روزنامه شرق در گفت­وگویی با «محمود سریع‌القلم» از اساتید دانشگاه نوشت:

*بخش مهمی از تخصص ما در علم سیاست، فهم واقعیت‌هاست و سعی می‌کنیم از ایده‌آلیسم فاصله بگیریم. به همین دلیل طبیعی است سخنانی که در این ارتباط می‌گویم با آنچه یک مقام مسوول دولتی مطرح می‌کند متفاوت است. به باور من، دو کشور ترکیه و عربستان برندگان سیاسی و اقتصادی این تحولات[بهار عربی] هستند.
*ما در ایران مواد خام منطقه خاورمیانه را با دقت دنبال نمی‌کنیم، بعضا دید غیرواقع‌بینانه‌ای نسبت به کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس داریم. این کشور‌ها در حوزه مسایل اقتصادی، تجاری، فناوری و دولت الکترونیک در سطح کشورهای پیشرفته دنیا عمل می‌کنند. مثلا در عربستان عامه مردم بسیار با فناوری آشنا شده‌اند. حالا ممکن است آنها اعتراضات سیاسی داشته باشند اما از نظر اجتماعی، اقتصادی و ارتباطات جهانی، عامه مردم، از حکومت‌شان راضی هستند. بنابراین، برخلاف تصور ما، جمعیت حدود 30میلیون‌نفری جزیره العرب با شاخص‌های بسیار رشدیابنده زندگی می‌کنند. خود عربستان هم در بسیاری از جهات طی 20سال گذشته پیشرفت فوق‌العاده‌ای کرده است. همین‌طور امارات، قطر، کویت و عمان. ممکن است وضع اقتصادی کشورهای دیگر عربی در شامات و شمال آفریقا مساعد نباشد اما وضع اقتصادی و اجتماعی این کشورها در حوزه خلیج‌فارس بسیار پیشرفته است.
*تاثیرگذاری، قدرت می‌خواهد. برای تولید قدرت باید در صحنه واقعی و عینی کشورها حضور داشت. ما مواضعی را اعلام می‌کنیم و با هر گروه یا کشوری که با این مواضع زاویه گرفت، ارتباط خود را قطع می‌کنیم. این مبارزه سیاسی است و نه تدبیر سیاسی. در کار سیاسی حتی برای تحقق آرمان باید حضور داشت، جریان ایجاد کرد، تاثیر گذاشت و ائتلاف کرد. ما به دلیل یک مورد، کشور باعظمت و موثری مانند مصر را کنار گذاشتیم و از تاثیرگذاری بر آن محروم شدیم. بسیار مفید خواهد بود اگر وزارت خارجه ما با برهان اثبات کند که رهیافت ایران نسبت به جهان، بنیان‌های مستحکمی دارد که آیندگان در آن تشکیک نخواهند کرد. اندیشه‌های ما در کلیت منطقه، مبنا نیستند هرچند در هر کشوری، حاشیه‌ای از ما طرفداری می‌کند. تلقی منطقه خاورمیانه از ما عمدتا نظامی و امنیتی است و استنباط‌های علمی، فناوری، اقتصادی، تولیدی، نرم‌افزاری، هنری و کارآمدی ندارد. نتیجه‌ای که می‌خواهم استخراج کنم این است، در حال حاضر ترکیه کشور مدل منطقه است و طبیعی است این کشور به نسبت کشورهایی که نتوانستند مدلی ارایه دهند، اعتبار بیشتری دارد. من فکر می‌کنم در نهایت قدرت سیاسی منطقه به عربستان و قدرت اقتصادی و دیپلماتیک به ترکیه منتقل می‌شود. اگر اوباما هم مجددا برای ریاست‌جمهوری آمریکا انتخاب شود جهان عربی از حمایت‌های سیاسی، مالی، دیپلماتیک و بین‌المللی دولت آمریکا برخوردار خواهد شد و نتیجه آن، انتقال قدرت از پان‌عربیسم و ایده‌آلیسم سیاسی به حل و فصل مسایل واقعی مردم، توسعه اقتصادی و تعامل مطلوب با نظام بین‌الملل خواهد بود. از منظر اسلامی هم فکر می‌کنم آینده اسلام سیاسی در مصر تعیین خواهد شد.
*بنده معتقدم این مدل (بومی‌گرایی در جمهوری اسلامی ایران) در دنیای عرب، در ترکیه، حتی در افغانستان، پاکستان و کشورهای آسیای مرکزی مدل مطلوبی نیست؛ چه برای مدیریت اقتصادی و چه برای رشد علمی و فناوری و غیره. همین نامطلوبی باعث شده مدل‌های دیگر و حتی روندهای مسلط جهانی در ذهن شهروندان این کشورها شکل گیرد.
*به نظر من جایگاه ایران یک جایگاه تاریخی است. خیلی‌ها به‌ویژه اسلامگرایان به انقلاب ایران به عنوان یک واقعه مثبت تاریخی نگاه می‌کنند که استبداد شاهان را پایان داد. اما مطمئن نیستند از آنچه که در ایران اتفاق افتاده چه می‌توانند بیاموزند. مهم‌ترین نکته‌ و سوالی که در ذهن آنها وجود دارد این است که چرا ایران با نظام بین‌المللی تا این حد در ستیز است. آیا این ستیز ریشه‌های فکری دارد یا ریشه‌های خلقی. چرا ایران با این عظمت تاریخی، فلسفی، منابع طبیعی و نیروی انسانی که دارد نتوانست مانند هند عمل کند. هند بعد از دو قرن استعمار، فردای استقلال به جهان گفت ما می‌خواهیم با همه تعامل کنیم به خاطر اینکه ما اعتماد به نفس داریم. حتی هند نه تنها روابطش با انگلیس را قطع نکرد بلکه در زمان گاندی روابط گسترده حقوقی، سیاسی و تجاری و اقتصادی و علمی با این کشور برقرار کرد. اما این سوال درباره ایران وجود دارد که چرا رابطه ایران با جهان اینگونه است. آیا این از ضعف ایران است؟ یا ایران می‌خواهد با تاریخ مسایلش را حل کند؟ چرا ایرانی‌ها نمی‌توانند اختلافات‌شان را صفر کنند؟ قشر تحصیلکرده، کارآفرین و دانشمند عرب که جهان‌دیده و استاددیده هستند و اغلب کار تبلیغاتی نمی‌کنند نسبت به آنچه در ایران اتفاق می‌افتد، نگاه‌ متفاوتی دارند. این است که ایران در حاشیه تحولات خاورمیانه و بهار عربی قرار گرفته است.
/29217
کد خبر 218600

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سعید IR ۱۰:۵۷ - ۱۳۹۱/۰۳/۱۷
    35 8
    واقعا صحبت های علمی و منطقی بود. آقای دکتر سریع القلم یکی از اساتید بحق علوم سیاسی در ایران هستند. کاش بیشتر قدر ایشان و امثال ایشان را می دانستیم
  • بدون نام US ۱۱:۲۸ - ۱۳۹۱/۰۳/۱۷
    34 5
    جالب بود.
  • بدون نام IR ۱۲:۳۹ - ۱۳۹۱/۰۳/۱۷
    34 5
    مثل هميشه عالي بود،استاد
  • محمد IR ۰۹:۰۷ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۷
    9 6
    "...چرا ایرانی‌ها نمی‌توانند اختلافات‌شان را صفر کنند؟..." من بخش عمده فرمايشات را قبول دارم اما بخشي ديگر روي كاغذ زيباست. اختلاف انقلاب ما با غرب ريشه در مباني فكري دارد نه اختلاف سليقه هاي ديپلماتيك. هند، كشورهاي عربي، تركيه و... كه معتقديد تعامل مثبت و سازنده با دنيا داشته و دارند در قضايايي مثل فلسطين (مانند غزه) سكوت مي كنند. خوب، آيا به نظر شما ايران نيز بايستي سكوت كند؟ يا مثلا چشم را به واقعيتهاي بحرين مي بندند. من نمي گويم واقعيت بحرين يا لبنان يا فلسطين عيناً همانگونه است كه سياستمداران ما مي گويند و يا صدا و سيما تصوير مي كند. اما نيك مي دانيد واقعيت، آنگونه كه رسانه هاي غرب مي گويند نيز نيست. دقيقاً چالشهاي اصلي ما در همين گلوگاهها بروز پيدا مي كند...
  • بدون نام IR ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۷
    0 7
    مشتی ادعای بدون استدلال و استناد...گویا از ایشان استفتا کرده باشند و فتوی داده باشد متاسفانه جامعه علوم سیاسی سالهاست که از جهان عرب حداقل اطلاعات را دارد و آن را جدی نمی گیرد...خود آقای سریع القلم چند مقاله درباره کشورهای عربی دارد؟ در گروه های علوم سیاسی دانشگاه تهران و بهشتی چند متخصص جهان عرب داریم؟ گر واقع بینی هم لازم باشد ایشان قطعا چیزی ندیده که واقعش باشد یا غیرواقع...اطلاعات شبکه العالم و سازمان ارتباطات بیش از آقای سریع القلم است...این دو نهاد پر از اساتید آماتور عاوم سیاسی است. در اکثر شهرهای مهم کشورهای عربی و افریقایی تحلیلگر دارند ولی همینکه اصلاح طلبان به این نتیجه رسیدند که به جای تمسخر می شود با جدیت هم از کشورهای عربی اسم برد و دعوت به شناخت آنها کرد جای شکر دارد...

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین