۰ نفر
۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۸:۲۹

مهدی یاورمنش:

هفت یا هشت سال پیش که کار‌شناسان و پژوهش گران ایرانی و خارجی در این محوطه‌های باستانی و تاریخی کاوش می‌کردند، چند دیدار و گفتگو داشتم با باستان‌شناسی آمریکایی به نام هالی پیتمن که همراه پروفسور یوسف مجید‌زاده روی تمدن پنج هزارساله جیرفت کار می‌کرد.


در یکی از این گفتگو‌ها بحث به سابقه تاریخی خلیج فارس که او از آن به عنوان دریای پارس یاد می‌کرد، رسید. دکتر پیتمن با اشاره به اینکه در مجامع علمی و دانشگاهی آمریکا و اروپا نام غالب این خلیج هنوز «پارس» است، از حرکتی مستمر و خزنده خبر داد تا نامی مجعول برای این آبراه بتراشد.


این باستان‌شناس تاکید کرد با بورس‌های تحصیلی، فرصت‌های مطالعاتی، کتاب‌های اهدایی و کمک‌های مالی امیر نشین‌های حاشیه جنوبی دریای پارس به دانشگاه‌ها و دانشجویان در آمریکا و اروپا، به تدریج قشری تحصیل کرده در حال رشد و شکل گیری است که بیشتر با نام جعلی این خلیج آشنا هستند.


هالی پیتمن این فعالیت‌ها را در عرصه‌های تاریخی، جغرافیایی، باستان‌شناسی، زیست‌شناسی، نفت و انرژی و مردم‌شناسی شدید‌تر دانست و گفت تا دیر نشده است، ایران نیز باید در این زمینه فعال شود.


در چند روز گذشته که ایرانیان فارغ از قومیت، زبان و گرایش‌های سیاسی یک صدا شده و بر حاکمیت کشورشان بر جزایر سه گانه و نام تاریخی خلیج فارس تاکید می‌کنند، ناخودآگاه یاد هشدار چند سال پیش هالی پیتمن افتادم.


واقعیت این است که در چند سال گذشته ما ایرانیان همیشه در میان خود و از طریق رسانه‌های داخلی به درستی بر نام تاریخی این خلیج تاکید کرده‌ایم و در عین حال متاسفانه بر فعالیت‌های گسترده برخی کشور‌ها در سطح جهان برای جا انداختن عنوانی مجعول، چشم فرو بسته‌ایم.
 

اینکه نام این خلیج فارس است را همه ما می‌دانیم، اما مهم آن است که مردم جهان نیز آن را بدانند و با نامش آشنا و مانوس باشند. منصفانه بیاییم به کارنامه چند سال گذشته خودمان دوباره نگاهی بیاندازیم و ببینیم در این راستا چه کارهایی کرده‌ایم؟


وقتی حاشیه نشینان جنوبی خلیج فارس بورس‌های تحصیلی زیادی برای کاوش و پژوهش‌های باستانی و تاریخی در اختیار دانشگاه‌های سراسر دنیا قرار می‌دهند تا به نامی مجعول مشروعیت بخشند، ما در حال انجام چه کاری هستیم؟


در حالی که گونه‌های متنوع آبزیان خلیج فارس نام‌هایی عربی پیدا می‌کنند و در اطلس‌های علمی جهان معرفی می‌شوند، ما چه برنامه‌ای داریم؟


سال‌های گذشته که چندین کنفرانس و سمینار علمی در زمینه اقلیم‌شناسی این خلیج در شیخ نشین‌های منطقه برگزار شده، ایران میزبان چند استاد یا کار‌شناس در این زمینه بوده است؟


اگر به نقشه‌های قدیمی و تاریخی منطقه نگاهی بیاندازیم، خواهیم دید تا قبل از 200 سال قبل، هیچ نقطه تمدنی در سواحل جنوبی خلیج فارس مشخص نشده است. در واقع، در طول هزاران سال، تنها مناطق شمالی این دریا صاحب تمدن شهرنشینی بوده و در شن زارهای جنوبی آن هیچ نشانی از یک جا نشینی وجود نداشته است. با این وجود کافی است در سایت‌های موزه‌های بزرگ جهان گشتی بزنید و با برنامه‌هایی آشنا شوید که برای معرفی تمدن‌های پیش از اسلام شبه جزیره عربستان تدارک دیده شده‌اند.


شیخ نشین‌ها (به ویژه امارت متحده عربی) چنان در زمینه تمدن تراشی پیش رفته‌اند که آثار و ابنیه تاریخی ساخته‌اند و اشیاء باستانی دیگر کشور‌ها را به نام خود سند زده‌اند. حال در برابر این تلاش آن‌ها، تنها کاری که ما انجام داده‌ایم، این است که فعالیت‌های باستان‌شناسی در عرصه‌های تمدنی جیرفت (ارت)، شهر سوخته سیستان، شهداد کرمان، بندر سیراف بوشهر، انشان (استان فارس)، عیلام و... را برای چند سال تعطیل کرده‌ایم.


این موارد که برشمردیم، تنها مشتی نمونه خروار است که به شدت در فضای علمی و دانشگاهی جهان از سوی شیخ نشین‌های جنوبی خلیج فارس دنبال می‌شود.


اما جدا از مباحث و فعالیت‌های تخصصی علمی، حرکت‌های گسترده تری در انظار عمومی مردم جهان در حال انجام است که در این باره هم تنها از ما غفلت سر زده است. برای مثال منصفانه از خودمان بپرسیم در مقابل ده‌ها جشنواره جهانی هنری و سینمایی و مسابقات بین المللی ورزشی در کشورهای حاشیه خلیج فارس که برای توده‌های مردم جهان جذاب است و در آن‌ها نام مجعول خلیج  تبلیغ می‌شود، ما چه فعالیت‌هایی داشته‌ایم.


وقتی شرکت‌های بزرگ هواپیمایی، کشتیرانی، گردشگری، تجاری، صنعتی و... با نامی مجعول، فضای رسانه‌ای جهان را مسموم می‌کنند، چه عمل مقابلی از ما سر زده است؟


واقعیتش آن است که ما در مقابل فعالیت‌های گسترده‌ای که در عرصه‌های ورزشی، هنری، علمی، تاریخی و... برای جا انداختن نام مجعول خلیج فارس انجام می‌شود، کار زیادی انجام نداده‌ایم.


اینکه ما ایرانی‌ها مدام بین خودمان بگوییم و تکرار کنیم که نام این خلیج تا ابد فارس خواهد ماند، چندان تاثیری بر مردم جهان که هر روز نامی مجعول را می‌بینند، می‌شنوند و در باره‌اش می‌خوانند، نخواهد داشت.


باید بپذیریم زمانی نام این خلیج، همیشه فارس خواهد ماند، که بیشتر مردم دنیا آن را بر زبان آورند. این هدف هم نیاز به برنامه ریزی و فعالیت درست در همه شئون و عرصه‌ها دارد که باید خیلی زود بجنبیم، چرا که در غیر این صورت معلوم نیست تا ابد نام این خلیج فارس بماند.

57245

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 210264

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 23
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۹:۰۶ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۴
    38 3
    حرف درستی است . ممنون
    • رضا IR ۱۲:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۵
      4 0
      الان باید ملت ما هشیار باشه و دولت باید تلاش موثرتری بکنه ولی تاریخ نشون داده هرکسی خواسته به این مملکت تعرض کنه ایرنی به هروسیله ای جلوش وایستاده حتی اگه مستقیم شکست بخوره باز مثل جریان آب راه خودشو باز میکنه و از داخل دشمن خودشو نابود میکنه.
    • بدون نام IR ۱۸:۱۹ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۵
      3 0
      مشکل بسیار ریشه ای تره.
  • بدون نام US ۱۹:۲۶ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۴
    35 6
    ما نگاهبان خلیج همیشگی فارس خواهیم بود.
    • بدون نام IR ۱۷:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۵
      7 0
      نگهبان بودن خوب است ولی کافی نیست . باید تبلیغات جهانی صورت بگیرد.
  • بدون نام IR ۲۱:۰۳ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۴
    15 28
    این سرزمین تا ابد این چنین خواهد ماند . ما وارث خون شهدای این سرزمین و غیرت و همیتی مردانه به ارث برده ایم
    • بدون نام IR ۰۳:۳۱ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۵
      8 9
      البته تا ابد خلیج فارس وجود نخواهد داشت (فارس می ماند و خلیج محو می شود) یعنی میلیون ها سال دیگر بسته می شود و ما با کشورهای جنوب خلیج فارس دارای مرز خشکی می شویم! البته اگر تا آن موقع کشورهایی وجود داشته باشد. همه کره زمین یک کشور خواهد شد!
    • بدون نام IR ۰۸:۴۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۵
      3 7
      منفی ها جالب انگیزه !
  • آیت IR ۲۲:۰۵ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۴
    27 4
    مسولان به گوش من پارسال رفتم به اقلیم کردستان عراق توی کتاب جغرافیای خواهر دوستم که مقطع ابتدایی بود تو نقشه های کتاباشون نام خلیج العربیه نوشته شده.حال باید پرسید کشوری که قریب به اتفاق محصولات مصرفی و صنعتیش از ایران تامین میشه چطور قدرت رایزنی واسه این تغییر مهم را ندارد؟؟؟ آیا دوستان مسول دغدغه خلیج فارسو دارند یا صرفا رسانه ملی واسه مخاطب ملی توضیح واضحات میده؟
  • بدون نام IR ۲۲:۱۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۴
    30 3
    به فكر جام جهاني قطر باشين زماني كه كل دنيا به اون كشور نگاه ميكنن و احتمالا به جاي نام خليج فارس چيز ديگه اي ميبينن اون موقع خليج فارس فقط براي ما ايراني ها فارس ميمونه
    • بدون نام IR ۱۱:۰۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۵
      12 4
      کاملاً درست است
  • یک ایرانی US ۰۰:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۵
    19 3
    این یادداشت می خواد بگه از شعار دادن کم کنیم و به کار و تبلیغات اصولی و مستمر در سطح جهان بپردازیم که متاسفانه باز هم کامنت هایی شعاری برایش گذاشته می شود. تا کی می خواهیم این رویه را دنبال کنیم؟
  • بدون نام SE ۰۲:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۵
    17 3
    بايد در بعد بين‌المللي خيلي بيشتر تلاش كنيم و برنامه هم داشته باشيم
    • بدون نام IR ۱۹:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۵
      5 0
      تو فضای مجازی مثل تازه ترین نظر سنجی گوگل ایرانی ها خوب ظاهر شده اند و نگذاشته اند نام خلیج فارس عوض شود. تو دیگر عرصه ها هم باید همین طور عمل کنیم .
    • بدون نام IR ۰۷:۰۶ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۶
      3 0
      فقط محض اطلاع : چند روزی است گوگل در نقشه خود خلیج فارس را بدون هیچ نامی نشان می دهد.
  • IR ۰۹:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۵
    5 2
    کم مونده بیان بگن اصفهان مال ماست و سعدی هم کلا عرب بوده و همه اشعارش عربی بوده و تخت جمشید رو هم قبلا تو عربستان بوده بعدا بردنش شیراز.
    • مهدی IR ۱۳:۴۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۵
      2 0
      این کار را شروع کرده اند، البته نه با این آثار باستانی معروف که گفته اید. چند سالی است شیخ نشین های جنوبی، اشیاء به دست آمده از شهر سوخته و جیرفت را که متاسفانه به آن کشورها قاچاق شده است، از آثار بازمانده باستانی خود می دانند و به جهان معرفی می کنند.
  • بدون نام IR ۱۳:۲۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۵
    3 0
    خواهشمندم كلمه خالي خليج را بافاصله با فارس بكارنبريد هميشه
  • آرش US ۱۳:۴۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۵
    4 0
    متاسفانه تلاش آنها تا اینجا موفق بوده !
  • مقصود A1 ۱۳:۴۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۵
    3 0
    در حال حاضر بیشتر رسانه های غربی از جمله شبکه های خبری و روزنامه ها از دریای پارس تنها با نام «خلیج» یاد می کنند. این خیلی بد است که آمریکایی ها و اروپایی ها به دلیل دشمنی با یک ملت ،یک نام تاریخی را دارند پاک می کنند.
  • سمیعی US ۱۴:۱۹ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۵
    3 0
    باید بنیادی فراگیر به نام خلیج فارس شکل بگیرد و تمام امور فرهنگی و علمی مربوط به آن را در سطح بین الملل دنبال کند. این جوری می توان امیدوار بود دروغ گویان نتوانند مردم جهان را گول بزنند و نامی جعلی رو جا بیاندازند.
  • ghafari FR ۲۰:۵۳ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۵
    4 0
    جزیره کیش می تواند میزبان یک جشنواره فیلم جهانی با عنوان خلیج فارس شود(البته واقعاً جهانی). در شهرهای ساحلی و دیگر جزیره ها هم باید فعالیت ها و رویدادهای فرهنگی و هنری در سطح بین الملل با همین عنوان برگزار شود تا نام خلیج فارس در طول سال بارها تکرار شود.
  • مصطفی IR ۰۰:۴۱ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۸
    1 0
    بیچاره مردم که هر کار از دستشون برمیومد انجام دادند ... مسئولین باید به فکر باشند ...