حسن امین‌لو

اجرای لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها می‌تواند در همه امور کشور به لحاظ اقتصادی، اجتماعی و سیاسی تأثیر‌گذار باشد که تأثیرآن در حوزه سلامت از حساس‌ترین موارد است. مسئله‌ای که نمی‌توان با آن به سادگی برخورد کرد و نمی‌توان از اینکه در این بخش بسیاری از افراد آسیب می‌بینند چشم پوشی کرد. به هر حال در این رابطه تنها می‌توان به اجرایی شدن لایحه به صورت اصولی توسط دولت دلخوش بود که امیدواریم این اتفاق بیافتد. اما تأثیرات حذف یارانه را در حوزه بهداشت و سلامت می‌توان ازجنبه‌های گوناگون بررسی کرد.

حوزه سلامت از حوزه‌هایی است که در همه زمینه‌ها مصرف‌کننده صرف است. در این زمینه اصولاً نمی‌شود به درآمد در حوزه سلامت هم دلخوش بود. حوزه سلامت خود بزرگ‌ترین مصرف‌کننده حامل‌های انرژی است که اتفاقاً در این زمینه با حذف یارانه به صورت مشهود روبه‌رو هستیم. ضمن آنکه حذف یارانه از کالاهای سلامت را نیز در کنار حذف یارانه در زمینه حامل‌های انرژی در پیش رو داریم، به طورکلی و با این حساب می‌توان به راحتی عنوان کرد که در حوزه سلامت هم با افزایش قیمت در هرزمینه‌ای مواجه خواهیم بود، مسئله‌ای که انکار ناپذیر است.

اما پیش از این و قبل از مطرح شدن لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها محاسباتی در این زمینه انجام شده بود. طبق این بررسی‌ها حدود 10 درصد از هزینه‌هایی که در حوزه سلامت با آن مواجه هستیم مربوط به حامل‌های انرژی است.

بنابراین هرگونه تغییری در این قیمت‌ها می‌تواند در افزایش قیمت در این حوزه هم مؤثر باشد. به طور کلی هزینه سلامت در کل کشور هم از جیب مردم، دولت و بخش خصوصی روی هم رفته 16 هزار میلیارد تومان است که 10 درصد آن یعنی یکهزاروششصد میلیارد تومان آن یعنی همان پولی که باید در زمینه حامل‌های انرژی مصرف شود. یقیناً هر افزایش قیمتی می‌تواند این 10درصد را هم افزایش دهد ضمن آنکه باید در نظر داشته باشیم که نمی‌دانیم که قرار است برای حامل‌های انرژی با چند درصد افزایش قیمت مواجه شویم.

در حالی به استقبال این لایحه می‌رویم که تمام این سؤالات مجهول وبدون جواب هستند. با این حال باید منتظر بود و دید که چند درصد افزایش قیمت پیش خواهد آمد و ما چگونه باید با آن در حوزه سلامت کناربیاییم. در این رابطه دولت باید روش خودرا برای ارائه یارانه با دیگر نهاد‌ها تغییر دهد و برای حوزه سلامت نه‌تنها یارانه پرداخت نماید بلکه کمک‌های جدی‌تری را نیز در نظر بگیرد.
چرا که در خود این لایحه پیش‌بینی شده است که از محل آزاد‌سازی این قیمت‌ها منابعی برای دولت حاصل می‌شود که در لایحه منظور می‌شود. تا بخشی از هزینه‌ها در حوزه سلامت جبران شود در این صورت است که اگر دولت هزینه‌ها راجبران کرد تازه مساوی می‌شویم ونه در حوزه سلامت ناتوان خواهیم شد نه از دیگر حوزه‌ها توانمندتر. به هر حال انتظار می‌رود که در این خصوص هزینه‌ها را تأمین نماید و کمک کند تا حوزه سلامت بتواند در این رابطه سرپا باشد و به نفع احسن به بیماران خدمت‌رسانی کند.

در حال حاضر هم مجلس بندی به دیگر بند‌ها و موارد این لایحه در حوزه سلامت اضافه کرده که امید می‌رود دولت در اجرایی کردن آن گام‌های مثبت بردارد. در نهایت دولت باید هزینه حامل انرژی را جبران نماید و آنکه به بیماران صعب العلاج هم یاری برساند تلاش دولت در این زمینه تعیین‌کننده است. چرا که در جزء یک بند ب ماده 8 آمده که دولت در حوزه سلامت باید به بیماران صعب‌العلاج و خاص به صورت جدی کمک‌رسانی کند.

معاون وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی در مجلس شورای اسلامی

کد خبر 23622

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • روشن IR ۰۹:۱۶ - ۱۳۸۸/۰۸/۱۸
    0 0
    اجرا شود.مانند فونداسیون بناست هزینه وگرانی برمردم تحمیل میشود.امابعداز پایه ریزی درست نگرانی بعدی نداریم.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین