دستگیری وکیل و فعال حقوقی مصری در عربستان، بستن شدن سفارت و کنسولگری ریاض در مصر و برگزاری تظاهرات اعتراضآمیز مصریها در حمایت از این وکیل مصری همگی بیانگر آن است که روابط گذشته میان قاهره-ریاض جای خود را به روابط مصر بعد از پیروزی انقلاب و سرنگونی نظام حسنی مبارک داده است. این بحران به وجود آمده در روابط دو جانبه نشانگر آن است که مسئولان عربستانی باید با هوشیاری بیشتری با ملتهای انقلابی از جمله ملت مصر تعامل داشته باشند.
روزنامه فرامنطقهای القدس العربی در تحلیلی تحت عنوان "هشدار به عربستان! مصر تغییر کرده است" به قلم عبدالباری عطوان، مدیر مسئول این روزنامه نوشت: «به دنبال بازداشت احمد الجیزاوی، وکیل و فعال حقوقی مصری در عربستان به اتهام اهانت به ملک عبدالله بن عبدالعزیز، پادشاه این کشور و یا آن طور که برخی میگویند به اتهام حمل مواد مخدر، روابط میان قاهره- ریاض رو به تیرگی نهاد.
دولت مصر تلاش زیادی برای حلوفصل این بحران انجام داده است چرا که پادشاه عربستان در دستوری غیرمنتظره اعلام کرد که سفارت و کنسولگری این کشور در مصر بسته میشود.
بحران روابط قاهره- ریاض زاییده امروز نیست بلکه دستگیری الجیزاوی عاملی برای مشخص شدن نشانههای این بحران شد. روابط این دو کشور از زمان پیروزی انقلاب مصر، مواضع خصمانه مسئولان عربستان در قبال این انقلاب، تلاش آنها برای ناکام گذاشتنش و بازگرداندن حسنی مبارک، رئیس جمهوری سابق مصر به جایگاه گذشتهاش رو به تیرگی نهاد.
پادشاه عربستان در زمان اوج انقلاب مصر با باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا تماس گرفته و خواهان مداخله فوری وی برای ممانعت از وقوع تغییرات دموکراتیک در مصر شده بود.
خشم عربستانیها بعد از پیروزی اسلامگراها در مصر و به دست گرفتن 75 کرسی پارلمان این کشور شعلهورتر شد چرا که آنها با حضور گروه اخوانالمسلمین در قدرت مخالف هستند؛ به طوری که نایف بن عبدالعزیز، ولیعهد عربستان اخوانالمسلمین مصر را عامل اصلی مشکلات در منطقه توصیف کرده بود.
درست است که برخی معتقدند عکسالعمل مصریها در قبال دستگیری الجیزاوی مبالغهآمیز بوده است اما واکنش مسئولان عربستانی نیز رنگ و بوی اقدامی عجولانه داشته است به طوری که گویا این مسئولان، منتظر بهانهای برای بستن سفارت و کنسولگری عربستان در مصر بودند.
ما در گذشته شاهد اعتراضات مردمی در مقابل سفارتخانههای عربستان در کشورهای عربی، اسلامی و غربی مانند لندن، واشنگتن و تهران بودهایم اما در هیچ کدام از این موارد، مسئولان عربستانی اقدام به بستن سفارتخانه خود نکرده بودند.
عربستان نباید سفارت خود را در پایتخت هیچ کشور اسلامی یا غیراسلامی ببندد چرا که این مساله بر انجام فرایض دینی مسلمانان در مکه و مدینه تاثیر میگذارد.
مشکل اصلی آن است که مسئولان عربستانی نمیخواهند این حقیقت را باور کنند که مصر تغییر کرده و حسنی مبارک دیگر حاکم این کشور نیست. آنها باید بفهمند نظام حاکم سابق در مصر دیگر به این کشور بازنمیگردد و مسئولان عربستانی باید خود را با این شرایط وفق دهند.
دستگیری مصریها و یا غیرمصریها و بازداشت آنها بدون هیچگونه محاکمهای در دوره وقوع انقلابهای عربی قابل قبول نیست.
چه احمد الجیزاوی گناهکار باشد و چه نباشد نمیتوان در سایه نبود یک نظام دموکراتیک و عادلانه در عربستان در خصوص وی قضاوت کرد. مسئولان عربستانی نمیتوانند دم از عدالت بزنند در حالی که صدها تن بدون محاکمه در زندانهای این کشوز زندانی هستند.
بحران به وجود آمده در روابط قاهره-ریاض ارتباطی به ملت مصر و عربستان ندارد بلکه هشداری به تمام مسئولان عربی به شمار میآید که نمیتوانند شهروندان عرب را خوار و ضعیف بشمارند.
مصر و دیگر کشورهای عربی تغییر کردند و شرایط به قبل از وقوع این انقلابها باز نخواهد گشت.
عربستان نیاز به بازنگری فراگیر در تمام مبانی و اصول خود دارد چرا که نه تنها سیستم قضایی این کشور بلکه تمام زیرساختهای عربستان مشکل دارد.»
26151
نظر شما