خشم اعراب و عقب‌نشینی کلینتون از اظهارات قبلی‌اش در تل‌آویو

محمدرضا نوروزپور

دلداری میان دوستان مشترک، زمانی که میان آنها دشمنی دیرینه وجود دارد، کار ساده‌ای نیست و هیلاری کلینتون اساساً در کنار خیلی کارهای دیگری که بلد نیست، از پس این کار نیز بر نمی‌آید.

بانوی اول سابق آمریکا در دیدار با نخست‌وزیر اسرائیل اظهاراتی کرد که باعث رنجش کشورهای عربی حامی غرب شد. از آنجا که هم اسرائیل و هم این دسته از کشورهای عربی، جزو هم‌پیمانان استراتژیک کاخ سفید محسوب می‌شوند کلینتون در مراکش سعی می‌کند تا نظر آنها را نیز درباره صلح خاورمیانه جلب کند.

او که در دیدار با نتانیاهو عملاً اظهارات و موضعگیری‌های رئیس‌جمهور کشورش مبنی بر لزوم توقف شهرک‌سازی‌ها از سوی اسرائیل را نقض کرد و گفت بدون این کار نیز می‌توان مذاکرات صلح را آغاز کرد، خشم اعراب را برانگیخت. بر همین اساس به نوشته آسوشیتدپرس، کلینتون در مراکش در چندین نوبت کوشید تا بار منفی این اظهارات غیر سلیم خود را رفع‌ورجوع کرده و به گونه‌ای دل اعراب را نیز به دست آورد.

درهمین حال برخی از رسانه‌ها نوشته‌اند که مشاوران کلینتون، او را از عمق اشتباه استراتژیکش در تعریف و تمجید از اسرائیل و تأثیرات منفی موضع‌گیری ضعیفش درباره شهرک‌سازی‌ها که به نوعی تأیید ادامه این روند از سوی اسرائیل تفسیر شد مطلع کرده‌اند و او به شدت می‌کوشد تا اعراب را بار دیگر به سیاست‌های واشنگتن در خاورمیانه امیدوار سازد. این موضوع حتی سبب شده تا کلینتون که قرار بود روز سه‌شنبه به سفر دوره‌ای خود پایان داده و به کشورش بازگردد، امروز چهارشنبه را نیز در این منطقه بماند و با حسنی مبارک، رئیس‌جمهور مصر نیز دیدار و گفت‌وگو داشته باشد.

براساس همین تلاش، هیلاری کلینتون در مغرب با جدیت اعلام کرد که موضع آمریکا درباره مسئله شهرک‌سازی تغییر نکرده است و از نظر کاخ سفید شهرک‌سازی‌ها مشروعیت ندارد.

کلینتون در حالی در مغرب ادعا کرد که موضع آمریکا تغییر نکرده که روز قبلش در دیدار با نتانیاهو توقف شهرک‌سازی‌ها را شرط آغاز مذاکرات قلمداد نکرد. خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز گزارش داد که کلینتون پیش از آغاز نشست جی هشت در مراکش در یک کنفرانس خبری شرکت کرده و در آنجا ضمن تأکید بر اینکه شهرک‌سازی‌ها باید خاتمه یابد از اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌ها خواسته اختلافات دیرینه را کنار بگذارند و در مسیر صلح حرکت کنند.

از سوی دیگر برخی تحلیلگران رسانه‌ای چه از میان اعراب و چه از میان اسرائیلی‌ها کلینتون را به تزویر، دروغگویی و خیانت متهم کرده‌اند که مقابل اعراب یک موضع و مقابل اسرائیلی‌ها یک موضع دیگر اتخاذ می‌کند.

روزنامه هاآرتص چاپ اسرائیل به عنوان نمونه اظهارات اخیر وزیرخارجه آمریکا را خیانت توصیف کرده و نوشته است: به نظر من اظهارات اخیر هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا نوعی خیانت است، زیرا او که از حامیان موضع اوباما رئیس‌جمهور آمریکا درباره مسئله خاورمیانه بوده، پس از ده ماه گفت‌وگو درباره پیش‌شرطهای مربوط به توقف شهرک‌سازیها ناگهان چنین می‌گوید که هیچ حرفی درباره پیش‌شرط برای مذاکرات زده نشده است.

این مسئله نشان می‌دهد که چرا هم‌اکنون 300 هزار اسرائیلی در کرانه باختری در شهرک‌ها زندگی می‌کنند در حالی که شانزده سال پیش وقتی که توافقنامه اسلو امضا شد، فقط 109 هزار شهرک‌نشین بود.

یک مسئول ارشد جنبش فتح نیز تأکید کرده است که «هیلاری کلینتون» به دنبال تحمیل خواسته‌های اسرائیل بر کشورهای عربی است. قدوره فارس به شبکه تلویزیونی العالم گفته است: به نظر می‌رسد که دولت آمریکا تصمیم گرفته‌است تا همان سیاست‌های نادرست دولت‌های قبلی این کشور را در پیش بگیرد.

این موضوعات سبب شده تا این تحلیلگران به این نتیجه برسند که اوباما اعتبار خود را نزد فلسطینی‌ها و اعراب از دست داده است.

خبرگزاری فرانسه در گزارشی نوشته است که تحلیلگران معتقدند دولت باراک اوباما، به علت از دست دادن اعتبار خود با توجه به عقب‌نشینی از درخواست‌هایش از رژیم صهیونیستی برای توقف کامل شهرک‌سازی، باید طرحی تازه را برای از سر‌گیری گفت‌وگوهای صلح بین این رژیم و فلسطینی‌ها تهیه کند.

به گفته تحلیلگران، دولت اوباما بسیاری از فلسطینی‌ها و اعراب را که مدتها بود به وی دل بسته بودند تا هم موضع قاطعانه اولیه خود را درخصوص شهرک‌سازیهای اسرائیل و وعده‌اش را برای بهبود روابط آمریکا با جهان اسلام عملی کند، ناامید کرده است.

کد خبر 22826

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین