عزت و حکمت برای مردم بکند
  • طرقی IR ۱۶:۰۱ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    4 1
    بازی بر سر طعمه .شکارچیان غربی
  • برادر جانباز IR ۱۶:۱۵ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    1 0
    کشورچین یاروسیه عضو۱+۵ هستندبایددرمذاکره باشندواگردوست ایران هستندباید نقش ایفا کنندومذاکره بدون چین وروسیه اشتباه است البته مکانیزم ماشه بایددرتوافق دیگر حذف شودواگر اروپاییهاهم مثل آمریکاییهازورگویی میکننداز ان پی تی خارج شویم قبلا اینجوری بوده بیشتربسوی چین وروسیه حرکت کنیم البته تحریمهای اروپاپابرجابوده وهست آمریکاعلنی ازبرجام رفت بیرون اروپا هم به شکلی دیگربیرون رفته اصلا باایران همکاری نکرده اند
  • سیدمحمد IR ۱۶:۲۲ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    2 0
    مردک به اصطلاح ذکارشناس اول باید آمریکا تحریمات برگرداند به قبل از خروجش از برجام و اروپائیان نیز تعهداتی را که زیر پا گذاشتند را در قبال ایران انجام دهند و بعد ایران غنی سازی را برگرداند به 3.67 و در ثانی ایران کی به روسیه پهباد داده این ادعای غیر اثبات شده اروپائیان است و جناب تان نیز می گوئید
  • محمد IR ۱۶:۲۶ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    1 3
    خدای عالی ما توی جنگ ۱۲ روزه پیروز شدیم الانم توی دیپلماسی اروپایی‌ها را شکست دادیم حالا دیگرون هرچیزی میخوان بگن
  • محمدی IR ۱۶:۳۷ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    3 0
    الان ده سال است که برجام تصویب شده . ایران پایبند به غنی سازی ، اروپا و آمریکا هنوز تحریم ها را بس نکرده اند . بابا با چه زبانی باید گفت که کشورهای مقابل ایران در برجام دشمن هستند . به آنها دل نبندید .
  • عرش IR ۱۷:۲۳ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    2 0
    آیا ایران بدون اروپا و امریکانمی تواند با کشورهای دیگر حیات اقتصادی خود را سامان دهد؟! نباید یک تعریف جدید در مورد الگوی اقتصادی و حیات اقتصادی ارائه شود و عادات رفتار اقتصادی تغییر یابد؟!
    • IR ۱۷:۵۸ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
      2 0
      بله الگویمان‌ کره شمالی هنوز متوجه نشدین ؟؟؟؟
  • IR ۱۷:۳۵ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    0 0
    مکانیسم ماشه همش بلوف بود اصلا از نظر حقوقی هیچ جایگاهی نداشت متاسفانه گول خوردید واز این بلوف ترسیدید خودشان هم فکر نمیکردن این بلوف بگیرد یه مشت ترسو خیانتکار با مشاوره هایی که دادن به این کارتن دادن حماقت محض است اگر ایران با تمدید آن موافقت کند ودر مقابل آن امتیاز بدهد البته نفوذ کارخودش را می‌کند
  • حسین شرافت IR ۱۹:۵۵ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    1 0
    این تعویقی مکانیزم ماشه که حضرات را ذوق زده کرده دقیقا یعنی قانونی کردن مکانیزم پر واضح است که وقتی ما با تعویق همراه میشویم و بجای مقابل ب مثل ذوق زده میشویم یعنی حقوقی و قانونی را می پذیریم که اصلا مبنای حقوقی و قانونی خودش را از دست داده مثله جسدی که از خاک بیرون کشیم !!!!!!!!!!!!!؟؟؟؟؟؟ ۲۵ ساله که بنام. مذاکره مذاکره مذاکره ما را بین زمین و اسمان نگه داشتند و تازه ماحصل این همه مذاکره و فرسایش حمله سنگین نظامی و کشتار در ایران.بوده !!!!!!!!!؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ اینکه هنوز حضرات دنبال مذاکره می باشند دلیلش معلوم نیست ولی زیان تاسف بار ان را لمس کردیم !؟
  • اکبر اسدی IR ۲۱:۱۷ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    0 0
    لغو تحریم ها در حدود اختیار و قدرت امریکا است و مذاکره با اروپاه اتلاف وقت است ،باید با امریکا مذاکره هدفمند انجام شود روسیه و چین نیز هیچ کمکی نخواهند کرد بدون شعار،بدون توهم تنها راهکار قبول واقعیات و انجام توافق است،نباید کشور ما مشابه غزه ویران شود
  • ر IR ۲۱:۲۶ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    1 0
    ۴۰ ساله دادن به هم چراغ سبز نشان میدن .مردم هم مسخره و در انتظار بهشت
  • محمدعلی IR ۲۱:۴۶ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    0 0
    این بزرگترین اشتباهی است که مذاکره کنندگان ایرانی می‌توانند مرتکب شوند قبول این طرح حماقت محض است چراکه آنها از فردای این قرار داد قادریه فعال کردن این مکانیزم هستند وبا این قرارداد فقط میخواهند مدت بیشتری مسئولین مارامضحکه مشتی احمق کنند
  • جعفری IR ۲۱:۵۱ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    0 0
    من نمیدونم آقای عراقچی هزاران شهیدداده ایم اکرمماشات گنیدخیانت به این خونها خیانت هزاران خون بهترین مغزها بهترین سرداران ایران کاری پگنید تاریخ شما رایک خائن یادگند
  • IR ۲۱:۵۲ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    0 0
    اروپا و امریکا بایکدیگر برای تحت فشار قرار دادن ج ا۰ا تقسیم کرد نموده اند آقای دخت روانچی همان فردی است که در مذاکرات فرجام حضور داشت وباخوشبینی به دشمنان ایران ضمن قبول محدودیتها برای نظام هزینه های فراوانی تحمیل کردند مجددا همان روشها را تکرار می کنند واروپاییها با تخلیه اطلاعاتی نفرات مذاکره کننده بخشی از پانلهای خود را تکمیل می کنند آن زمان هم مانند امروز مدعی بودند مذاکرات خوبی را داشتند ‌ولی نتایج چیز دیگری می باشد
  • علی IR ۲۲:۳۵ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    0 0
    آنها که در بجای لقو تحریم تالیق ومکانیسم ماشه را گنجانده بودن وحالا روی هم روی طولانیتر کردن اجرای این مکانیسم مانور میدن تا بتونم همچنان آینده ایران وزیر فشار نگهدارن غافل از این که هر چه فنر را بیشتر تحت فشار دهی خود نیز تحت فشار خواهی بود جهت کنترل آن که این هر لحظه در خواهد رفت که عاقبتش معلوم نیست پس باید جهت جلوگیری از آن باید اندک اندک فشار را کم و کمتر کرد تا آرام شود وگر نه اگر به دیوار ضربه بزنید طبق قانون نیوتن همان‌قدر ضربه دریافت خواهید کرد اینو هر احمقی میدانند ولی آمریکا وغرب هنوز نمدانن
  • سید IR ۲۲:۳۹ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    0 0
    واقعا باز به مذاکره امید دارید
  • ناشناس IR ۲۲:۴۲ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    0 0
    باسلام.به نظرم،با دنیا از در دوستی وارد شویم،غنی سازی دیگر تمام شده است.کشور نیازمند بازسازی است و نه تقابل.کشور به آب و برق و گاز نیازمند است.اگر آب و برق و گاز نباشد،ملت ایران آستانه تحمل اشان،منفجر خواهد شد و ایران به احتمال بسیار زیاد به سمت فروپاشی از درون می رود،فروپاشی از بیرون به عقب خواهد رفت.البته پیشرفت در صنایع موشکی و صنایع وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح برای دفع حملات کشورهای متخاصم واقعیت ضروری است.باتشکر