استاد بازنشسته گروه فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی گفت: مرحوم مطهری هم به دلیل اینکه میتواند هم معلم دانشگاه باشد و هم معلم حوزه روز شهادت ایشان به عنوان روز معلم انتخاب شد.
دکتر سید یحیی یثربی درمورد اینکه چرا روز شهادت شهید مطهری به عنوان روز معلم انتخاب شد گفت: به دلیل موقعیت خاص آن مرحوم بود یعنی یک فرد حوزوی بود که درمیان مردم شناخته شده بود و با فعالیتهای علمی در دانشگاهها هم شناختهتر شد. یکی از مسائل مهم آنروزها هم وحدت حوزه و دانشگاه بود. مرحوم مطهری هم به دلیل اینکه میتوانست هم معلم دانشگاه باشد و هم معلم حوزه روز شهادت ایشان به عنوان روز معلم انتخاب شد.
وی افزود: ایشان به عنوان یک استاد و معلم و فعال سیاسی برجسته و اثرگذار درجامعه مطرح شد و این شایستگی را داشت که سالروزشهادت او روز معلم نامگذاری بشود.
استاد بازنشسته گروه فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی تصریح کرد: من در کتاب ماجرای غم انگیز روشنفکری از دومرگ حساس در انقلاب یاد کردهام یکی مرگ طبیعی طالقانی بود و یکی ترور مطهری که هردونفر نقطه عطفی در روند انقلاب بودند.
این مفسر قرآن ادامه داد: گرفتن بزرگداشت برای این شخصیتها خوب است، اما اندیشههایشان باید به صورت علمی در دانشگاهها و حوزههای علمیه مورد تحلیل و بررسی قرار بگیرند. خود شهادت ایشان هم مهم است چرا که ایشان توسط مسلمانان افراطی نه کمونیستها و سلطنت طلبها به شهادت رسید.
این محقق و پژوهشگر حوزه فلسفه و عرفان اسلامی تصریح کرد: مرحوم مفتح را هم ترور کردند اما با اینکه من با ایشان بسیار صمیمیتر بودم شهادت ایشان قابل مقایسه با شهادت مطهری نیست. دلیل این ترورها باید از نظر سیاسی اجتماعی و مذهبی تحلیل و بررسی شوند. زیرا یک تصوری در انقلاب وجود داشت که هرگونه تندروی را مجاز میدانست و مطهری در مقابل این گروه و تفکر ایستاد. شاید دلیل دیگر انتخاب سالروز شهادت او همین مبارزه او با اسلام تندروها بود.
یثربی درمورد اینکه چرا با گذشت بیش از سه دهه از شهادت ایشان هنوز اکثریت جامعه فرهیخته کشور به آثار این شهید مراجعه میکنند هم گفت: این به دلیل بی حرکتی جامعه ماست. برای مثال در حوزهای که هزار طلبه داشت علامه طباطبایی بوجود آمد و در حوزه ای که 1500 طلبه داشت مطهری ظهور کرد، ولی از جامعه چند صد هزار نفری طلبه امروزی یک اندیشمند صاحب نام و تفکر بیرون نیامد. زیرا نتوانستیم در علوم انسانی کشور تحول ایجاد کنیم.
وی افزد: هزارسال دور ابن سینا 800 سال دور سهروردی 400 سال دور ملاصدرا و 200 سال هم با این وضعیت دور طباطبایی و مطهری میگردیم. درحالیکه ارسطو، ارسطوی زمان خودش بود، ما ارسطوی این زمان را میخواهیم نه اینکه ارسطو و نیوتن دوم؛ بلکه کسانی بالاتر از آنها مثل انیشتن ها که مشکلات نیوتن را رفع کند. از هر دانشمندی یک عدد کافی است اینکه گفته میشود فلانی ملاصدرای دوم است این اشتباه است. من در بیش از 80 مقاله و کتاب به گذشته گرایی اشاره کردهام. چه گذشته نزدیک مثل طباطبایی و مطهری چه گذشته دور مثل ملاصدرا و ابن سینا.
این نویسنده و محقق برجسته درپایان با اشاره به اینکه به قول شمس، بوسعید و حلاج و دیگران مردان زمان خودشان بودند که حرفهای خودشان را زدند مردان این زمان هم باید حرفهای زمان خود را بزنند یادآورشد: روزی دهها استاد حوزه و دانشگاه از بین ما میروند ولی کسی نیست که بپرسد آیا حاشیهای بر فلان کتاب نوشتهاند؟ صدا و سیما پراست از مکررات و برنامههای تکراری و مطالبی با عنوان فلسفه به خورد مردم میدهند.
/6262
نظر شما