كارشناس مسوول تغذيه مركز بهداشت شهرستان همدان چاقي و اضافه وزن را نوعي سوء تغذيه برشمرد.
"مريم شليله" عنوان كرد: چاقي شكل ديگري از سوء تغذيه است چراكه هر نوع اختلال در مصرف موادغذايي سوء تغذيه تلقي ميشود و دريافت موادغذايي به ميزان كمتر يا بيشتر از مقدار مورد نياز هر دو "سوء تغذيه" يا " بدي تغذيه " گفته مي شود بنابراين چاقي نيز نوعي سوء تغذيه است كه ناشي از اضافه دريافت انرژي است.
وي اظهار كرد: چاقي يكي از جدي ترين مشكلات سلامت تلقي ميشود چراكه چاقي علاوه بر اينكه ظاهر ناخوشايندي ايجاد ميكند باعث بروز مشكلات متعددي در سلامت از جمله مشكلات تنفسي، اسكلتي و عضلاني، ناباروري، بيماريهاي عروق كرونر قلب، مقاومت به انسولين، پرفشاري خون، سكته مغزي، برخي انواع سرطان و بيماريهاي كيسه صفرا و در نهايت كاهش طول عمر است.
شليله بيان كرد: چاقي نتيجه ارتباط و برهم كنش پيچيده بين عواملي از جمله ژنتيكي، محيطي و فاكتورهاي رفتاري و شيوه زندگي است كه تعادل انرژي شامل دريافت، مصرف و ذخيره انرژي را تحت تاثير قرار مي دهد.وي ادامه داد: اگرچه ژنها در استعداد افراد برای ابتلا به چاقی حائز اهمیت هستند، اما کالری دریافتی و فعالیت بدنی افراد نقش اصلی را در حفظ تعادل انرژی ایفا می کنند.
شليله خاطرنشان كرد: محيط و عوامل محيطي عوامل عمده در بروز چاقي هستند كه برخي عوامل محيطي شامل افزايش سايز و اندازه بسته بندي غذاها به ويژه غذاهاي آماده مانند انواع ساندويچها، انواع پيتزا و غذا خوردن خارج از منزل، افزايش تماشاي تلويزيون، استفاده از كامپيوتر و بازيهاي كامپيوتري است كه سبب تحرك كمتر افراد و ريزه خواري ضمن تماشاي تلويزيون و بازيهاي كامپيوتري مي شود.
اين كارشناس ارشد تغذيه تاكيد كرد: برخي بيماريها و همچنين مصرف بعضي داروها نيز موجب اضافه وزن و چاقي ميشوند اما بيشترين علت و آمارهاي مربوط به چاقي ريشه در شيوه زندگي به ويژه تغذيه نامناسب و كم تحركي دارند.
شليله تصريح كرد: چاقي به معني افزايش توده چربي بدن است و زماني اتفاق ميافتد كه تعادل بين دريافت و مصرف انرژي مختل شود و فرد مقدار انرژي بيشتري در مقايسه با نياز دريافت كند كه در اين شرايط انرژي دريافت شده مازاد بر نياز به صورت چربي در بافت چربي ذخيره مي شود و فرد چاق ميشود.
اين كارشناس بيان كرد: براي پي بردن چاقي افراد راههاي متعددي وجود دارد اما بهترين و كاربردي ترين آنها استفاده از نمايه توده بدني( BMI ) است كه اندازه گيري آن براي همه افراد عملي است، به اين ترتيب كه وزن با ترازو و بر حسب كيلوگرم اندازه گيري و بر قد اندازه گيري شده با متر نواري كه به واحد متر تبديل و به توان دو مي رسد تقسيم مي شود و در صورتي كه اين عدد بيش از 25 باشد فرد دچار اضافه وزن و اگر بيش از 30باشد دچار چاقي است.
شليله اذعان كرد: راههاي متعددي براي كاهش وزن وجود دارد اما بهترين و موثرترين راه تغذيه درماني توام با افزايش فعاليت فيزيكي است كه لازم است هر نوع برنامه غذايي براي كاهش وزن توسط متخصص تغذيه تنطيم شود.
وي تاكيد كرد: رژيمهاي غذايي خودسرانه و غيرعلمي در دراز مدت در كنترل وزن به موفقيت حاصل نميشود و تبعات و مشكلات متعددي را براي سلامت فرد ايجاد خواهند كرد.
اين كارشناس ارشد تغذيه يادآورشد: رژيمهاي بسيار كم كالري اگر چه موجب از دست دادن سريع وزن مي شود اما سبب احساس گرسنگي، ايجاد عوارض در كوتاه مدت، كمبود يك يا چند ماده مغذي و از دست دادن بافت عضلاني ميشود كه در نتيجه منجر به مشكل شدن از دست دادن وزن خواهد شد و برخلاف كاهش سريع تر وزن در كوتاه مدت، كنترل وزن در طولاني مدت را دچار مشكل خواهد كرد.
شليله بيان كرد: در مواردي طبق نظر پزشك و متخصص تغذيه ممكن است از راههاي ديگري مانند دارو درماني نيز استفاده شود اما بايد توجه داشته باشيم كه استفاده از دارو براي همه افراد دچار اضافه وزن و چاقي مناسب نيست.وي در ادامه گفت: كساني طبق نظر پزشك و متخصص تغذيه مجاز به استفاده از دارو هستند كه ضمن ابتلاء به چاقي گرفتار ساير عوارض چاقي مثل بيماري قلبي، ديابت نوع دو، فشار خون بالا، چاقي شكمي، بالا بودن ميزان چربيهاي نامطلوب موجود در خون نيز باشند.
301301
نظر شما