«نظرسنجی های الکترونیکی را نمی توان منعکس کننده آرای کل جامعه دانست زیرا اولا آن گونه که در پژوهش های آماری رایج است بلوک بندی و انتخاب دقیق نمونه وجود ندارد و ثانیا کسانی که به رایانه و اینترنت دسترسی دارند قشر خاصی از جامعه اند که معرف کل جامعه نیستند.»

به گزارش خبرآنلاین، جلسه نقد و بررسی «ناوبری وب» با حضور تنی چند از نویسندگان، سردبیران رسانه های آنلاین و برخی خبرنگاران عصر امروز سه شنبه 10مرداد در موسسه خبر برگزار می شود.

 

جدیدترین کتاب دکتر حسین انتظامی با عنوان «ناوبری وب» که به تازگی از سوی انتشارات خبر امروز روانه بازار نشر شده این روزها در فهرست پرفروش ترین آثار حوزه ژورنالیسم و روزنامه نگاری الکترونیکی قرار گرفته است. «ناوبری وب»همانطور که از نامش پیداست، راهنمایی است برای آنها که در دنیای دیجیتال، الکترونیک و فضای سایبر به دنبال دیده شدن و یا عرضه اطلاعات از دریچه روزنامه نگاری غیر سنتی کاغذی هستند؛ این کتاب، اثر متفاوتی در حوزه روزنامه نگاری آنلاین است که برای همه مدیران رسانه ای در فضای وب مفید است بویژه که برخی آیین نامه های داخلی سایت خبرآنلاین به عنوان نمونه هایی از بانی مدیریت رسانه آنلاین در فصل دوم کتاب درج شده است.

 

«سایت های پر مراجعه، الکترونیک، دیجیتال، سایبر یا آنلاین؟، چگونه بر «داده» مدیریت کنیم؟، معیارهایی برای حرفه ای بودن، نظرسنجی اینترنتی، مقام آگاه، مدیریت منابع انسانی، سوء کاربری و…» از جمله عناوین فصل اول کتاب است. در فصل دوم کتاب نیز یافته ها و تجربه های عملیاتی شده گروه رسانه ای خبر با محوریت «خبرآنلاین» در دسترس مخاطب قرار گرفته است. به عبارتی انتظامی تجربه سالها روزنامه نگاری و روزنامه نگاری آنلاین را با ذکر مصداق هایی برای عینیت بخشی به یافته های علمی و تجربه های شخصی در این کتاب گنجانده تا اثری کاملا کاربردی برای علاقمندان روزنامه نگاری آنلاین منتشر کرده باشد.

 

در بخشی از کتاب و در مقاله ای با عنوان «نظرسنجی اینترنتی» می خوانیم:

«در این زمینه چند نکته قابل توجه است:

1- نظرسنجی های الکترونیکی را نمی توان منعکس کننده آرای کل جامعه دانست زیرا اولا آن گونه که در پژوهش های آماری رایج است بلوک بندی و انتخاب دقیق نمونه وجود ندارد و ثانیا کسانی که به رایانه و اینترنت دسترسی دارند قشر خاصی از جامعه اند که معرف کل جامعه نیستند.

چند سال پیش انتشارات سروش کتاب ارزشمندی با عنوان «مبارزه انتخاباتی» چاپ کرد. در این کتاب الگوی رفتاری دو حزب عمده انگلستان در رقابت های انتخاباتی پژوهش شده بود و به نظرسنجی تلفنی که در دهه 70 و 80 مرسوم بود نیز اشاره داشت که استدلال جالبی درباره نبود روایی در این نظرسنجی ها کرده بود. می دانیم طرفداران حزب کارگر عموما از قشرهای ضعیف تر اقتصادی و طرفداران حزب محافظه کار از مرفهان جامعه انگلستان اند. بر مبنای آن استدلال اولا امکان تملک تلفن شخصی و ثانیا حضور در منزل به هنگام تماس پژوهشگر در محافظه کاران بیشتر از کارگران بود و لذا نمونه انتخابی نمی توانست معرف دقیق جامعه باشد تا بتوان نتایج این نظرسنجی را به جامعه تسری داد، مگر آن که ضریب تعدیل در نظرگرفته می شد.

 

2- نکته جالبی در نظرسنجی های الکترونیکی دیده می شود. آهنگ نسبت ها و نمودار هر گزینه تقریبا تابع و شبیه 50-40 رای اول است یعنی حتی اگر هزاران نفر نیز شرکت کنند همان نتیجه اولیه با اندکی تغییر تکرار می شود. سایر نظرسنجی های الکترونیکی (نظیر پیامک) نیز از همین خصلت برخوردارند. اگر دقت کرده باشید نسبت آرای مخاطبان چند میلیونی برنامه 90 در طول برنامه تغییر چندانی نمی کند. فعالان انتخاباتی می گویند صندوق های رای نیز همین ویژگی را دارد. یعنی در یک شهر وقتی 10 صندوق اول ( به شرط پراکندگی منطقی) شمرده شود می توان برندگان را حدس زد. این ویژگی در نظرسنجی های سنتی نیز هست ولی صرفا پس از پایان شمارش و جمع بندی نهایی قابل مشاهده است اما در نظرسنجی الکترونیکی به صورت آنلاین دیده می شود.

 

3- ساعت اوج و فرود مشارکت نیز به سبک زندگی مخاطبان بستگی دارد. مثلا اگر یک موضوع ورزشی به نظرسنجی گذاشته شود شیب مشارکت در ساعات ابتدایی روز ، کمتر از ساعت های میانی و پایانی روز است در حالی که وقتی یک موضوع اجتماعی یا اقتصادی به پرسش گذاشته می شود منحنی مشارکت با شیب ثابت ادامه می یابد.

4- نظرسنجی هایی که نتایج موجود خود را پیش از رای دادن افراد به آنان نشان می دهند اگرچه ممکن است جذابیت هایی داشته باشند و مخاطبان را به مشارکت تحریک کنند اما غیر علمی ترند زیرا اطلاع از نتیجه پیش از رای دادن ، امکان سوگیری مخاطب را افزایش می دهد.

5- بدیهی است هر رسانه ای که اولا شمول بیشتر مخاطب (به لحاظ تنوع جغرافیا، جنسیت،‌ تحصیلات، ‌شغل، ذائقه و ....) دارد و ثانیا نفرات بیشتری در نظرسنجی های او شرکت می کنند بتدریج می تواند ادعا کند که افکار سنجی دقیقی از جامعه ( یا حداقل ، مخاطبان وب) دارد.

 

ناوبری وب با قیمت 3هزار تومان منتشر و توزیع شده است.
 

ساکنان تهران برای تهیه این کتاب کافی است با شماره 20- 88557016 سامانه اشتراک محصولات فرهنگی؛ سام تماس بگیرند و کتاب و یا محصول فرهنگی مورد نظر خود را سفارش دهند و آن را در محل کار یا منزل _ بدون هزینه ارسال _ دریافت کنند. باقی هموطنان نیز با پرداخت هزینه پستی می توانند این کتاب را تلفنی سفارش بدهند.

6060

کد خبر 231996

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین