به گزارش خبرآنلاین، دو اثر ماندگار علامه حسن زاده آملی با گذشت سالها از انتشار همچنان در بین مردم خریدار دارد و چاپ های متعدد آن هر ساله از سوی بوستان کتاب روانه بازار نشر می شود. «الهی نامه» و «هزار و یک کلمه» که مطالعه اش در این روزهای روحانی و سرشار از رحمت الهی بسیار دلچسب است. آیتالله حسنزاده آملی در «الهی نامه» که یادآور سخنان و سوزهای خواجه عبدالله انصاری است از لطیفترین احساسهای خویش و به تعبیری تجربههای درونی، در قالب الفاظ سخن میگوید و خوانندگان را به دنیای پاک عارفانه و سیر و سلوک خالصانه خویش میبرد و جرعههای زلال معنویت را به کامشان میچشاند.
در بخشی از مقدمه این کتاب آمده است: «الهینامه، حکایتی از القائات سبّوحی است که از تحولات روحی و تفکرات عقلی و هیجان قلبی به صورت طایفهای از کلمات قصار به منصه تحبیر و ترصیف، ظهور یافته است و تاکنون چندینبار به حلیت طبع متحلی و متجلی شده است و مورد توجه نفوس مستعده شایق به کمال واقع گردیده است.»
الهینامه با این ترنمها و زمزمههای عاشقانه آغاز میشود:
- الهی، به حق خودت حضورم ده و از جمال آفتاب آفرینت نورم ده!
- الهی، راز دل را نهفتن دشوار است و گفتن دشوارتر.
- الهی، سالیانی میپنداشتم که ما حافظ دین توایم، «استغفرک اللهم!» در این لیلةالرغائب 1390 هجری قمری، فهمیدم که دین تو حافظ ماست، «أحمدک اللهم!».
- الهی، چگونه خاموش باشم که دل در جوش و خروش است، و چگونه سخن گویم که خرد مدهوش و بیهوش است." "الهی، از پای تا فرقم، در نور تو غرقم.
بنابراین گزارش، «هزار و یک کلمه» نیز تا کنون در هفت جلد منتشر شده است؛ نویسنده این اثر در جلد نخست این مجموعه، کتاب خویش را چنین معرفی میکند: «هزار و یک کلمه، مجموعهای است حاوی نفایس فنون وظایف علوم و نیز معارف اسلامی. "هزار و یک کلمه" و "هزار و یک نکته" توامانند، یعنی هر دو اثر همزاد عدل یکدیگرند. لذا هر آنچه در وصف شمایل این گفتهایم، آن دیگری را نیز شامل است؛ چه هر نکتهای از این، کلمهای دلپذیر است؛ و هر کلمهای از آن، نکتهای چشمگیر. اگر فرزانهای آزاده قلم بر لوح آورد که هریک سفینهای حامل مثقلات از مطالب متنوعه و امتعه ممتعه در هر باب است، در خور تحسین و سزاوار آفرین است... اینک زمان ظهور این مستوره نیز فرا رسیده است؛ به امید این که دو همزاد نیکنهاد، دوش با دوش یکدیگر دائرةالمعارفی حاوی نفائس فنون سودمند و دانشپژوهان ارجمند بوده باشند.»
ناشر نیز درباره این کتاب می نویسد: «نکتههایى که حکیمان و عالمانِ واصل، مىنگارند و خاطرههایى که از اساتید خود، نقل مىکنند، به راستى درسآموز و عبرتانگیز است. بسیارى از کسان با همین نکتهها از غفلت به درآمده و یا مطالب علمىِ نغز و عمیق در ذهن و ضمیرشان مانده است. مجموعه «هزار و یک کلمه» به قلم حکیم الهى، آیة اللَّه حسنزاده آملى است که در آن، نکتههاى فراوانى در زمینههاى گوناگونِ اخلاق و عرفان، کلام و فلسفه، تفسیر و حدیث، هیئت و نجوم و دیگر دانشها آمده است. قلم شیوا و بیانِ رسا و گاه خاطرهگونه، به جذابیت این اثر افزوده است.»
چند نکته از این کتاب را با هم می خوانیم:
- اصل و بنا بر این است که دیده دل ملکوت را ببیند، چنانکه دیده سر ملک را. در دیدن شگفت نیست، شگفت در ندیدن است که بصر و بصیرت را باید درمان کرد.
- شیخ بزرگوار ابن سینا در قانون فرماید: یخ را در آب حل نکنید و نخورید که به اعصاب و مزاج سخت آسیب میرساند و اگر در هنگام جوانی طبیعت بدن با او دفاع کند بالاخره پس از بالا آمدن سن، آن یخ کار خودش را می کند و دست بردار نیست . و چون بخواهید آب سرد بنوشید آب را در جوار یخ سرد کنید.
- نفس ناطقه انسانی بس که لطیف است به هر چه روی آورد بصورت آن در می آید.
- فراموشی موریانه دانش است.
- دست بر دیدگان مى گذارى و آیة الکرسى را براى حفظ نور چشم مى خوانى ، در این حال نفس ناطقه گوهر آن سویى از توجه به ملکوت نیرو مى گیرد، و به تصور و تعمل و انشاء خود در قوى و محل آنها و در اعضاء و جوارح خود اثر مى گذارد که توجهات و تصورات نفسانى را در بدن و قوى و احوال آن تاءثیرى بسزا است.
- عارف بسطامى در جواب شخصى که از او پرسید: اسم اعظم کدام است ؟ گفت : تو اسم اصغر به من نماى که من اسم اعظم به تو نمایم ، آن شخص حیران شد، پس بدو گفت : همه اسماى حق عظیم اند.
- هرکسی سفره خود و مهمان سفره خود است. و بعبارة اخری: هر کس زارع و مزرعه خودش است و نیّات و علوم و اعمالش بذرهایش بنگر تا در مزرعه خویش چه کاشته ای، که علی التحقیق علم و عالم و معلوم و عمل و عامل و معمول اتحاد وجودی دارند و آن تویی. در قول حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلّم: الدنیا مزرعة الآخرة و در کلام جناب وصیّ علیه السلام به حارث همدانی: أنت مع من احببت[ یعنی با کسی همنشین هستی که او را دوست داری] و نظائر این گونه احادیث صادر از اهل بیت عصمت و وحی دقت کن.
- امام مجتبى (علیه السلام ) فرمود: «چون خداوند متعال قلب پیغمبر اکرم صلى الله علیه و آله را بزرگتر از قلبهاى دیگر دید، او را به پیغمبرى برگزید.» سبحان الله ! عظمت وجودى قلب خاتم صلى الله علیه و آله چه اندازه باید باشد تا ظرف حقایق کتاب الله قرآن فرقان بوده باشد؟!
- قلبى که جامع همه اسماء حسنى و مظهر جمیع صفات علیاست آن قلب انسان کامل است که به اقتضاى ذاتى و تکوینى هر اسمى باذن الله تعالى اسمى و رسمى و حکمى فراترى دارد و زبان دانان وى را به اسامى مختلف خوانند: من جمله جبرئیلش مى گویند که از عالم حقایق و دقایق خبر مى دهد. میکائیلش مى گویند که از معارف و مکارم به طالبان رزق بخش است. اسرافیلش مى گویند که از معاد و بازگشت مریدان را آگاه مى فرماید. عزرائیلش مى گویند که قتل نفس اماره مریدان مى نماید. آدمش مى گویند زیرا که معلم طالبان راه هدایت است .
نوحش مى گویند براى آنکه نجات دهنده از طوفان بلاست. ابراهیمش مى گویند زیرا که از نار هستى گذشته و نمرود خواهش را کشته و خلیل حضرت حق جل شاءنه گشته است ...
ساکنان تهران برای تهیه این مجموعه ها(در صورت موجود بودن) کافی است با شماره 20- 88557016 سامانه اشتراک محصولات فرهنگی؛ سام تماس بگیرند و کتاب را در محل کار یا منزل _ بدون هزینه ارسال _ دریافت کنند. هموطنان سایر شهرها نیز با پرداخت هزینه پستی ارسال، میتوانند تلفنی سفارش خرید بدهند.
6060
نظر شما