به تعداد استان های درگیر با گرد و خاک افزوده شد؛ به گفته رییس سازمان هواشناسی، اکنون 20 استان ایران درگیر با گرد و غبار هستند.

امید کریمی: زندگی با هر پدیده ناخوشایندی، امکان دارد که عادی شود، اما با هوای بد نمی شود زندگی کرد؛ با هوا آلوده، با هوای پر از ذرات غبار، با هوای مملو از خاک. چیزی که هواشناسان می گویند ذرات کوچکتر از 10 میکرون. اما اکنون مردم 20 استان از 32 استان ایران، یکی دو روز از هفته را با گرد و خاک سپری می کنند. این آماری است که بهرام صناعی، رییس سازمان هواشناسی اعلام کرده است. 

به گفته او ماهواره‌ای نشان می‌دهد که دید افقی در کشور طی پنج سال گذشته کاهش یافته است و 20 استان گرفتار این پدیده‌اند.

آنطور که صناعی به ایسنا گفته است شش کانون عمده گرد و غبار در مناطق غربی و کشورهای عراق، سوریه و عربستان وجود دارد که چهار کانون آنها در عراق است: "بیشترین گرد و خاک نیز از این کانون‌ها وارد کشور می‌شود. بررسی‌های انجام شده در 10 سال گذشته نشان می‌دهد در استان‌های هرمزگان، خوزستان، آذربایجان‌های شرقی و غربی، یزد، کهگیلویه و بویراحمد، لرستان، کرمانشاه، ایلام، مرکزی و گیلان تعداد روزهایی که دید به زیر دو کیلومتر رسیده است، زیاد شده. همچنین در استان‌های کرمانشاه، ایلام، لرستان، فارس، هرمزگان و یزد تعداد روزهایی که گرد و خاک در آنها ثبت شده است، 40 درصد افزایش یافته و از سوی دیگر در استان های آذربایجان غربی، کردستان، همدان، مرکزی، کهگیلویه و بویراحمد و فارس غلظت گرد و غبار 30 درصد افزایش داشته است."

 

4 استان 140 روز گرد و خاک دارند

رییس سازمان هواشناسی، آمار هولناک دیگری هم داده؛ اینکه چهار استان ایران در 10 سال گذشته، از 120 تا 140 روز گرفتار گرد و خاک بوده اند: "در منطقه زابل در استان سیستان و بلوچستان، خوزستان، بوشهر و هرمزگان طی 10 سال گذشته بین 120 تا 140 روز پدیده گرد و خاک را داشته‌ایم."

 

تهران فقط 10 روز گرد و خاک دارد

گرد و خاک که به تهران می رسد، صدای همه بلند می شود، مسوولان به فکر چاره می افتند و دنبال راهکار بین المللی می گردند. شهر تا مرز تعطیلی می رود و البته پیشنهادهای محیرالعقولی هم مطرح می شود، مثل آبپاشی معابر.

اما رییس سازمان هواشناسی می گوید تهران فقط 10 روز با گرد و خاک مواجه است: "در تهران تعداد روزهایی که با مشکل گرد و خاک مواجهیم، به طور میانگین در 10 سال گذشته کمتر از 10 روز در سال بوده است. به همین دلیل وضعیت تهران در این زمینه در مقایسه با سایر استانهای کشور بحرانی نیست."

 

تقصیر ترکیه است

اما به وجود آمدن این گرد و خاک تمام نشدنی تقصیر کیست؟ آنطور که رییس سازمان هواشناسی می گوید، مقصر ترکیه است؛ "یکی از علل عمده پدیده گرد و خاک در منطقه، مهار آبهای مرزی است. این امر که توسط ترکیه طی سالهای گذشته با احداث سدهای متعدد صورت گرفته، موجب شده اکثر نخلستان‌های عراق خشک شود."

به گفته صناعی هورها به عنوان فیلتر هوا عمل می کردند: "متاسفانه در زمان رژیم صدام این هورها خشک و آبهای آنها توسط کانال‌هایی به بخشهای دیگر منتقل شد که همین امر موجب نابودی هورها از جمله هورالعظیم شد. پدیده خشکسالی، هجوم کشورهای غربی و تاثیر آن بر کشاورزی عراق، تغییر مسیر رودخانه‌ها و خشک شدن هورها از جمله علل اصلی پدیده گرد و خاک در منطقه است."

 

چه باید کرد؟

با تمام ابنها به نظر می رسد چندان مهم نیست که مقصر چه کسی است. مهم این است که چگونه می شود از گرد و خاک فرار کرد. تثبیت خاک، مالچ پاشی، درختکاری، باروری ابرها، احیای تالاب ها، خراب کردن سدها، و یا حتی آبپاشی! راهکارهای بلند مدت و کوتاه مدتی هستند که تاکنون ارائه شده. اما رییس سازمان هواشناسی گفته برای گرد و خاک عملا هیچ راه فیزیکی وجود ندارد: "هیچ راهکار فیزیکی برای مقابله با پدیده گرد و خاک وجود ندارد، فقط باید در مناطقی که منشا گرد و خاک در آنهاست اقدام اساسی صورت گیرد تا از این مناطق شاهد ورود گرد و خاک به کشور نباشیم. از سوی دیگر مالچ پاشی هم تنها سه سال ماندگاری دارد. به همین دلیل سرمایه گذاری عظیم برای این مساله نیاز است."

او درباره بارورسازی ابرها و تاثیر آن بر پدیده گرد و خاک هم گفت: "بارورسازی ابرها راهکار موثری برای مقابله با پدیده گرد و خاک نیست و آنقدرها بر روی پدیده گرد و خاک تاثیر ندارد از سوی دیگر حداکثر تاثیر این پدیده بین 10 تا 15 درصد است."

به گفته او سازمان هواشناسی جهانی اعلام کرده است بارور سازی ابرها در نقاطی که میزان بارش سالانه در آنها زیر 250 میلیمتر است جواب نمی‌دهد: "بر این اساس بارورسازی ابرها در استان هایی مانند سمنان، یزد، اصفهان، خراسان رضوی، قم، سیستان و بلوچستان، کرمان، هرمزگان و ... امکان اجرا ندارد. بارورسازی ابرها تکنولوژی است که از روسیه گرفته شده است. اگر واقعا بارورسازی ابرها پاسخگو بود چرا روسیه در آتش سوزی وسیع سه سال قبل خود که چندین ماه جنگل‌های آن در آتش می‌سوخت از این تکنولوژی استفاده نکرد؟"

صناعی همچنین گفت:"ترکیه باید بخشی از خسارت‌های وارد شده در این زمینه را بپذیرد، قطعا عراق به تنهایی نمی‌تواند این مشکل را حل کند و اگر همه هماهنگی‌ها صورت گیرد، حل مشکل گرد و خاک حداقل 10سال زمان نیاز دارد. لذا باید هرچه سریعتر مسئولان ذیربط در این زمینه وارد عمل شده و همکاری‌های منطقه‌ای را برای مقابله با این پدیده گسترش دهند."

پیش از این اسماعیل کهرم، فعال محیط زیست درباره چاره مقابله با گرد و خاک گفته: "برنامه بلندمدت جلوگیری از خشک‌شدن تالاب‌ها، چرای بی‌رویه دام در مراتع و حفظ جنگل‌هاست که نیاز به یک برنامه‌ریزی دقیق و همه جانبه با همکاری مسئولان مربوطه و نیز کشورهای درگیر دارد که البته کارهای انجام شده توسط این کشورها به خاطر گستردگی مناطق موفق نبوده است."

به گفته او برنامه کوتاه مدتی همچون مالچ پاشی برای این وسعت نمی‌تواند تدبیر خیلی مناسبی باشد، ضمن اینکه مالچ نیز چون از مواد نفتی است برای خاک و رشد گیاهان اصلا مناسب نیست و به خاک آسیب می‌رساند.

4747

کد خبر 216838

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 30
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۲۱:۳۶ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۸
    20 2
    منظور از 2سوم خوزستانه دیگه!
  • گرد و خاکتم!! IR ۲۱:۳۹ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۸
    41 3
    کاشکی پایتخت ایران اهواز بود!! که یه خرده به این شهر مظلوم برسن!!
    • بدون نام IR ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۹
      5 2
      دوست عزیز به تهران هم رسیدگی نمی شود. تهران سالهاست که مشکل آلودگی هوا را دارد و روز به روز بدتر می شود.
  • بدون نام IR ۲۱:۳۹ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۸
    25 1
    10 سال یک سال یا صد سال وقتی امروز دست به کار نشویم 1000 سال دیگر هم همین است
  • جواد IR ۲۱:۴۲ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۸
    26 1
    گرد وغبار هر سال شدید تر می شود وسلامتی مردم به شدت تهدید می شود اما مسئولین امر همچنان بی خیال هستند
  • از كردستان IR ۲۲:۰۵ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۸
    26 3
    سه چهار ماه پول يارانه ها رو بدين مردمو از خفگي نجات بدين( بيست هزار ميليارد تومن) ....... به خدا امسال يه روز خوش نديديم از دست گرد و غبار همه مردم مريض شدن .......
  • غیر تهرانی اما ایرانی IR ۲۳:۳۴ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۸
    22 2
    خوب خدا رو شکر مثل همیشه وقتی وضع تهران خوبه دیگه مشکل اساسی نداریم!!! ما غیر تهرانی ها هم یه فکری به حال خودمون میکنیم !!! اصلا خوبه که همه جمع بشیم بریم تهران چطوره!؟! اصلا چرا این همه جماعت میرن تهران شاید برای اینکه اونجا صداشون بهتر میرسه به مسئولان محترم
  • بدون نام NL ۲۳:۴۳ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۸
    16 3
    باور کنید با دو عامل زیر مشکل حل خواهد شد: 1- تعطیلی 2-3 روزه کل شهر ها 2- همکاری با عراق و ترکیه
    • بدون نام IR ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۹
      1 0
      بله. درست می فرمایند. مدیریت محترم خبرآنلاین از شما درخواست می شود تا امروز با استانداری صحبت فرمایید و امکان تعطیلی را فراهم نمایید. لطفا موضوع را شما پیگیری فرمایید.
  • بدون نام IR ۲۳:۵۹ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۸
    9 3
    با توجه به افزایش چند میلیاردی جمعیت جهان طی چند دهه گذشته، این تازه اول کار است. منتظر اتفاقات بدتر از این هم باید بود، این تازه یکی از مشکلات ناشی از کمبود آب است.
  • ساشا IR ۰۰:۱۱ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۹
    25 3
    اگر یک مقام بلند پایه ایران بودم، به جای سرزنش کردن ترکیه دستور میدادم که این کمربند نخلی که شما گفتید در عراق خشک شده را در مناطق مرزی خوزستان، ایلام و کرمانشاه و در خود کشور ایجاد کنند.حتی اگر هزینه آن به 10 میلیارد دلار برسد. به هر حال همانقدر که مهم است سالی 2 میلیارد دلار بودجه مترو تهران تصویب کنیم، مهم است که یک ردیف بودجه سالانه حداقل 1000 میلیون دلاری برای ایجاد کمرند جنگلی که گفتم در نظر بگیریم و تا این مشکل را یکبار برای همیشه حل کنیم. هر چه باشد همین خوزستان سالی بیش از 50 میلیارد دلار نفت و گاز استخراج میدهد به 75 میلیون ایرانی. نمیتوانیم منتظر بمانیم کشورهای عراق و عربستان، فکری به حال صحراهای عظیم شان بکنند.
  • ساشا IR ۰۰:۲۴ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۹
    14 2
    این 1000 میلیون دلار باید طی 10 سال و بدون کارشکنی، هر سال تخصیص داده شود، تا حجم پروژه ظرف 10 سال به رقم 10 میلیارد دلار برسد. پروژه کانسپت ساده ای روی کاغذ دارد: احداث یک کمربند درختی حداقل به عرض 30 کیلومتر در نواحی مرزی (داخل ایران و نه در خاک عراق) که از کرانه خلیج فارس شروع میشود و با عبور از نواحی مرزی ایلام و کرمانشاه به استان کردستان میرسد. البته قبل از آن باید مطالعات جامعی با همکاری برترین دانشگاه های جهان در این مورد صورت گیرد تا چگونگی کار و نوع درختانی که میتوان استفاده کرد مورد مطالعه قرار گیرد و یک برنامه ریزی درست صورت گیرد تا اولا کار درست و اصولی انجام شود و هم بودجه عظیم این پروژه حیف و میل برخی از نهادهای خصوصی یا دولتی نشود.
  • Mojifull-Man City IS ۰۰:۴۴ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۹
    20 5
    اگر 10 روز درگيرى تهران با گرد و خاك به 100 روز افزايش پيدا ميكرد، مدت زمان پيش بينى شده براى مقابله با اون از 10 سال به 1 سال كاهش مى يافت
    • بدون نام IR ۰۹:۲۱ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۹
      8 4
      آخه این چه حرفیه؟ این پروسه کلا ۱۰ سال طول می کشه نه یه سال. چون باید حق آبه بدنُ درخت بکارن. درخت هم که یه عمر باید وایسی تا سبز بشه.
    • Mojifull-Man City CA ۱۱:۵۹ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۹
      6 2
      نگرفتی مطلبو
  • بدون نام US ۰۱:۰۶ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۹
    11 1
    ااطراف ایران را باید درخت بکارند .درختان زمان جنگ که سوخته این روز را برای ما رقم زده .اهواز ابادان دزفول وخرمشهر .هر چه می کشیم از دست صحرای عربستان است . درخت بکارید .مردم
    • راز IR ۱۰:۱۰ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۹
      1 0
      من مخالف درختکاریم. اونوقت تمام گردوخاک ها تو خوزستان گیر می کنند و هوای تصفیه شده به طرف تهران عزیز می رود. پس بگذار این گردو خاک به اونجا بره تا فکر اساسی بشه
  • فری IR ۰۱:۲۷ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۹
    14 0
    ما تو اهواز چند ساله داریم خاک میخوریم حالا ما هیچ بچه های کوچک و نوزاد چه گناهی دارن کو گوش شنوا
  • بدون نام IR ۰۱:۲۹ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۹
    18 1
    ظریفی میگفت این خاک مقدسه ایا خودش حاضره سالی دوازده ما خاک تنفس کنه
  • جواد IR ۰۳:۰۶ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۹
    10 0
    به نظر من ملت خفه هم بشن روز سه شنبه تعطیل نمیشه چون یه عده که توی راس کارا هستن اهمیت بیشتری به کار مردم میدن تا تهدید سلامتیشون بابا تهرانی از این گرد و غبار دارن خفه میشن از کجا باید این حرف بیرون بیاد که مسولان بشنون اگه از اینجا در نیاد.
  • رضا IR ۰۷:۴۲ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۹
    15 5
    کاش ما هم ساکن تهران بودیم تا مسولین به فکر چاره می افتادند . هیچ کس هیچ کاری انجام نمی ده و نخواهد داد ، فقط حرف ، حرف ، حرف ........ دریاچه ارومیه دیگه نفس های آخرشو می کشه ، گرد و غبار زندگی مردم رو مختل کرده اونوقت ما موندیم تو این بحثهای بیفایده تئوری ......... عمل باید کرد ، آقایان مسئولین ، نمایندگان مجلس شما در برابر این ملت باید تو آخرت جواب پس بدین .
    • بدون نام IR ۰۹:۲۰ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۹
      16 8
      تهرانی ها به اندازه کافی آلودگی هوا دارن و همین براشون بسه. هیچکی هم هیچ کاری براشون تمی کنه. خیالت راحت
  • بدون نام IR ۰۷:۵۹ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۹
    18 2
    این هم از دست آورد های دولت احمدی ن‍ژاد است. (چون قبلش نداشتیم یا خیلی کم بود)
  • ali IR ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۹
    11 1
    بزک نمیر بهار میاد
  • بدون نام IR ۰۹:۱۶ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۹
    23 1
    ایران بجای کمک به خانه سازی و مدرسه سازی عراق ، یک کمکی به اصلاح پوشش گیاهی عراق کند که هر دو کشور نفع ببرند.
  • مهدي IR ۰۹:۵۲ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۹
    7 1
    با سلام يك نظر علمي وجود دارد : اين ريز ذرات ميتوانند باردار بوده و همين باعث مي شود طي مسيرهاي طولاني فرو ننشينند از دانشمندان تقاضا ميشود اين موضوع را بررسي كنند حتي ميشه با ايجاد يك ميدان مغناطيسي قوي يا قوس الكتريكي اثر ان را بر روي ذرات بررسي و كاربرد انرا لمتحان كرد با تشكر
  • رضا IR ۱۰:۰۰ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۹
    12 1
    منظور من این نبود که هوای تهران آلوده نیست ، نه . منظورم اینه که صدای تهران نشین ها بهتر به گوش مسولین می رسه
  • بدون نام IR ۱۰:۰۶ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۹
    0 0
    ایران این همه خرج زیر و زبر عراق رو داره میده و میکشه یه کم هم واسه صحراهاش خرج کنه. لااقل از این گرد و خاک های لعنتی خلاص میشیم. بیچاره مردمان جنوب کشور به خدا من همیشه میگم اونا چه جوری نفس میکشن ماکه تو تهرانیم داریم خفه میشیم. هم وطنای محترم فکر نکنید که ما تو تهرانیم فقط به خودمون فکر میکنیم. همیشه چه تو خانواده چه تو محل کار همه همینو میگن که استانهای جنوبی چی میکشن. ولی کاری از دست ما برنمیاد اونایی هم که کاری از دستشون بربیاد کاری نمیکنن.
  • M.M IR ۱۰:۲۴ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۹
    6 3
    باز هم خدار شكر كه خاك رفته تهران تا مسئولين به فكر ما خوزستانيها باشند
  • بدون نام IR ۰۰:۰۴ - ۱۳۹۱/۰۳/۱۰
    2 0
    ای بابا !

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین