یکی از تجار به نمایندگی از شرکتی در جلسه اتاق بازرگانی شرکت کرده بود، عنوان کرد که ویزای شنگن را بسیار راحت تر از ویزای افغانستان دریافت کرده است.

اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران، نقشه راه تجارت ایران با کشورهای همسایه را ترسیم می کند؛ این را یحیی آل اسحاق رییس اتاق تهران در نشست صبح امروز جمعی از فعالان اقتصادی با سفیر و سرکنسول های ایران در پاکستان و افغانستان خبر داد.

همچنین محمدمهدی راسخ،دبیرکل اتاق تهران در این نشست از اعزام دو هیأت تجاری اتاق تهران به کشورهای پاکستان و افغانستان طی ماه آتی خبر داد. براساس  گفته آل اسحاق، ترسیم نقشه راه تجاری ایران با 15 کشور همسایه جزو اولویت های اتاق تهران در سال جاری است و در همین زمینه همکاری های اتاق تهران با وزارت خارجه تقویت می شود. 
به گزارش خبرآنلاین در نخستین گام از این رویکرد، صبح امروز مسوولان وزارت خارجه در حوزه کشورهای افغانستان و پاکستان به اتاق تهران آمدند و رو در رو با تجار و بازرگانان فعال در بازار افغانستان و پاکستان گفتمان تجاری برقرار کردند.

اخذ ویزای افغانستان سخت تر از ویزای شنگن
آنچه در این نشست بیش از دیگر مسائل به زبان آمد، بیان مشکلات دریافت ویزای افغانستان بود که به گفته فعالان اقتصادی، سفارت افغانستان موانع سختگیرانه ای پیش روی تجار ایرانی قرار داده است که بعضا دریافت ویزای افغانستان را تا حد زیادی غیرممکن کرده است. معضل دریافت ویزای افغانستان به حدی سخت شده است که یکی از تجار حاضر در این نشست که به نمایندگی از شرکتی در این جلسه شرکت کرده بود، عنوان کرد که ویزای شنگن را بسیار راحت تر از ویزای افغانستان دریافت کرده است.
از سوی دیگر، آنطور که در این نشست عنوان شد، سفارت افغانستان برای اعطای ویزای این کشور به تجار و فعالان اقتصادی ایران دستورالعمل های سختگیرانه ای برقرار کرده است تا حدی که صدور ویزا مشروط به این است که مسافر این کشور حتما باید با پروازهای افغانی سفر کند و به سفرهای زمینی ویزا تعلق نمی گیرد و نیز درصورت صدور ویزا، اعتبار آن حداکثر تا یک ماه خواهد بود.

با توسعه روابط اقتصادی، امنیت خود را تضمین کنیم
اما پیش از آنکه فعالان اقتصادی رو در رو با نمایندگان وزارت خارجه گفتمان خود را آغاز کنند، رییس اتاق تهران در سخنانی به اهمیت و نقش کشورهای همسایه در توسعه اقتصادی ایران اشاره کرد و در عین حال توضیح داد که گسترش مناسبات و برقراری حسن روابط با 15 کشور همسایه نه تنها در حوزه اقتصادی بلکه توسعه و امنیت را برای ایران به ارمغان خواهد آورد.
یحیی آل اسحاق در ادامه سخنان خود، خاطرنشان کرد که اتاق تهران به اهمیت توسعه روابط اقتصادی با کشورهای همسایه واقف است و از این رو با همکاری مرکز مطالعات و پژوهش های این اتاق و شورای مشورتی که جمعی از نخبگان کشور در آن فعال هستند، نقشه راه تجاری ایران با کشورهای همسایه در حال تنظیم و تدوین است. وی در عین حال تأکید کرد که سربازان عملیاتی نقشه راه تجاری که اتاق تهران در حال آماده سازی آن است، فعالان اقتصادی هستند و این اتاق پروسه رفع موانع و توسعه مناسبات را که شامل راهکارهایی برای دستگاه های دولتی نیز می شود، ترسیم خواهد کرد.
رییس اتاق تهران در همین رابطه اضافه کرد که در نخستین گام از این رویکرد، نشست مشترکی میان فعالان اقتصادی و سفیران و سرکنسول های ایران در افغانستان و پاکستان در دستورکار قرار گرفت تا این دو بخش در مذاکرات مستقیم و رو در رویی که خواهند داشت ضمن آنکه به شناخت از یکدیگر دست خواهند یافت، مشکلات پیش روی کسب و کار اقتصادی با این دو کشور نیز بررسی شود. اتفاقی که مدیرکل غرب آسیا وزارت امور خارجه از آن به نیکی یاد کرد و از این رو در نشست صبح امروز، وی سفیر ایران در پاکستان،کاردار ایران در افغانستان و هشت سرکنسول ایران در دو کشور افغانستان و پاکستان را با خود به اتاق تهران آورد تا پروسه تقویت روابط اقتصادی با این دو کشور وارد مرحله تازه ای شود. سفیر ایران در افغانستان آنطورکه احمد سبحانی خبر داد، به دلیل نشست با حامد کرزای رییس افغانستان، نتوانست در این گردهمایی حاضر شود.

ایران می تواند بار دیگر هاب منطقه شود
رییس اتاق تهران، همچنین در ادامه گفت: آنطور که به نظر می رسد، فضای سیاستی وزارت امور خارجه به سمت و سویی رفته است که مسائل اقتصادی اولویت نخست این وزارتخانه شده است و ضمن انکه هزینه و زمان زیادی نیز صرف آن شده که این اهمیت در وزارت امور خارجه شکل بگیرد.
آل اسحاق در بخش دیگری از سخنان خود، به جایگاه استراتژیک ایران در منطقه اشاره کرد و تصریح کرد که ایران می تواند در راستای همکاری های اقتصادی با کشورهای همسایه، به هاب منطقه تبدیل شود.

گلایه از مغول ماندن بازار 180 میلیونی پاکستان
مدیرکل غرب آسیای وزارت امور خارجه در این نشست، با اشاره به مغفول ماندن ظرفیت همکاری های اقتصادی با کشور پاکستان، گفت: بازار 180 میلیونی پاکستان تاکنون از سوی تجار ایرانی به طور کامل مغفول مانده حال آنکه در بخش دولتی کارهای بزرگی صورت گرفته است. به گفته وی، در روابط تجاری ایران با پاکستان، کفه ترازو به نفع ایران است و در حالی که در مقایسه این کشور با افغانستان، راه ها مواصلاتی ناامن به شدت وجود دارد.
سبحانی در ادامه به حجم روابط تجاری ایران و افغانستان اشاره کرد و افزود: در سال 89، میزان مراودات تجاری ایران و افغانستان 1.3 میلیارد دلار بود که می توان گفت حجم عمده این رقم نیز صادرات ایران به این کشور را شامل می شد در حالی که واردات ایران از افغانستان در این سال حدود 10 میلیون دلار بود که این رقم در سال 90 نیز تکرار شد.
به گفته وی، حجم روابط تجاری ایران و افغانستان در سال 90 به 2.18 میلیارد دلار رسید که نسبت به سال پیش از آن بیش از 50 درصد رشد داشته است. سبحانی در ادامه تصریح کرد که براساس برآوردها، میزان مناسبات اقتصادی دو کشور در سال 91 به بیش از 3 میلیارد دلار خواهد رسید.
مدیرکل غرب آسیای وزارت امور خارجه در ادامه توضیح داد که روزانه 500 تا 1000 نفر از ایرانیان مقابل سفارتخانه های افغانستان و پاکستان برای دریافت ویزا حضور می یابند که خود نشانگر علاقه فعالان اقتصادی برای حضور در بازار این دو کشور است.

آمبولانس هوایی افغان ها
به گفته سبحانی، 70 درصد اجناس موجود در بازار شهر هرات افغانستان، ایرانی است. او در عین حال افزود: اجناس ایرانی به اندازه ای در این کشور خواهان دارد که حتی بعضی از پاکستانی ها اجناس تقلبی را با برند ایرانی تولید و به این بازار ریخته اند. وی در بخش دیگری از سخنانش، به جاذبه توریست درمانی در کشور افغانستان اشاره کرد و گفت: به دلیل ساختار ضعیف این کشور، امکانات درمانی در افغانستان در سطح بسیار پایینی قرار دارد و مردم این کشور برای درمان به کشور هندوستان می روند تا آنجا که پروازهایی که از این کشور به هند می رود را آمبولانس هوایی می گویند.
مدیرکل غرب آسیا وزارت امور خارجه، بر صادرات خدمات فنی و مهندسی به کشور افغانستان تأکید کرد و با اعلام اینکه وزن روابط تجاری و اقتصادی با این کشور را باید از این پس بر دوش بخش خصوصی بگذاریم، گفت: رسیدن به حجم 5 میلیارد دلار صادرات به افغانستان دور از دسترس نیست و می توانیم در سال 91 به آن دست پیدا کنیم. ضمن آنکه کل صادرات این کشور به کشورهای جهان در حدود 200 میلیون دلار است که ما می توانیم تمام این میزان صادرات را به ایران آورده و به کشورهای دیگر صادرات مجدد داشته باشیم.

لشکر سازندگی افغان ها در ایران
سبحانی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد که در حال حاضر 3 هزار دانشجوی افغانی در ایران مشغول به تحصیل هستند و 20 هزار فارغ التحصیل افغان نیز در ایران ساکن هستند. او اضافه کرد که فعالان اقتصادی می توانند برای رسیدن به اهداف اقتصادی خود از این نیروی تحصیلکرده افغان که وی از آنها به لشکر سازندگی اشاره کرد، استفاده کنند.
وی همچنین خاطرنشان کرد که مشکلات ویزا با کشور افغانستان همچنان وجود دارد اما این مشکل طی سال جاری از طرف ایران به طور کامل رفع خواهد شد.

اعزام هیأت تجاری اتاق تهران به پاکستان و افغانستان
دبیرکل اتاق تهران نیز در این نشست، به جمعیت 220 میلیون نفری دو کشور افغانستان و پاکستان اشاره کرد و گفت: بررسی شرکای تجاری افغانستان نشان می دهد که در بخش صادرات ، کشورهای پاکستان ، هندوستان و ترکیه در رده های نخست هستند در حالی که ایران در ردیف چهارم است. در بخش واردات نیز ازبکستان، چین و آلمان سه کشور عمده واردکننده کالا به بازار افغانستان هستند در حالی که نزدیک ترین کشور به افغانستان، ایران است.
به گفته محمدمهدی راسخ، عمده واردات ایران از پاکستان در برنج خلاصه می شود به طوری که 82 درصد حجم صادرات پاکستان به ایران را این محصول شامل می شود.
راسخ در عین حال تصریح کرد که در گذشته نسبت به گسترش روابط اقتصادی ایران و پاکستان کم توجهی شده است در حالی که بخش خصوصی و دولتی امروز تصمیم گرفته اند که با رفت و آمدهای متعدد و رایزنی های گسترده، حجم مناسبات را به سطح دلخواه برسانند. دبیرکل اتاق تهران همچنین خبر داد که اواخر خرداد ماه جاری هیأتی از اتاق تهران به کشور پاکستان اعزام می شود و پس از آن هیأتی نیز به کشور افغانستان راهی می شود.

آغاز مذاکرات اقتصادی دولت های ایران و پاکستان
در ادامه این نشست، سفیر ایران در پاکستان به ایراد سخنان خود پرداخت و با بیان اینکه امروز اراده مضاعفی برای توسعه مناسبات اقتصادی دو کشور حاکم شده است، گفت: بخش دولتی گام های خوبی در این مسیر برداشته است و بخش خصوصی نیز باید پاشنه ها بالا بکشد.
حقیقیان به خط لوله گاز ایران به پاکستان اشاره کرد و افزود: عملیات احداث این خط لوله در خاک ایران به سرعت در حال انجام است و حتی این عملیات از برنامه ریزی ها جلوتر است. وی همچنین به صادرات برق از ایران به پاکستان اشاره کرد و با بیان اینکه میزان صادرات در این بخش دو برابر شده است خاطرنشان کرد که مذاکرات میان دو کشور در خصوص پروژه 1000 مگاواتی صادرات برق ظرف دو هفته آینده آغاز خواهد شد.
به گفته سفیر ایران در پاکستان، در بخش نفت نیز مذاکرات خوبی میان دو کشور آغاز شده است و رایزنی ها در حال انجام است.

بزرگنمایی رسانه های داخلی از ناامنی در افغانستان
دبیر اتاق مشترک ایران و افغانستان نیز در این نشست، بر وجود مشکلات دریافت ویزای افغانستان برای تجار و فعالان اقتصادی تأکید کرد و در حضور کاردار ایران در این کشور و مدیرکل غرب آسیا وزارت امور خارجه، خواستار رفع موانع و مشکلات در این خصوص شد. مظفر علیخانی، مهم ترین مشکل فعالان اقتصادی در همکاری با کشور افغانستان را، دریافت ویزا عنوان کرد. او همچنین خواستار راه اندازی اتاق مشترک افغانستان و ایران در کابل شد. به گفته این فعال اقتصادی، در حالی که اکثر کشورهای جهان از مزیت تعرفه های ترجیحی برای گسترش محصولات خود در بازار افغانستان بهره برده اند، در ایران هنوز بخش خصوصی و دولت بر سر تعرفه های ترجیحی با این کشور به جمع بندی نرسیده است. علیخانی همچنین به خط اعتباری 300 میلیون دلاری برای توسعه صادرات به افغانستان اشاره کرد که به گفته وی به رغم تأکید رییس جمهوری، تاکنون به سرانجام نرسیده است. او در عین حال، یکی از نگرانی های عمده فعالان اقتصادی ایران برای سرمایه گذاری در افغانستان را خبرهای ناشی از ناامنی های اجتماعی در این کشور عنوان کرد که به زعم وی، رسانه های داخلی در بزرگ نمایی ناامنی ها در این کشور نقش داشته اند.

در این نشست، بالغ بر یکصد و بیست نفر از تجار و بازرگانان و صادرکنندگان به کشورهای پاکستان و افغانستان حضور داشتند. پس از طرح سؤالات از طرف فعالان اقتصادی، هر یک از مسوولان سرکنسولگری های ایران در استان های مختلف پاکستان و افغانستان با معرفی حوزه مأموریت خود، به سؤالات پاسخ دادند.

3939

کد خبر 210079

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 3
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۰۱:۵۴ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۱
    4 2
    ظاهرا جوری قوانین ویزایشان را وضع کرده اند که گویی از امن ترین نقاط دنیا هستند. میترسند نکند ایرانیان بروند و بمانند و درخواست پناهندگی کند.
  • بدون نام IR ۰۷:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۱
    4 0
    كي بود گفتيم يه روز ميشه واسه رفتن به افغانستان هم ويزا گرفتن دردسر ميشه!!! بيا چقدر زود رسيد اون روز.... و ما هنوز همون جاي قبلي هستيم!
  • بدون نام IR ۱۳:۰۹ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۴
    0 0
    میترسن فرهنگ ایرانی و آریایی وارد کشورشون بشه.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین