از یکسو واشنگتن خود را برای مذاکرات دوجانبه و مستقیم با پیونگیانگ مهیا میکند و از سوی دیگر وزیر دفاع ایالات متحده در کره جنوبی پشت تریبون قرار میگیرد و کرهشمالی را تهدید میکند. رابرت گیتس که از زمان جورج بوش رئیسجمهوری سابق ایالات متحده بر کرسی وزارت دفاع تکیه زده و بیش از باراک اوبامای جوان به رفتار و منش کرهشمالی آشنایی دارد، این بار در جریان بازدید از کرهجنوبی عرصه را بر رهبران کره شمالی تنگ کرد. گیتس در سخنانی جنجالی اعلام کرد که دولتش پیونگیانگ هستهای را دیگر تحمل نخواهد کرد. گیتس حتی پا را از این هم فراتر نهاده و ادعا کرد که کرهشمالی تبدیل به خطری مرگبار برای امنیت منطقه شدهاست.
این سخنان گیتس درست در یک برهه زمانی مطرح میشود که پیونگ یانگ ظاهراً برای بازگشت به پای میز مذاکرات بیش از پیش تمایل دارد. گیتس در دیدار با سربازان هموطن در قرارگاههای آمریکا در سئول گفت: تعهد طولانی مدت ما برای بقا در منطقه نشاندهنده افزایش خطر کشوری است که حالا بیش از پیش تبدیل به نیرویی مرگبار شدهاست.
کرهشمالی که به دنبال تحمل چندین سال تحریم اقتصادی و سیاسی بسیار فقیر شده از بیم اتحاد آمریکا و همسایه جنوبی با هم بیش از یک میلیون سرباز خود را در مرز مشترک با کرهجنوبی مستقر کرده است. موشکهایی که کرهشمالی در حال حاضر در اختیار دارد توان هدف قرار دادن کل کرهجنوبی و بخشهایی از ژاپن را دارد. آزمایش چندین موشک جدید توسط کرهشمالی که هفته گذشته انجام گرفت در حقیقت بازی سیاسی پیونگیانگ با جامعه جهانی پیش از آغاز دور جدید مذاکرات است. پیونگ یانگ از زمان روی کار آمدن باراک اوباما به دنبال بالا بردن هزینه مذاکره خود در جبهه آمریکا است. همه این فعالیتها از جانب کرهشمالی کافی بود تا گیتس در لاک انتقادی فرورفته و ادعا کند که دولتش نه در گذشته و نه در آینده کرهشمالی هستهای را نمیپذیرد.
وزیر دفاع آمریکا با توجه به تلاشهای باراک برای عاری کردن جهان از سلاحهای هستهای اعلام کرد که پیونگیانگ مانعی بزرگ بر سر راه تحقق این نیت است. گیتس با توجه به تلاشهای کرهشمالی برای کسب درآمد از سلاحهای هستهای گفت: این کشور علاقه بسیاری برای فروختن همه چیزهایی دارد که تولید میکند. حتی اگر این تولید، تسلیحات هستهای باشد.
ایالات متحده در حال حاضر 28 هزار سرباز در کرهجنوبی مستقر کردهاست. این موضعگیری از جانب گیتس در حالی صورت گرفت که هفته گذشته واشنگتن موافقت خود را برای سفر مقام ارشدی از کرهشمالی به واشنگتن اعلام کرده بود. این حرکت نخستین قدم برداشته شده توسط دو کشور برای کنار گذاشتن خصومتهای پیشین است. در میان کشورهای حاضر در مذاکرات شش جانبه رابطه میان چین و کرهشمالی مسالمتآمیزتر از سایر کشورهاست. گیتس با استقبال از سفر مثبت و مثمرثمر نخستوزیری چین به کره شمالی از پکن خواست که به تلاشهایش برای افزایش سطح همکاری پیونگ یانگ و جامعه جهانی ادامه دهد.
نظر شما