مهر نوشت:

یک مقام مسئول در سازمان فناوری اطلاعات ایران از بهره برداری نسخه دسک تاپ سیستم عامل بومی در کشور تا دو سال آینده خبر داد و تاکید کرد: نسخه سرور این سیستم عامل با نام تجاری "زمین" یک سال آینده به انتشار عمومی خواهد رسید.

به گزارش خبرنگار مهر، نسخه نخست سیستم عامل بومی "زمین" با همکاری سازمان فناوری اطلاعات ایران، موسسه تحقیقات ارتباطات و فناوری اطلاعات و بخش خصوصی، با اعمال تغییراتی مناسب برای استفاده در کاربردهای مختلف و با درنظر گرفتن نیازهای بومی کشورمان در هفته ارتباطات امسال وارد فاز اجرای آزمایشی شد تا با نیازهای مراکز مختلف برای انتشار عمومی آماده شود.
امیرحسین بروجردیان- مدیرکل مدیریت و پشتیبانی فنی شبکه سازمان فناوری اطلاعات ایران در گفتگو با خبرنگار مهر به تشریح جزئیات سیستم عامل بومی "زمین" پرداخت و تاکید کرد: این سیستم عامل کاملا آزاد و متن باز است و آزاد و متن باز باقی خواهد ماند.

"زمین" متعلق به هیچ سازمانی نیست
وی با بیان اینکه سیستم عامل بومی "زمین" یک سیستم عامل متن بازاست که با لایسنس های باز که متعلق به هیچ سازمان یا شخصی نیست اجرایی می شود، درباره تفاوت این سیستم عامل بومی با پروژه ای مانند سیستم عامل ملی که پیش از این قرار بود اجرایی شود، گفت: پروژه سیستم عامل ملی با یک سری اهداف دیگری پدید آمد که در آن زمان نیز به اهداف فنی خود رسید اما برای آنکه کاربران از آن استفاده کنند مورد بهره برداری قرار نگرفت.

بروجردیان با تاکید براینکه تنها موضوع این نیست که سیستم عامل بخواهد کاربردی شود، ادامه داد: در بحث سیستم عامل، ما یکی از شاخه های توزیع لینوکس را انتخاب کردیم تا توزیع جدیدی از سیستم عامل لینوکس به تمام دنیا ارائه دهیم؛ یعنی هدفمان این است که به چیزی برسیم که ظرفیت جذب مشارکت جامعه متن باز جهانی را داشته باشد.

ساختن سیستم عامل ملی، 20 سال زمان می خواهد
مدیرکل مدیریت و پشتیبانی فنی شبکه سازمان فناوری اطلاعات ایران با بیان اینکه سیستم عامل ملی یعنی یک سیستم عاملی که ما از پایه شروع به نوشتن آن کنیم به مهر گفت: این به این معنی است که خودمان بخواهیم همه چیز سیستم عامل را از نو طراحی کرده و بنویسیم که در کشور ما حدود 20 سال زمان خواهد برد و به دلیل تغییرات سریع فناوری، به طور قطع اهدافش نیز بارها تغییر خواهد کرد؛ براین اساس کار کردن و زمان گذاشتن بر روی سیستم عامل ملی روش ناصحیحی است و با این وجود ما به این نتیجه رسیده ایم که می توانیم از سیستم عاملهایی که در دنیا وجود دارد و قابل استفاده هستند و کد منبع آنها می توانند در اختیار همه قرار گیرند استفاده کرده و از بعضی از منظرها که برایمان ضرورت بیشتری دارد آن را بومی کنیم.

وی فارسی سازی و امنیت بومی را از جمله ویژگیهایی عنوان کرد که در سیستم عامل بومی بکار گرفته می شود و افزود: سیستم عامل بومی "زمین" کاملا با طرح ملی لینوکس فارسی تفاوت دارد و در برخی از زیر پروژه های فنی از خروجیهای آن طرح استفاده شده است.
بروجردیان با بیان اینکه در سیستم عاملهای بومی هر شرکتی یک توزیع کننده است که از پایه سیستم عامل اصلی ویژگیهای جدید سفارش شده را اجرایی می کند، ادامه داد: سیستم عامل متن باز- اپن سورس- در سطح دنیا برای توزیع در داخل کشورها استفاده می شود و ما نیز طبق منشور اپن سورس از آن در داخل کشور استفاده کرده و آن را بومی کرده ایم.
به گفته وی در سیستم عامل بومی"زمین" اصل موضوع از بین نرفته و تنها خط و زبان فارسی و یک سری ارزش افزوده هایی روی آن اضافه شده است که دیگر کشورها نیز می توانند از آنها استفاده کنند.
کارفرمای طرح سیستم عامل بومی"زمین" با بیان اینکه این پروژه در موسسه تحقیقات ارتباطات و فناوری اطلاعات انجام شده است، ادامه داد: سازمان فناوری اطلاعات ایران پشتیبان این سیستم خواهد بود.

بهره برداری عمومی از نسخه سرور سیستم عامل "زمین" یک سال دیگر
بروجردیان درباره کاربردهای سیستم عامل بومی "زمین" نیز به مهر گفت: نسخه اولیه این سیستم عامل برای سرور پیاده سازی شده است که فاز آزمایشی آن برای رفع اشکالات نرم افزار و عدم تطبیق آن با بعضی سخت افزارها از ابتدای خردادماه جاری آغاز شده است. براین اساس پیش بینی می شود که نسخه سرور که کاربران بتوانند از آن استفاده کنند ظرف یک سال آینده و تا آخر خردادماه سال 92 نهایی خواهد شد.

وی افزود: اما نسخه دسک تاپ برای کاربران خانگی دغدغه های خاص خود را دارد و بسیار با این سیستم عامل تفاوت دارد؛ براین اساس پروژه های دیگری بر مبنای "زمین" در دست تعریف داریم که کاربردهایی به آن افزوده می شود و تحت استفاده کاربران قرار می گیرد.

برون سپاری کاربردهای پروژه سیستم عامل بومی
کارفرمای طرح سیستم عامل بومی"زمین" با بیان اینکه هم اکنون پروژه ای با مدیریت، هدایت و راهبری موسسه تحقیقات ارتباطات و فناوری اطلاعات در دست اقدام است و مراکز دانشگاهی نیز در این زمینه همکاری می کنند خاطرنشان کرد: درصدد هستیم تشکل متن بازی تشکیل دهیم و شرکتهای خصوصی را تشویق و حمایت کنیم تا برای نسخه اولیه سیستم عامل "زمین" کاربردهایی اضافه کنند.

وی گفت: برای آنکه سیستم عامل بومی موفق شود به کمک همه جامعه نرم افزاری کشور نیاز است؛ حتی کسانی که نرم افزارهای کاربردی متن بسته و سیستم های اطلاعاتی و اداری می نویسند نیز می توانند در این جنبش ملی مشارکت داشته باشند. براین اساس قرار است یک سری سیستم عامل در کشور در سطح سرور برای دستگاههای اجرایی راه اندازی شوند و شرکتهای فعال در این بخش می توانند نرم افزارهای کاربردیشان را در این بازار جدید به فروش برسانند.

مدیرکل مدیریت و پشتیبانی فنی شبکه سازمان فناوری اطلاعات ایران با بیان اینکه در این پروژه این سازمان سیاستگذار و حمایت کننده خواهد بود و به هیچ وجه در پیاده سازی آن دخالت نخواهد کرد، به مهر گفت: این پروژه به صورت برون سپاری اجرایی میشود و هم اکنون نیز برخی از دانشگاهها مانند دانشگاه الزهرا فعالیتهای تحقیق و توسعه اولیه آن را در بخش تولید این پروژه انجام می دهند و پس از آن ویژگیهای جدیدی به آن اضافه می شود.

بهره برداری از نسخه دسک تاپ 2 سال طول می کشد
بروجردیان در مورد بهره برداری از نسخه دسک تاپ سیستم عامل بومی نیز به مهر گفت: این پروسه بسیار طولانی بوده و حتی ممکن است بیشتر از دو سال زمان ببرد تا کاربر نهایی بتواند از آن استفاده کند؛ چرا که تنها خود سیستم عامل مهم نیست بلکه یک سری ابزارهای دیگر نیز باید برای رفع نیاز کاربران تغییر داده شود. البته باید گفت ما هدفمان این است که به سمتی برویم که بتوانیم از نظر تجاری سازی نیز سیستم عامل را خود اتکا کنیم تا با توجه به سطح دانشی کشور، بتواند افزایش ضریب نفوذ رایانه و استفاده از اینترنت را بالا ببرد و به اهداف قانون برنامه پنجم برسد.

وی با بیان اینکه پیاده سازی سیستم عامل بومی در برنامه پنجم توسعه اقتصادی نیامده اما از جمله برنامه های رسیدن به اهداف نهایی این برنامه راهبردی است خاطرنشان کرد: این پروژه یکی از پروژه های ذیل وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است که بصورت حمایت از بخش خصوصی و زیرساخت نرم افزاری شبکه ملی اطلاعات خواهد بود.

بروجردیان با تاکید براینکه سیستم عامل محصولی نیست که بگوییم آن را ساخته و به اتمام رسانده ایم گفت: این پروژه یک فرآیند و چرخه حیات دارد که تنها به محصول ساخته شده ارتباط ندارد و در این چرخه، آموزش نقش اصلی را بازی می کند؛ براین اساس ما باید بتوانیم تمامی ظرفیتهای فرهنگی - آموزشی کشور از قبیل آموزش و پرورش، دانشگاهها، بخش خصوصی و در نهایت عموم کاربران کامپیوتر در جامعه را با همکاری رسانه هایی همچون صدا و سیما و روزنامه ها و سایتها ، به همگرایی جهت یاری و رشد و تعالی این پروژه ملی تشویق کنیم.

به گفته وی با گسترش بکارگیری و توسعه سیستم عامل بومی یک خیز بلند در صنعت نرم افزار کشور برداشته خواهد شد و ضمن ایجاد مشاغل پایدار باعث ارزآوری و شکوفایی صادرات نرم افزاری نیز می شویم.

کشورهایی که سیستم عامل بومی دارند
مدیرکل مدیریت و پشتیبانی فنی شبکه سازمان فناوری اطلاعات ایران با تاکید براینکه بسیاری از کشورها سیستم عامل بومی دارند، به مهر گفت: سیستم عامل اپن سورس در اغلب کشورها وابسته به دولتها نیست و بسیاری از شرکتها در قالب کنسرسیوم و اجتماعاتی آن را نوشته و به سفارش کشورها توسعه داده اند. براین اساس کشورها نیز از این طرح ها برای برطرف کردن نیازهای خاص خود استفاده می کنند که نمونه آن اعمال خط و زبان کشورها در سیستم عاملهای متن باز است.

وی تصریح کرد که اعمال خط و زبان کشورها در سیستم های اپن سورس می تواند مورد استفاده دیگر مجامع نیز قرار گیرد و ادامه داد: هم اکنون کشورهایی مانند روسیه، ترکیه، برزیل، آلمان و آمریکا نیز از نسخه کاملا سفارشی شده سیستم عامل متن باز در صنایع خود استفاده می کنند.

داشتن سیستم عامل بومی در این زمان ضرورت است
بروجردیان با تاکید بر ترغیب کاربران ایرانی به استفاده از سیستم عامل بومی در کشور به مهر گفت: برخی چیزها ضرورت است و هم اکنون نیز کشور تشخیص داده که داشتن سیستم عامل بومی دراین زمان ضرورت است و ما باید به سمت آن برویم.

وی افزود: برای استقبال از این پروژه نیز چرخه کسب و کار وجود دارد و دولت قرار نیست در آن دخالت کند و تنها نقش کاتالیزور راه اندازی چرخه کسب و کار را دارد و شرکتهای فعال بخش خصوصی با توجه به توان و طرح تجاری خود می توانند سهم بازارشان را در این زمینه به دست آورند.

2121

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 222600

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 6 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 32
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۳
    30 4
    تا اون موقه کی مرده کی زنده؟
  • اسكان IR ۱۱:۴۷ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۳
    53 6
    ميگه با توجه به نيازهاي بومي كشور طراحي شده. يعني چي؟ مثلا ساعات شرعي داره؟ يا كد تلفن شهر هارو؟ بابا چرا شما چرخ رو هم مي خواهيد دوباره به صورت بومي اختراع كنيد؟
    • حسین IR ۱۷:۱۹ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۴
      4 7
      شما چقدر تو این زمینه تخصص دارید اگر یک مقدار کم اطلاعات داشتید این حرف رو نمی زدید
    • احسان IR ۱۷:۳۸ - ۱۳۹۱/۰۴/۱۴
      0 0
      سیستم عامل زمین فکر می‌کنم سرور باشه‌ها یعننی اصلا ربطی به این جور چیزا که می‌گید نداره ! http://xamin.ir
  • بدون نام EU ۱۲:۰۴ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۳
    37 1
    ذات اینتر نت پذیرفتن جهان بدون مرز است
  • بدون نام IR ۱۲:۲۱ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۳
    23 2
    لااقل یه تقویم فارسی ( شمسی) هم برا ش در نظر بگیرد آخه فقط با خط فارسی که نشد بومی!
  • بدون نام IR ۱۲:۲۳ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۳
    15 1
    آفیس فارسی هم درست کنید open office الان هست می تونید امکانات فارسی مثل تقویم فارسی و فونت های فارسی و ... را بهش اضافه کنید
  • بدون نام IR ۱۲:۲۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۳
    35 3
    سیستم عامل بدون نرم افزار به درد نمی خوره. اگه نرم افزار های سایر توزیع های لینوکس روی آن نصب می شود چه نیازی به یک سیستم عامل جدید؟ مگه ubuntu چی کم داره که ما می خواهیم یه سیستم عامل جدید بر مبنای لینوکس بسازیم؟ نیازهای بومی ما همان بحث فیلترینگ و محدودیت و ... است. نمیشه زودتر بیاد زودتر بخندیم؟!
  • مهدی IR ۱۲:۲۸ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۳
    8 31
    یک کم اطلاعات IT داشتید، این نظرها رو نمی‌دادید. کلا دوست دارید با هر چیزی مخالفت کنید؟
    • بدون نام IR ۱۲:۴۱ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۳
      24 9
      دوست عزیز من سال های روی سیستم عامل تحقیق کردم. سیستم عامل یکی از پیچیده‌ترین مباحث علوم کامپیوتر هست. کلا یه نگاهی بندازی می‌بینی 4 5 تا شرکت هستن که سیستم عامل تونستن طراحی کنند. من با شناختی که از جامعه علمی ایران دارم حاضرم قسم بخورم که این سیستم عامل ملی مفت گرونههههههههههههههههههه!
    • بدون نام IR ۱۲:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۳
      12 3
      بابا اطلاعات IT.
    • بدون نام IR ۱۳:۰۷ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۳
      13 3
      عمو جان شما كه مطلع از It هستيد بفرماييد ما بي اطلاعان استفاده كنيم و ياد بگيريم
    • مسعود IR ۱۳:۲۷ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۳
      10 3
      بابا مهندس مارو ببخش
    • بدون نام IR ۰۷:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۴
      1 3
      مخالفت و غر زدن تو ذات ماست چون اینقدر اوضاع قرشمیش دیدیم که هیچ وقت به آینده امیدوار نیستیم! شما می‌تونی تضمین کنی اوضاع با اومدن این سیستم‌عامل بهتر بشه! به هر حال من یه نگاهی به سایت این تیم کردم به نظرم یه کم متفاوت اومدن http://xamin.ir فکر می‌کنم این دفعه اتفاق خوبی می‌خواد بیافته حرکت این تیم نسبتا همه جانبه بوده
  • بدون نام EU ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۳
    16 5
    من که حاظر نیستم سیستم عامل microsoft به این قدرتمندی را ول کنم بچسبم به این سیستم عامل(هرچند که خوب هم باشه)
    • حسین IR ۱۷:۲۲ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۴
      1 5
      این سیستم عامل تخصصی سرور است بگذارید بیاد بعد کم کم متوجه میشید نسخه دسکتاپ هم برای مدارس و ادارات استفاده میشه
  • پوریا IR ۱۴:۵۹ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۳
    14 1
    اینو مطمئن باشید که نمیشه سیستم عامل رو از پایه ساخت یا مستقل کرد ! هسته سیستم عامل لینوکس رو هنوز هم همون شرکت بوجود آورنده اش ارتقا میده و شرکت های بزرگی مثل رد هت و دبیان و سوزه هم روش مانور میدن ولی نمیتونن کد باز اون رو کاملا بفهمنن و یاد بگیرن که یه هسته واسه خودشون بسازن ..! اگه کد باز هسته لینوکس بطور کامل قابل سردرآوردن بود هر شرکتی مستقل میشد و خودش یه سیستم عامل کاملا متفاوت میداد بیرون .. این تغییر اتی که ایران داره رو هسته میده فقط از زاویه امنیتی و مانیتورینگی هست ..
  • آیهان IR ۲۰:۴۹ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۳
    14 8
    با بنزین کار میکنه یا گازوئیل؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
    • حسین IR ۰۱:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۵
      3 6
      با صفر و یک
    • لیلا IR ۱۳:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۵
      3 7
      واقعا که! تاسف آوره این نظر شما!
    • بدون نام IR ۲۰:۳۷ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۵
      3 0
      حسين جون شما نماينده اين سيستم عاملي زير هر كامنتي نظر ميدي؟؟؟
  • بدون نام IR ۰۷:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۴
    3 2
    فکر نمی‌کنم منظور از بومی کردن یک دانش خط و زبان و تقویم و این جور چیزا باشه چون مثلا برای دانش بومی هسته‌ای یا بومی که کسی نیومده خطو زبان و تقویم نانو رو بومی کنه منظور از بومی کردن سیستم عامل در کشور یعنی: ما بیایم دانش یک کاری رو تو کشورمون ایجاد کنیم، کپی کنیم یاد بگیریم تا خودمون از اونجا به بعد بتونیم کارو پیش ببریم، این در مورد همه صنایع هم وجود داره ما باید بتونیم در خصوص سیستم‌عامل‌هایی که تو کشورمون استفاده می‌شه حداقل بدونیم توش چی می‌گذره اگه ندونیم می‌شه اینکه به عنوان update امنیتی میان امنیت اطلاعات شخصی مون رو به خطر می‌ندازند. ما دانش یه چیزو داشته باشم بد نیست، باید خودمون خوب باشیم هیچ کس نمی تونه بگه دانش تولید چاقو بده مهمه اینه که این چاقو دست قاتله یا دست یه کاربر
  • محسن IR ۰۸:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۴
    3 2
    عزیزان سیاست گذار لطفا یک نمونه عملی از اینگونه بومی سازی را در کشوری مثل برزیل یا ترکیه که اسم بردید تشریح کنید بگونه ای که دقیقا روند شکل گیری و دستیابی به اهداف را مستند نشان دهد . هدفتان نظیر کاریست که آلمان با SUSE کرد؟ کلا دوره جهانی سازیست و دوره بومی سازی به سر آمده مگر آنکه واقعا عکس آنرا ثابت کنید.
  • بدون نام IR ۲۳:۱۳ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۴
    2 1
    چرا مسئولان ما از مایکروسافت نمی خواهند تا حداقل به تاریخ ما احترام بگذارد و تاریخ شمسی را به سیستم عامل ویندوز و آفیس بیفزاید
    • حسینی IR ۰۹:۵۹ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۶
      2 5
      چون آمریکا دشمن ماست و مایکروسافت هم تابع کشور آمریکا و قوانین اونجاست و تازه خودش هم سردم دار تحریم کردن ملت‌هایی مثل ماست قابل توجه دوستانی که دم از جهانی شدن می‌زنند ما در صورتی می‌تونیم به جهانی شدن فکر کنیم که دنیا ما رو به عنوان یک عنصر قبول کنه وگر نه خودمون باید گلیم بومی مون رو از آب بیرون بکشیم
    • بدون نام IR ۱۸:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۶
      5 0
      به این علت که شما پولی بابت ویندوز و آفیس نمیدی.
  • بدون نام EU ۲۰:۲۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۵
    2 0
    چرا سازمان فناوری اطلاعات ایران از توسعه دهنده های نرم افزارهای باز ( open source developer) دنیا دعوت نمی کند که امکانات فارسی را در این نرم افزارها توسعه دهند و هزینه کارشان را هم بگیرند الان هم سیستم عامل هم آفیس هم خیلی نرم افزاری های اپن سورس در دنیا هست ولی باید برنامه نویس ها حمایت مالی بشوند تا این نرم افزار ها فارسی کنند و توسعه دهند
  • بدون نام EU ۲۰:۲۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۵
    2 2
    آندروید هم یک نرم افزار باز و غیر تجاری است که می شود توسعه ش داد
    • بدون نام IR ۱۰:۰۹ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۶
      0 2
      بی اس دی هم باز است و می‌شود ادامش داد چه ربطی داره؟
    • رضا IR ۱۰:۱۰ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۶
      2 2
      از صمیم قلب برای تیم زمین آرزوی موفقیت دارم، امیدوارم حمایت از این گونه تیم‌ها کم نشود تا بتوانند به اهدافشان دست پیدا کنند
  • مهدی IR ۰۹:۰۳ - ۱۳۹۱/۰۴/۱۱
    1 0
    با سلام خدمت همه دوستان.به هر حال باید از یه جایی شروع کرد . اون شرکت های بزرگ طراح سیستم عامل از ابتدا که اینطوری نبودند ، باید تلاش کرد تا نتیجه اش را دید...
  • وبگرد IR ۰۴:۴۴ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۴
    1 0
    بلاخره سیستم عامل ملی قاصدک اومد. سیستم عاملی لینوکسی با پشتیبانی فارسی. دارای رابط کاربری جذاب حتی در حد ویندوز.دارای امکانات خوبی که میتونین تحقیق کنین. حتی نرم افزار هایی که اختصاصی رو ویندوز نصب میشن رو قاصدک هم نصب میشن. امنیت وسرعتش خیلی بیشتر از ویندوزه. به دلیل لینوکسی بودن دیگه آنتی ویروس و اینترنت سکیوریتی و ... هم نیاز نداره. رو هر سیستمی هم نصب میشه. سرعتش 5 برابر ویندوزه! قابل حمل و.... بدلیل امنیت بالاش دیگه مراکز حساس لازم نیست شبکه خودشونو از اینترنت جدا کنن. الان که داشتم نظراتتونو میخوندم کلی خندیدم. چیزی اومده که فکرشم نمیکردین. الان که اون سیستم عامل اومده نصبش کنین و بیایین دوباره نظراتونو بخونین ببینین چقدر خنده دار هستن . بابا ایرانی میتونه رقابت کنه حتی با مایکرسافت