سید ابوالحسن مختاباد در یادداشتی در صفحه آخر روزنامه اعتماد از طرح جدیدی خبر داده که از این پس سامانه سام به ازای فروش هر کتاب 7 درصد از قیمت پشت جلد را به نویسنده یا مترجم آن کتاب اختصاص می​دهد.

در این یادداشت می خوانیم:

آغاز: پنجشنبه گذشته که نشریه «نگاه پنجشنبه» را از روی پیشخوان خریدم، پشت جلد آن یک آگهی نسبتا متفاوت نظرم را جلب کرد. «با خرید کتاب از فروشگاه سام به نویسنده کتاب کمک کنید». در متن آگهی هم آمده بود که هر کتابی که از این فروشگاه بخرید، 7 درصد از مبلغ فروش به نویسنده کتاب پرداخت می شود.
میانه: چند هفته قبل یکی از دوستان از ابتکار دست اندرکار نشری سخن گفته بود و به شکلی اجمالی این طرح را برایم تشریح کرد، و حتی از من خواست با چند ناشر در این زمینه صحبت کنم و نظرات شان را جویا شوم، اما نمی دانستم این طرح با چنین سرعتی وارد فاز اجرایی شده است. وقتی با چند ناشر استخوان خردکرده ماجرا را در میان گذاشتم، یکی از آنها گفت این کار از منظر خیریه امری پسندیده و قابل اعتناست اما، قطعا، و به ویژه در این اوضاع و احوال نشر صرفه اقتصادی ندارد و بانی آن را با ورشکستگی روبه رو خواهد ساخت. یکی دیگر از ناشران هم که در حوزه اقتصاد نشر دستی چیره دارد، گفت در بدو امر شاید این کار هیچ دخالتی در کار ناشری که کتاب را منتشر می کند، به حساب نیاید، اما به نظر من یک جای کار ایراد دارد و البته نگفت کجای کار. ناشر سومی که بدبین تر از دو ناشر دیگر بود و البته مخالف سرسخت دخالت دولت در اقتصاد نشر، گفت این هم از آن طرح هایی است که در دو دهه اخیر در حوزه کتاب ارائه شد و همگی آنها (از جمله طرح کتاب در دسترس، ویترین کتاب، پیک کتاب و...) با بهره گیری از رانت و اعتبارات خواستند کاری کارستان بکنند، اما در اول وصف آن ماندند. آن آقایی که قرار بود با طرح کتاب در دسترس انقلابی در توزیع کتاب ایجاد کند، الان کجاست؟ یا خود معاونت فرهنگی وزارت ارشاد که قرار بود با طرح نمایشگاه های کتاب استانی مشکل توزیع کتاب را تا دورترین نقاط کشور حل کند، اکنون چرا کاری را که قرار بود نمایشگاه موقت باشد، نزدیک به یک دهه ادامه می دهد؟ در این میان اما ناشری بود که به طرح نگاه خوشبینانه تری داشت. او گفت اگر این طرح بتواند نویسندگان و مترجمان را به سمتی سوق دهد که خریدشان را از همین مجموعه انجام دهند، شاید به دلیل افزایش فروش کتاب، آن 7 درصد تخفیف جبران شود. یعنی ناشری که پیش از این در ماه 10 نسخه از یک کتاب می فروخت، اگر در شرایط تازه 30 نسخه کتاب بفروشد، نه تنها جبران هزینه می کند که سود هم نصیبش خواهد شد.


انجام: اما فارغ از اقتصادی یا غیراقتصادی بودن این طرح، به نظر می رسد اصل فکر ایده ای قابل اعتناست، به ویژه که جدا از گروهی خاص از نویسندگان و مترجمان که اسم و رسمی از خود دارند، و حق الزحمه پشت جلد (میانگین12 تا 18 درصد)، کفاف زندگی آنها را در حدی آبرومندانه می دهد، بقیه جماعت اهل قلم در طبقه ای متوسط یا پایین از نظر زندگی مادی قرار دارند. لذا این طرح اگر به انجامی خوش برسد و با اقبال شهروندان روبه رو شود، در درازمدت می تواند محملی باشد برای ارتقای زندگی اهل قلم که این روزها امورات شان بسی سخت و صعب تر از سال های قبل می گذرد.

 

علاقمندان برای تهیه و اشتراک نشریه «نگاه پنجشنبه» و یا حضور در این طرح و خرید کتاب از این سامانه در تهران برای کافی است با شماره 20- 88557016 سامانه اشتراک محصولات فرهنگی؛ سام تماس بگیرند و کتاب و یا محصول فرهنگی مورد نظر خود را سفارش دهند و آن را در محل کار یا منزل _ بدون هزینه ارسال _ دریافت کنند. باقی هموطنان نیز با پرداخت هزینه پستی می توانند این کتاب را تلفنی سفارش بدهند.

6060

کد خبر 231277

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین