زهرا خدایی
انتخابات ریاست جمهوری مصر سرانجام برگزار شد. همانطور که پیش بینی می شد، اخوان المسلمین به دلیل تشکیلات منجسم، سازماندهی دقیق و تبلیغات منظم توانست در صدر قرار گیرد اما راهیابی احمد شفیق، نخست وزیر سابق حسنی مبارک به دور دوم انتخابات و پذیرش این مسئله برای همگان کمی دشوار می نمود. برخی از کارشناسان دلیل این امر را نظرسازی نظامیان( به عنوان متولیان برگزاری انتخابات) می دانند و برخی دیگر نیز با توجه به شرایط خاص جامعۀ مصر آن را روندی طبیعی می دانند. خبرآنلاین نظرات و تحلیل برخی از دیپلمات ها و کارشناسان مصر که در این کشور حضور داشته اند را جویا شده است که در ذیل آن را می خوانید:
علی اصغر محمدی(رییس اسبق ادارۀ خاورمیانه وزارت خارجه): پیروزی محمد مرسی با توجه به تشکیلات اخوان المسلمین و سازماندهی قوی آنها امری طبیعی بود. اما در مورد احمد شفیق، رانت نظامی در بالا آوردن آن بسیار موثر بوده است. چرا این که کشیده شدن وی به دور دوم با انتظارات عمومی و جایگاه شخصی وی در نزد مردم همخوانی چندانی ندارد. در هر حال طبق همان بازی که قبلاً اعلام کرده بودم، گردانندگان انتخابات موفق شدند وی را به دور دوم ببرند. اما با توجه به اتحاد موجود میان اسلامگرایان و ملی گرایان مخالف نظام در دور دوم فاصله میان دو کاندید آنقدر بالا خواهد بود که متولیان انتخابات نتوانند همین بازی را مجدداً اجرا کنند. در واقع قدرت مانور برای تقلب در دوم زیاد نیست. اما در صورتی که متولیان انتخابات موفق به انجام این سناریو شوند، با مشکلات جدی روبرو خواهند بود و مصر بار دیگر به سمت ناآرامی خواهد رفت. به خصوص آنکه گردانندگان انتخابات نیز به خوبی به پیامدهای وخیم این بازی آگاه هستند.
عباس لقمانی(کارشناس آفریقا): نکتۀ حائز اهمیت در مورد انتخابات ریاست جمهوری مصر این بود که انتخابات نشان داد که جامعۀ مصر بسیار دوگانه است؛ در یکطرف اسلامگرایان و در طرف دیگر ارتش و نظامیان قرار دارند که نتایج پراکنده حاکی از آن که این دوگانگی و تضاد به حداکثر خود رسیده است و از هم اکنون نیز زمزمه های تقلب در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری به گوش می رسد. نکتۀ قابل توجه دیگر رأی بالای ناصریست های چپی بود که برخاف انتظارات از اقبال بالایی برخوردار بودند. مسئلۀ دیگری که در این انتخابات خودنمایی می کرد، میزان پائین مشارکت مردمی در انتخابات بود که رقم 40% را نشان می داد. البته باید به این نکته نیز توجه داشت که مصر بعد از سالها اولین انتخابات آزاد را تجربه می کند. این کشور تجربۀ دمکراسی نداشته و برای اقشار کشاورز در این کشور برخلاف حضور فعال شهرنشینان انتخابات معنای چندانی ندارد.
صباح زنگنه(نمایندۀ اسبق ایران در سازمان کنفرانس اسلامی، رییس اتاق بازرگانی ایران و مصر): دلیل موفقیت و بالا آمدن احمد شفیق اینست که او یک نظامی و آخرین نخست وزیر حسنی مبارک بوده و ارتباطاتش با سیستم همچنان پابرجاست. گفتنی است جمعیت نیروهای نظامی، انتظامی و امنیتی در مصر در حدود 3 میلیون نفر برآورد شده است. اگر همین جمعیت را به اضافه اعضای خانوادۀ و یا نیمی از اعضای خانوادۀ آنها کنیم، شاید میزان آراء بدست آمده کمی هم می توانست بیشتر باشد. به خصوص اینکه برخی از همین طیف به شفیق رأی نداده اند، به عبارتی در صورت شرکت کردن همۀ این افراد در انتخابات، شفیق با درنظرگرفتن این واقعیات می توانست 8 میلیون رأی داشته باشد.
زمزمه هایی مبنی بر بروز تقلب در انتخابات شنیده می شود که حمدین صباحی، نامزد ناصریست قصد افشای آنها را دارد. اما با توجه به حضور نظامیان در پایگاههای رأی گیری و به خصوص سرمایه گذاری آنها در مناطقی که تعداد افراد بیسواد زیاد است، آنها به راحتی می توانستند در این فرایند تأثیرگذار باشند. به مجموع این دلایل باید سرمایه گذاری برخی از کشورها را نیز افزود. فراموش نکنیم که اخوان المسلمین به دلیل تشکیلات منسجم خود توانست رأی مصریها را بدست آورد. از همین رو بود که مردم مرسی را به ابوالفتوحی که خود را از تشکیلات کنار کشیده بود، رأی دادند. اخوان المسلمین در همۀ لایه های اجتماعی مصر حضور دارد، انواع خدمات اجتماعی را به صورت مستقیم از فروشگاهها و تعاونی ها گرفته تا بیمارستانها و درمانگاه های خیریه به مردم ارائه می دهند و همین ارتباط مستقیم با مردم توانست این جریان را به پیروزی نزدیک کند.
49263
نظر شما