رئيس جمهوري فرانسه در ديدار با جامعه ارامنه اين كشور اعلام كرد طرحهاي جديدي را براي غيرقانوني اعلام كردن انكار نسل كشي ارامنه توسط تركهاي عثماني، آماده كرده است.
به نقل از خبرگزاري فرانسه، نسل كشي ارامنه توسط تركان عثماني در جنگ جهاني اول تا مدتها يك موضوع بحث برانگيز بين تركيه و ارمنستان در ميان اذهان عمومي بوده است؛ موضوعي كه دامنه تاثير آن به كشورهاي ديگر نيز كشيده شده و همچنين در اوايل سال جاري ميلادي موجب به وجود آمدن يك بحران ديپلماتيك بين سران پاريس و آنكارا شد.
بر طبق گفتههاي مردم ارمنستان بالغ بر يك ميليون و پانصد هزار تن از نياكانشان در يك نسل كشي بين سالهاي 1916 ـ 1915 توسط امپراطور عثماني سابق تركيه قتل عام شدند. تركيه از سوي ديگر ميزان مرگ و مير را بالغ بر 500 هزار نفر اعلام كرده و دليل اين واقعه را جنگ و گرسنگي در طول جنگ جهاني اول ميداند.
زماني كه نيكلاس ساركوزي، رئيس جمهوري پيشين محافظه كار فرانسه لايحه خود را مبني بر غير قانوني اعلام كردن انكار نسل كشي ارائه داد، خشم مقامات آنكارا را برانگيخت.
پس از آنكه اين لايحه ستيزه جويانه در ماه دسامبر توسط مجمع ملي فرانسه به تصويب رسيد، مقامات تركيه از طريق تعليق همكاري نظامي و سياسي با پاريس، اعتراض خود را نشان دادند.
اما مقامات آنكارا از صدور حكم صادر شده از سوي دادگاه عالي فرانسه مبني بر نپذيرفتن اين لايحه به دليل نقض آزادي بيان، بسيار استقبال كردند.
ساركوزي وعده داد تا قانون جديدي را تصويب كند اما در انتخابات با شكست مواجه شد. هم اكنون جانشين سوسياليست او، فرانسوا اولاند در مذاكرات خود با شوراي هماهنگ كننده سازمانهاي ارمني فرانسه به صراحت بيان كرد قانون مشابهي را پيشنهاد خواهد داد.
اين گروه (نمايندگان جامعه ارامنه) گفت: فرانسوا اولاند اشتياق خود را مبني بر ارائه لايحهاي به منظور جلوگيري از انكار نسل كشي مردم ارمنستان ابراز كرد.
آنها ميگويند كه اولاند با آنها تماس گرفته تا موضع خود را پس از اظهارات وزير امور خارجه خود لورن فابيوس مشخص سازد.
به نقل از خبرگزاري فرانسه، كاخ اليزه اين مكالمه تلفني را تصديق كرده و گفته است: رئيس جمهور تعهدات خود را در طول مبارزات اعلام كرده است؛ او به تعهدات خودعمل خواهد كرد.
هر دو نامزد سالروز نسل كشي ارامنه را با حضور در اين مراسم در پاريس و اعلام حمايت خود از لايحه جديد كه انكار نسل كشي را ممنوع خواهد كرد، برگزار كردند. فرانسه اقامتگاه جامعه بزرگي از ارامنه است.
باراك اوباما، رئيس جمهوري آمريكا در ماه آوريل خواستار شناسايي كامل شفاف و منصفانه حقايق درباره اين قتل عام "ظالمانه" شد.
اوباما قتل عام 1915 را تقبيح كرد و از آن به عنوان يكي از خونين ترين و ظالمانهترين وقايع قرن بيستم ياد كرد. وي در اشاره به اين واقعه از واژه "نسل كشي" استفاده نكرد اما به طور ضمني از مقامات تركيه خواست تا به نقش اجداد عثماني خود در وقوع اين واقعه اعتراف كنند.
پس از انتخابات فرانسوا اولاند به عنوان رئيس جمهوري فرانسه، تركيه از نگرش مثبت او به روابط با آنكارا تقدير كرد.
بر طبق گزارشهاي آژانس خبري آنتاليا، رجب طيب اردوغان، نخست وزير تركيه در حاشيه نشست سازمان ملل در برزيل با رئيس جمهوري فرانسه ديدار كرد. اين امر زماني رخ داد كه دو طرف توافق كردند صفحه جديدي را در روابط خود بگشايند.
301301
نظر شما