گفت و گو با غلامرضا مصباحی مقدم، رئیس کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی مجلس در رابطه با ارز دو نرخی، گرانی ها و اجرای فاز دوم هدفمند شدن یارانه ها.

محمد هیراد حاتمی: در فاصله 4 روز مانده به دور دوم انتخابات مجلس، غلامرضا مصباحی مقدم، رئیس کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی مجلس مهمان کافه خبر بود. او در بخشی از گفت و گوی خود که حول موضوع ها اقتصادی انجام شد در رابطه با چند اتفاق اخیر اقتصاد ایران توضیح داد. اجرایی شدن فاز دوم هدفمند شدن یارانه ها، گرانی ها، دو نرخی شدن ارز موضوع هایی بودند که مصباحی مقدم در رابطه با آنها توضیح داد. او اعتقاد دارد مجلس در عمل انجام شده دولت برای اجرایی شدن مرحله دوم قانون هدفمند شدن یارانه ها قرار نخواهد گرفت و در این رابطه مثال طرح ناکام پرداخت یک میلیون برای تولد هر نوزاد را از بایگانی راکد بیرون کشید. متن کامل گفت و گو با غلامرضا مصباحی مقدم، رئیس کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی مجلس را در ادامه خواهید خواند:


یک تصمیمی در همان روزهای ابتدای سال جاری گرفته شد و به نوعی می توان گفت که سال 91 را با این تصمیم در حوزه ارز آغاز کردیم. آنهم اینکه پس از فراز و نشیب های فراوان در نهایت ارز به شکل دو نرخی در داد و ستد ها رسمیت پیدا کرد. تحلیل شما از این اتفاق چیست؟
ارز دو نرخی را قبول ندارم چرا که ارز دو نرخی منشاء فساد است. عده ای به یک نرخ ارز را می خرند. شاید درست باشد که به عنوان وارد کننده ماشین آلات، مواد اولیه یا کالا های واسطه ای خریداری می کنند اما خواهی، نخواهی بخشی از همین ارز از بازار سر در می آورد و به نرخ آزاد فروخته می شود. این ما به التفاوت را یک فردی بدون تحمل رنج و زحمت و بدون خدمت دارد به جیب می زند.
اما قاعدتا اینکه ارز دو نرخی به رسمیت شناخته شود بهتر از این نیست که تکذیب کنیم اصلا ارز دو نرخی وجود دارد و فقط با قیمت 1226 تومان دلار در بازار به فروش می رسد؟
من این را قبول ندارم که بگوییم که دو نرخی پذیرفته نیست و قیمت ارز تک نرخی است، اما همچنان وجود داشته باشد. باید ارز دو نرخی را جمع کرد. ما در بحث بودجه داریم بر اساس 1226 تومان قیمت گذاری می کنیم چرا که این یک مبنای محاسبه ای برای سر جمع درآمد ها دارد. به معنای این نیست که نرخ ارز در سال جاری بر این مبنا فروش خواهد رفت. اتفاقا قانون برنامه می گوید بانک مرکزی، ارز را باید به نرخ روز بفروشد. این تاکید قانون برنامه پنجم است. معنای آن این است که ولو اینکه ما داریم به نرخ 1226 تومان محاسبه می کنیم، نرخ مبنا باید آن نرخی باشد که در بازار اتفاق افتاده و مدیریت می شود. اگر آن نرخ را داشته باشیم معنای آن، این است که یک نرخ بیشتر نخواهیم داشت. نکته مهم این است که در این حالت یک ما به التفاوت درآمد خواهیم داشت. آن ما به التفاوت درآمد را در یک ردیفی واریز می کنیم یا بنا به مصوبه کمیسیون تلفیق به صندوق توسعه ملی واریز می شود که منابع ریالی این صندوق را تامین کند. برای کشاورزی یا موارد دیگر که بخواهیم به صورت ریالی منابعی را تخصیص بدهیم. البته برای بخش خصوصی و تعاونی اینطور نباشد که دلار ها را تبدیل به ریال کنیم بلکه ریال موجود باشد که از همان ریال برداشت شود.
شما در ابتدای گفت و گو به نکته حائژ اهمیتی اشاره کردید در رابطه با اینکه ارز دو نرخی منشاء فساد است. در چنین حالتی قاعدتا می توان شاهد فساد های به مراتب بزرگ تر از همین فساد بانکی اخیر موسوم به اختلاس سه هزار میلیاردی باشیم. نظر شما در این رابطه چیست؟
همین طور است. برای همین من به دو نرخی بودن ارز اعتراض دارم. تجربه گذشته هم این موضوع را تایید می کند. عاقل آن کسی نیست که تجربه شده را دوباره تجربه کند.
موضوع دیگری که این روزها بحث داغ رسانه ها به شمار می آید اجرایی شدن فاز دوم هدفمند شدن یارانه ها است. اینکه اخیرا هم وزیر اقتصاد اعلام کرد که اجرایی شدن قانون هدفمند شدن یارانه ها یکی از دستاورد های بزرگ بشریت بوده است. به یکباره فاز دوم هدفمند شدن یارانه ها اجرا شود چه تبعاتی به دنبال خواهد داشت؟ در ایام تعطیلات نوروز حتی این خبر منتشر شد که فاز دوم هدفمند شدن یارانه ها بدون تایید مجلس به مرحله اجرا در آمده است؟
اینکه هدفمند شدن یارانه ها را باید یکی از دستاورد های مهم بشری به حساب آورد شک نداشته باشید. تجربه های قبلی که در مورد اصلاح قیمت حامل های انرژی که در برخی از کشور های بوده است در حد پنجاه درصد تغییر قیمت، 100 درصد تغییر قیمت آنهم در دو تا سه قلم کالا بوده است. این کاری که ما در کشور مان کردیم، فوق العاده بوده است. از این جهت باید گفت که یک تجربه بسیار ممتاز در اصلاح قیمت حامل های انرژی با یک بستر مساعد، مناسب و همراهی عامه مردم بوده است. اینکه مجلس در مقابل اجرای مرحله دوم قانون هدفمند کردن یارانه ها منفعل شده است را قبول ندارم. پاسخ من به این موضوع منفی است و اعتقاد دارم مجلس در مرحله دوم اجرای قانون هدفمند شدن یارانه ها منفعل نشد.
دلیل شما برای این عدم انفعال مجلس چیست؟
شاهد عدم انفعال مجلس یکی ، دو مصوبه پیش از عید است. یکی آن استفساریه دو فوریتی است که دولت ظاهرا در بهمن یا اسفند تمایل داشت یک اصلاح قیمت عمده داشته باشد. چون این اجازه داده شده بود که دولت سقف بیست درصد می تواند قیمت حامل های انرژی را اصلاح کند مانند سال 89 گویا می خواست این 20 درصد کل سال را در پایان سال تجمیع کند. ظرف دو ماه مجموع 20 درصد های سال را با یک قیمت های قابل توجه اعمال و اجرا کند. این موضوع با دو فوریتی و استفساریه مجلس جلوگیری شد. علاوه بر این دولت قصد داشت که برای اجرای فاز دوم هدفمند شدن یارانه ها منابعی را اضافه بر مرحله قبلی به حساب مردم بریزد. مجلس در مصوبه مربوط به دو ماه اول سال 91به صراحت این اجازه را فقط داد که 3 ماه اول سال 91 مطابق با سه ماه آخر سال 90 پرداخت های نقدی صورت بگیرد. نکته سوم هم این بود که وقتی 28 هزارتومان سرانه واریز شد مجلس با ورود خودش به بحث جلوی اجرای دوم فاز هدفمند شدن یارانه ها را بدون بررسی های لازم گرفت. اگر این جلوگیری به عمل نیامده بود همین اتفاق در روز های نخست اردیبهشت رخ داده بود و اجرای مرحله دوم قانون هدفمند شدن یارانه ها کلید خورده بود. نامه رییس مجل به رهبر انقلاب و ارجاع آن به هیات حل اختلاف این حرکت دولت را متوقف کرد. بنابراین نمی توان گفت که مجلس منفعل بود بلکه بسیار قوی و فعال هم بود.
گمانه زنی هایی وجود دارد مبنی بر اینکه این احتمال هست که دولت راه هایی را برای دور زدن مجلس و اجرای فاز دوم هدفمند شدن یارانه ها در اختیار دارد. تحلیل شما از این گمانه زنی ها چیست؟
واقع موضوع این است که چیزی برای پوشیدن وجود ندارد.
به هر حال در تعطیلات به یکباره 28 هزار تومان به حساب شهروندان ریخته شد که به نوعی برخی مطرح کردند فاز دوم هدفمند شدن یارانه ها به مرحله اجرا در آمده است؟
بله این اتفاق افتاد و در تعطیلات دولت 28 هزار تومان به حساب مردم ریخت و در حال حاضر هم مردم منتظر هستند. این موضوع چیزی شبیه آن اتفاقی است که مطرح شد برای هر نوزاد یک میلیون تومان در نظر گرفته شده است. یعنی چیزی شبیه همان اتفاق که برای هر نوزاد، یک میلیون تومان به وقوع پیوست رخ خواهد داد. به حساب 500 هزار نفر در کشور ریخته شد و بعد تر هم بی سر و صدا از حساب آنان برداشته شد. البته کسی هم اعتراض نکرد. برای 500 هزار نفر یک میلیون تومان توسط بانک ملی ریخته شد که اجازه برداشت نداشتند و در نهایت هم از حساب ها بیرون کشیدند. آیا باید چنین اقدامات نسنجیده و نپخته ای داشت که مردم متوقع شوند؟ برای آنها انتظار هایی به وجود آید اما بعد تر قدرت اجرا وجود نداشته باشد. در بودجه سال 90 رقم 2500 میلیارد تومان دیده شده بود که هم سال 89 جبران شود و هم به طور مثال یک میلیون نفر نوزاد سال 90 را پوشش دهند. در کمیسیون تلفیق و در مجلس حذف این موضوع رای آورد و نتیجه این شد که یک وعده بدون پشتوانه از ناحیه دولت مطرح شد. به نظر من دولت باید خیلی عقلایی تر رفتار کند و کاری کند که اگر انتظاری به وجود می آید، این انتظار پشتوانه قانونی داشته باشد. اگر بدون پشتوانه قانونی و با اراده رییس جمهوری بود بداند که لزوما محقق نخواهد شد.
یک انتقادی وجود دارد در رابطه با زمان پرداخت یارانه های نقدی که تقریبا به یک سوم پایانی ماه نزدیک شده است. دولت در تامین منابع یارانه های نقدی با کسری همراه است که این مقدار فاصله افتاده است؟
کم آورده شده و هم از بانک مرکزی 9 هزار میلیارد تومان استقراض کردند و هم اینکه کم آوردند و از فروش نفت 3 هزار میلیارد تومان برداشت شده است. تزریق این نقدینگی به عنوان یارانه حامل های انرژی خلاف قانون است. از طرفی گرانی هایی که می بینیم حاصل همین تزریق ها است. البته نمی خواهم بگویم عامل واحد وجود دارد.
به موضوع خوبی اشاره کردید. دلیل گرانی های اخیر چیست؟
گرانی ها به طور عمده حاصل دو عمده است. نخست تزریق نقدینگی هایی که سال گذشته صورت پذیرفته که به نظر می رسد حدود پنجاه و 6 هزار میلیارد تومان است. این حجم نقدینگی وقتی به اقتصاد تزریق شود معلوم است که چه اتفاقی می افتد. دوم هم ضعف مدیریت دولت و بانک مرکزی در رابطه با موضوع ارز است. آن شوکی که به بازار ارز وارد شد و قیمت ارز را به شدت بالا برد اثر انتشاری افزایش قیمت ارز روی کالاهای وارادتی ، روی مواد خام وارداتی و روی کالا های داخلی، اثر منفی خود را گذاشت و گرانی ها را به وجود آورد. جالب این است که بانک مرکزی اخیرا گزارش داده که گرانی ها اثر یارانه های نقدی را خنثی کرده است. باید گفت دست مریزاد چرا که این هم حاصل مدیریت خوب شما است.
در ویژه نامه نوروزی یکی از نشریات به نقل از شما در رابطه با دلایل شرعی حذف یارانه ها مطلبی مطرح شده بود. برخی از شهروندان وقتی این خبر منتشر شد سوالی که از شما داشتند این بود که به شخصه حاضر هستید که یارانه نگیرید؟
من خیلی روشن یارانه نمی گیرم.
3939
 

کد خبر 211759

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 16
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۲:۱۲ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۸
    129 3
    ای کاش آقای مصباحی مقدم می گفتند که درآمد ماهیانه ایشان چقدر می باشد،آنوقت میشد بهتر فهمید که چرا ایشان از نگرفتن یارانه صرف نظر کرده اند!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • بدون نام ES ۱۲:۵۲ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۸
    93 2
    حتما وضع مالیشون خوبه
  • احسان IR ۱۳:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۸
    97 2
    آقاي مصباحي مقدم من يه كارگرم و صبح ساعت 6 از خنه ميام بيرون و تا 8 شب كار مي كنم و ساعت 9 ميرسم خونه( البته ساعت كاري تا 3 مي باشد اما بنا به حقوق پايه معادل400.000 تومان بايد اضافه كار بايستم تا خالص ماهي 650.000 تومان بگيرم ) حال اگه شما از درآمدت 10 درصد بهم بدي منم از يارانه انصراف ميدم. ختم كلام اينكه اين آقايان هي نيان بگن ما از گرفتن رايانه انصراف داديم با اين درامد هاي......
    • مهندس کامپیوتر بیچاره IR ۰۸:۰۶ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۹
      28 0
      احسان جان من 6 سال بعنوان مهندس در یک سازمان نیمه دولتی شاغلم اما در بیمه ام رو بعنوان کارگر رد کردن و هیشکی هم به حرفای من و شما گوش نمیده باورت میشه من در تبریز با کل اضافه کاری و همه مزخرفاتش از 7:30 صبح تا 8 عصر حدود 600 تومن میگیرم و با هزار آرزو در دانشگاه آزاد تحصیل کرده بودم الان هم بعده 6 سال از عهده مخارج شخصی خودم هم نمی تونم بر بیام چه برسه بخوام ازدواج بکنم. واقعا دست مسئولین محترم درد نکنه خوب به مردم و جوانان ملت خدمت می کنند،نمی دانم اون دنیا چطوری میخوان از اینهمه حقوق جوانان که پایمال میشود جواب پس بدهند؟ مگه ما چه گناهی کردیم چرا باید برای بدست آوردن نیازهای اولیه انسانی اینقدر زجر بکشیم و هیچ کسی هم پاسخگو نیست!واقعا برای نسل سوخته خودمان متاسفم و از همچین زندگی متنفرم...
    • احسان IR ۱۸:۲۶ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۰
      12 0
      خبر انلاين جان اگه به جناب مصباحي مقدم دسترسي داري منتظر پاسخ ايشون هستم
    • محمدرضا IR ۱۵:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۹
      4 0
      خوش به حالت که650میگیری ماکه 300تومان میگیریم ونه بیمه داریم و نه نهار میدن چه خاکی به سرمان بریزیم؟
    • بدون نام IR ۱۰:۱۹ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
      3 0
      جناب آقاي مصباحي :اي كاش مسئولين محترم چه نمايندگان محترم ملت وچه دولت مردان به ميدان ها كارگران روز مزد كارگران كه ساعتها منتظر يك نفر براي بردن آنها به سر كار مي مانند واغلب روزها كسي سراغ آنها را نميگيرد وبعد از ساعتها منتظر به كلبه درويشي مستجري كه دهها سفارش به وي داده شده است رو سياه باز ميگردد!
  • بدون نام IR ۱۴:۴۵ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۸
    23 2
    عدد را لطفا دقت بفرمایید که خیلی کوچیکه 56,000,000,000,000 تومان تزریـــــــــــــــــــــــــق شده است.
  • بدون نام IR ۲۳:۵۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۸
    28 1
    جناب آقای مصباحی مقدم شما بدون توجه به اوضاع مردم که زیر بار گرانی کمر خم کرده اند می گویید که هدفمندی یارانه ها یک دستاورد بشری است زیرا قیمت ها را بیش از ۱۰۰٪ افزایش داده اند. آیا اینکه یک فشار بی سابقه به مردم وارد شود که در هیچ جای جهان نبوده دستاورد بشری است؟؟؟؟؟؟
  • hasan IR ۰۹:۲۸ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۹
    27 0
    چرا منت سر مردم میذارند که یارانه نمیگیرند!! مردم که درآمدشان مثل ایشان نیست؟اگه درآمدشان مثل کارگرا و کارمندا حدود 600-500 هزار تومن (معادل 350 دلار) بود بازم این کارو میکردند؟؟؟؟؟؟؟
  • بدون نام IR ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۹
    27 0
    قيمتها را به روال سابق برگردانده شود مردم زياد تمايل به يارانه هم نخواهند داشت.
    • مستمند IR ۱۳:۴۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۰
      15 1
      بقران من حاضرم بجاي 45500تومان .من به دولت 55000تومان بدم وضع برگردد به حدود سابق.بابابخدا ديگه مردم بريدن.
  • peyman412214@yahoo.com IR ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۱
    9 2
    فکر نکنم هیچ جای دنیا حقوق کارمندا و کارگرانش در طول یک ماه زیر 300 دلار باشه واقعا فاجعه است یعنی زیر شاخص فلاکت یعنی انسان نیستیم تا حق زندگی داشته باشیم قابل توجه آقازاده ها و شکم گندها
  • بدون نام IR ۰۹:۰۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۲
    10 1
    حضرت درنهج البلاغه می فرمایندکه سوگندبه خداکه اگرهمه دنیارابه من بدهند حاضر نمی شوم پر کاهی راازدهان مورچه ای به ناحق دربیاورم . (قریب به مضمون). و شما که خود را دنباله روی ان حضرت میدانید بهوش باشید
  • بدون نام IR ۱۰:۲۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۴
    6 1
    من 4 روزی است از چین آمده ام در چین کمترین حقوق یوان 3500 می باشد قیمت 1 یوان 275 ریال است جالب تر از همه من تو 1 ماه یک آدم بیکار ندیدم
  • بدون نام IR ۰۰:۳۴ - ۱۳۹۱/۰۳/۱۶
    5 0
    وقتی نفس از جای گرم درمیاد.بازنشسته باشی ماهی 500000هزار تومان حقوق داشته باشی دو فرزند پا به ازدواج وفارغ التحصیل دانشگاهی بی کار ویک دانشجوی دانشگاه آزاد ویک دبیرستانی داشته باشی .مستاجر هم باشی به دلیل کهولت سن قادر به کار هم نباشی با این تورم وگرانی ماهی 45500 تومان یارانه دریافت کنی.ویک ویزیت دارو 113000هزار تومان خرج کنی وهنوز نفس بکشی.الحق نفست از جای گرم در میاد.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین