بهنوش خرمروز: تا به حال در مورد فواید و مضرات فناوریهایی که وضوح تصویر آنا بالاتر از چیزی است که چشم انسان قادر به تشخیص آن است، بحثهای فراوانی به میان آمده است، مثلا در مورد دوربینها یا اسکنرهایی که با تعداد پیکسلی عکس بگیرند که خیلی بیشتر از توان تفکیک چشم ما قرار بگیرد. بسیاری تلاش برای رسیدن به چنین امکاناتی را بیمعنا مییابند. وقتی چشم ما تا حد مشخصی از وضوح را میبیند، بیشتر از آن به چه دردی میخورد؟ اما گروهی از محققان در سنگاپور بیتوجه به این بحثها، باز به دنبال تصاویر با وضوح بسیار بالا هستتند و به سراغ چاپگرها (پرینترها) رفتهاند.
به گزارش پاپساینس،این محققین اعلام کردهاند که به پرینتر لیزری رنگی با بالاترین میزان وضوح ممکن دست یافتهاند که تصویر متداول لنا برای آزمایش را با وضوح 100هزار دی.پی.آی چاپ میکند. (برای مشاهده عکس در ابعاد بزرگ، اینجا را کلیک کنید)
اما چرا میگوییم وضوح این تصویر از محدودیت وضوح چشم بالاتر است؟ به گفته محققین، اگر قرار باشد هر کدام از پیکسلها در واقع از نقاط نوری کوچک تشکیل شده باشند، آن وقت آنها به راحتی روی هم تاثیر میگذارند و باعث انکسار نور میشوند. نتیجه رسیدن به تصویری با تعداد پیکسلهایی است که حتی به متوسط تعداد واقعی هم نمیرسد. بنابراین تصویر نه تنها واضحتر نمیشود، بلکه تار هم میشود و وضوح خود را از دست میدهد.
در روش جدید، هر کدام از این پیکسلها یک صفحه در ابعاد نانو، ساخته شده از طلا و یا نقره است که بر یک پایه کوچک ثابت شدهاند. رنگها به واسطه تنظیم قطر این صفحهها و نیز فضای بین هر صفحه با صفحه کناری خلق میشوند. در این حالت، اثری به نام تشدید پلاسمون به وجود میآید که توسط چشم مانند سایههای متفاوت دریافت و ادراک میشود. اگر برایتان جالب است که اطلاعات بیشتری در مورد این پروژه داشته باشید، به این آدرس مراجعه کنید. اطلاعات جالبی در مورد رنگ، نور و علم نانو در این مقاله هست که ممکن است تا به حال، آنها را نشنیده و نخوانده باشید.
53272
نظر شما