آذرجزایری: بالاخره به نظر می رسد با گذشت دوماه از آن روزها مشکلات تا حدودی برطرف شده تا جاییکه برخی از رسانه های خارجی چون رویترز نیز از شکست طرح تحریم نفتی ایران می گویند و در عین حال از تشدید بحران افزایش قیمت نفت ابراز نگرانی می کنند.
اگرچه در ابتدا عرب ها قراربود جایگزین جدی برای نفت ایران باشند اما کارشناسان تاکید می کردند که این کشورها برای مدت کوتاهی می توانند تولید خود را افزایش دهند و پس از آن سیرصعودی تولید آنها آغاز خواهد شد و این امر آغازی برای شروع نگرانی ها در بازار جهانی خواهد بود.
بررسی تحریم نفتی ایران از چند سو باعث ضرر کشورهای اروپایی و آمریکا شده است. که مهمترین آن ناآرامی در بازار نفت تا جاییکه نفت را در سطح بالاتر از 110 دلار حفظ کرده است و همین امر منجر به افزایش قیمت بنزین و دیگر فراورده ها در قاره اروپا و آمریکا شده است.
این افزایش قیمت زمانی نگران کننده به نظر می رسد که انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نزدیک است و کوچکترین نارضایتی در میان آمریکایی ها می تواند منجر به خداحافظی اوباما از کاخ سفید شود.
بنابراین در چنین شرایطی ادامه روند تحریم تا شش ماه دیگر امری بعید به نظر می رسد مگر آنکه عرب ها بتوانند همچنان جایگزینی برای نفت ایران باشند.
آمارهای موسسه های بین المللی انرژی در دنیا تاکید می کنند که به دلیل عدم سرمایه گذاری لازم بر میادین نفتی توسط اوپک و غیراوپکی ها سال 2013 جهان با کمبود عرضه نفت مواجه خواهد شد مساله ای که علی رغم تاکید بر کاهش رشد تقاضا در بازار اما پوشیده نمانده و کارشناسان از کمبود عرضه نفت در سال آینده میلادی همچنان ابراز نگرانی می کنند.
براین اساس در شرایطی که عربها تنها تا شش ماه آینده می توانند جبران کمبود نفت ایرانی در بازار را کنند خبر می رسد که همچنان برخی از کشورها به خرید نفت از ایران پایبند هستند و شاید این وفاداری را باید در تحلیل کمبود عرضه در سال 2013 و نقش پررنگ ایران در این سال مذکور جستجو کرد.
رویترزدر این باره می نویسد: خریداران آسیایی نفت ایران با وجود فشارهای آمریکا و غرب و تحریمهای آنها همچنان به خرید نفت از ایران ادامه میدهند.
بر اساس این گزارش، چین به عنوان بزرگترین مشتری و شریک تجاری ایران خرید ماه آگوست خود را با میزان ماه جولای برابر با 16 میلیون بشکه بدون تغییر حفظ کرده است.
ژاپن محموله وارداتی خود از ایران در ماه آگوست را 2 برابر کرده است و این میزان برابر با 7 میلیون بشکه در روز است. همچنین انتظار میرود که هند 2 میلیون بشکه نفت از ایران در ماه آگوست خریداری کند.
به نوشته رویترز، اگرچه خرید نفت از ایران در ماههای ابتدایی اعمال تحریمها کاهش یافت اما در حال حاضر افزایش یافته است و در ماههای آگوست و سپتامبر نیز با افزایش روبرو خواهد بود. همچنین به عقیده تحلیلگران تا پایان سال نیز صادرات نفت ایران کاهش نخواهد یافت. با اعمال تحریمهای اتحادیه اروپا که شامل تحریم بیمهای نفتکشهای حملکننده نفت ایران شد، برخی از کشورها در وارد کردن نفت ایران دچار مشکل شدند که از جمله میتوان به هند و کره جنوبی اشاره کرد اما این کشورها نیز با یافتن راهحلهایی برای دور زدن تحریمهای علیه ایران واردات خود را از این کشور از سر گرفتهاند.
تاکنون تنها ژاپن، بیش از 7.6 میلیارد دلار بیمه دولتی برای حمل نفت ایران با کشتی تامین کرده است؛ بیمهگران دولتی هند نیز پوششهای محدودی میتوانند فراهم کنند.
این درحالی است که به دنبال تشدید نگرانیهای بین المللی نسبت به وضعیت عرضه جهانی، قیمت نفت برنت دریای شمال به بالاترین رقم در سه ماه اخیر رسیده است.
بر اساس این گزارش قیمت هر بشکه نفت برنت دریای شمال روزگذشته، دوشنبه با 1.02 دلار افزایش به بیش از 113.97 دلار رسیده است . قیمت نفت برنت دیروز برای لحظاتی به بیش از 114.28 دلار رسید که این رقم بالاترین رکورد از چهارم می به شمار می رود .
بر این اساس ، قیمت نفت سبک آمریکا نیز با 73 سنت افزایش به بیش از 92.87 دلار رسیده است . به اعتقاد کارشناسان انرژی اظهارات تهدید آمیز مقامهای تل آویو بر ضد برنامه هسته ای ایران نگرانی مهمی به شمار می رود و این مساله تاثیر زیادی بر افزایش قیمت نفت داشته است .
این در حالی است که آمارهای مربوط به روند رشد و رونق اقتصادی کشورهای بزرگ مصرف کننده انرژی نشانگر افت تقاضای انرژی در این کشورهاست . کاهش تولید نفت دریای شمال نیز تاثیر زیادی بر افزایش قیمت نفت داشته است . میزان تولید نفت دریای شمال در ماه سپتامبر بیش از 17 درصد کاهش خواهد یافت .
سازمان بین المللی انرژی اعلام کرد کاهش رشد اقتصادی آمریکا و چین تاثیرمنفی زیادی بر رشد تقاضای جهانی نفت در ماههای آینده خواهد داشت . بر اساس این گزارش کاهش رشد اقتصادی جهان موجب خواهد شد تا تقاضای جهانی نفت امسال 900 هزار بشکه و سال آینده نیز کمتر از 800 هزار بشکه در روز با افزایش روبرو شود .
بر این اساس ، تقاضای جهانی نفت امسال به 89.6 میلیون بشکه و سال آینده نیز به 90.5 میلیون بشکه در روز خواهد رسید . این رقم در گزارش قبلی سازمان بین المللی انرژی برای سال 2012 میلادی بیش از 89.9 میلیون و برای سال 2013 نیز بیش از 90.9 میلیون بشکه ارزیابی شده بود .
22231/
تیرماه اوج فشارهای بین المللی علیه نفت ایران بود.
کد خبر 235749
نظر شما