در روزهای پایانی سال گذشته برای جلوگیری از افزایش بیقانون پاداشهای سالانه که در قالب تشویقی و پاداش سالانه هیأت مدیره از سوی شرکتها تخصیص مییافت، در مصوبه قانون بودجه 88 مقرر شد که هیچ تشویقی و پاداشی در قالب حقوقهای پایان سال به و پاداش سالانه به هیأت مدیره و مدیران شرکتها تعلق نگیرد.
این امر که البته هر ساله در پایان سال از سوی دولت تأکید میشد موجب شد تا نمایندگان هنگام بررسی لایحه بودجه سال 88 هرگونه پرداخت نقدی و غیرنقدی اضافه بر پرداختهای مصوب قانون بودجه سال 88 را تحت هر عنوان (اعم از عیدی یا پاداش آخر سال مدیران و. . .) ممنوع و تأکید کنند که «این حکم قابل تجدیدنظر در اصلاحیهها یا متممهای بودجه سال 1388 شرکتها در مجامع عمومی آنها نیست».
البته موضوع تخصیص پاداشهای پایان سال هنوز هم با وجود این تأکید ادامه دارد و طی سالهای گذشته نیز در مجامع مختلف شرکتها مبالغی به عنوان حق پاداش سالانه مدیران تخصیص یافته و به تصویب اعضا میرسد و مدیران و اعضای هیأت مدیره برخی شرکتها، موسسات و دستگاههای دولتی، پاداش و عیدیهای نقدی و غیرنقدی بسیار هنگفتی از این طریق به دست میآورند.
این امر البته جزو مصوبات مجمع بوده و قانوناً اقدام خلاف قانونی اتفاق نیفتاده است اما به نظر میرسد با این مصوبه نمایندگان و تأکید دولت در سال جاری باید این پاداشها را در قالب دیگر برای مدیران خود منظور کنند به گونهای که اکثر شرکتها و مؤسسات دولتی و غیردولتی برای این که نه حرف دولت و نه حرف نمایندگان را رد کنند این پاداشها را چه به صورت نقدی و چه غیرنقدی به گونهای دیگر به مدیران خود تقدیم میکنند تا هم دل مدیران را به دست آورده و هم خلاف قانون عمل نکرده باشند.
بر این اساس در مجامع مختلفی که طی ماههای گذشته برای بررسی وضعیت سهام شرکتهای مختلف برگزار شد حرفی از میزان پاداش آخر سال هیأت مدیره مطرح نشد تا نه سهامداران بدانند چه میزان پاداش به مدیران شرکتهای که خود مالک بخشی از آن هستند تعلق میگیرد و نه مدیران پاسخگوی نحوه و میزان پاداش تخصیصی باشند.
بر این اساس نزدیک بودن به زمان برگزاری مجمع عمومی سالانه سایپا که قرار است هفته آینده برگزار شود و همچنین ارائه گزارشهای مالی و سود سهامی که طی هفتههای گذشته برای سهام این شرکت گذشته است نوید این موضوع را میدهدکه مدیران این شرکت در پایان سال پاداش قابل توجهی را نصیب خود خواهند کرد. به گونهای که طی چند ماه گذشته سهام شرکت سایپا به عنوان برترین سهام صدر نشین بورس تهران بوده است.
به این جهت بر اساس گزارش و آمار ارائه شده از سوی بورس، سهام شرکت سایپا در بورس تهران به رغم رشد اندک شاخص کل بازار بورس و کاهش قیمت بخش قابل توجه سهام شرکتهای بورسی، در هفته گذشته جزو سهام پرطرفدار بورس بود و توانست از کاهش شاخص کل و صنعت جلوگیری کند.
این شرکت هماکنون رتبه نهم را در بورس سهام از حیث ارزش داراست. سهام این شرکت در هفته گذشته با 5882 بار معامله مورد اقبال فعالان بازار سرمایه بود و با توجه به اینکه ارزش روز شرکت سایپا معادل 7/2 درصد بازار سهام است افزایش ارزش سهام آن در بورس میتواند درافزایش شاخص کل بورس نقش قابل توجهی داشته باشد.
طی هفته گذشته شاخص کل بازار سرمایه با 2درصد رشد مواجه بود در همین حال قیمت هر سهم سایپا با حدود 138 ریال افزایش به حدود 1710ریال رسید که بیانگر رشد9 درصدی این سهم است. همچنین سهام سایپا با بیش از 122 میلیون سهم 12 درصد از کل سهام معامله شده در بورس را به خود اختصاص داد.
ارائه چنین آماری از سوی بورس و شرکت سایپا اگر چه سهامداران این شرکت را خوشحال میکند اما در عین حال مدیران این شرکت را نیز به تداوم پاداشهای آخر سال امیدوار میکند به گونهای که شرکتهای خودروسازی از ابتدای سال شرایط مساعدی را نگذراندهاند و تغییرات مدیریتی موجب شد تا مدیران این شرکتها همواره ترس از برکناری را در کنار خود حس کنند.
بر این اساس ارائه این آمار و تحلیل آن با اهدافی که در چند سال گذشته از سوی مدیران سایپا برای دستیابی به سهم بیشتری از بازار عنوان شده بود نشان میدهد که تا پایان سال سود و درآمد این شرکت در مقابل رقیب در حد قابل ملاحظهای قرار خواهد گرفت و در نتیجه آن بازار بورس شاهد افزایش تقاضا برای خرید سهام سایپا و به دنبال آن برگزاری مجمعی آرام برای این شرکت خواهد بود؛ اتفاقی که در مجمع سال گذشته این شرکت رخ نداد و سهامداران با نارضایتی جلسه مجمع را ترک کردند.
گفتنی است، شرکتهای پارس خودرو، زامیاد، سایپا دیزل، تراکتورسازی تبریز، رادیاتور ایران، سایپا آذین، فنرسازی زر، کمک فنر ایندامین، رایان سایپا، شرکت سرمایهگذاری سایپا، پلاسکوکار و سایپا شیشه از جمله شرکتهای بورس گروه خودروسازی سایپا هستند که به مدد رشد تولیدی این شرکتها در مقابل رقیب (ایران خودرو) که شرایط نامساعدی را میگذراند توجهها را به سمت پاداش سالانه مدیران جلب میکند.
بر اساس آمار و گزارشهای موجود در شرکت سایپا، طی سالهای گذشته در مجامع عمومی این شرکت مبالغی از 240 میلیون تومان تا 300 میلیون تومان به عنوان پاداش سالانه مدیران این شرکت در مجامع تصویب میشد و در نهایت مدیران به غیر از تشویقیهای غیرنقدی و نقدی که در طول سال در قالب عناوین مختلف دریافت میکردند در پایان سال نیز پاداشی را با عنوان تصویبی مجمع در کنار عیدی در حساب خود دریافت میکردند.
البته این پاداشها در حالی بود که سود سالانه سهام سایپا و میزان فروش این شرکت در سالهای گذشته به میزان سال جاری نبوده و به مدد ساخت و تولید خودروهای جدیدی که وارد چرخه تولید این شرکت شده و همچنین شرایط بیرمق رقیب توانسته است بازار مناسبی را از آن خود کند.
بر اساس آمار موجود در مجامع سالهای گذشته سایپا، پاداش مدیران در سال 84، 240 میلیون تومان، در سال 85 و 86 و 87 300 میلیون تومان منظور شده است که البته این به غیر از پاداش غیرنقدی مدیران بوده است. که این رقم برای سال جاری و با توجه به تأکید نمایندگان و دولت برای عدم پرداخت پاداش به مدیران بنا به اذعان آگاهان در این شرکت این پاداشها در قالب کارتهای هدیه و کارتهای نقدی و غیر نقدی برای مدیران منظور شده است.
به این جهت به نظر میرسد افزایش درآمد و سود سایپا طی ماههای اخیر و بهبود شرایط پاداش مدیران سایپا را نیز دستخوش تغییر و افزایش خواهد کرد و مدیران و هیأت مدیره سایپا در هفته آینده و پس از برگزاری مجمع عمومی باید منتظر دریافت پاداشی بیش از 300 میلیون تومان تصویب شده مجمع 87 باشند.
گفتنی است، شرکت سرمایهگذاری سایپا (سهامی عام)، در اوایل دیماه سال 1344 با مشارکت شرکت دیروپ دانمارک به عنوان سرمایه گذاراصلی جهت فعالیت درزمینه تولیدانواع رنگ، ضدیخ وضدجوش با نام «شرکت دیروپ ایران» به شماره 10346 دراداره ثبت شرکتهای تهران به ثبت رسید و دراسفند سال 1355 دربورس اوراق بهادارتهران پذیرفته شد.
بر اساس صورتجلسه مورخ 17/11/1383 نام این شرکت به سرمایهگذاری سایپا (سهامی عام)، تغییر یافته است و درحال حاضر نیز جزو واحدهای فرعی شرکت سایپا (سهامی عام) به شمار میرود.
آخرین سرمایه ثبت شده شرکت 1، 150 میلیارد ریال بوده که در مجمع عمومی فوق العاده که در تاریخ 1/4/87 همزمان با مجمع عمومی عادی سالانه منتهی به 29/12/86 برگزار شد افزایش سرمایه شرکت تا 1، 750 میلیارد ریال از محل مطالبات حاصل شده و آورده نقدی به تصویب مجمع رسید.
مهمترین فعالیت شرکت سرمایهگذاری سایپا برای تحقق برنامه و مأموریتهای خود، سرمایهگذاری در سهام شرکتهای مختلف و کسب بازدهی مورد نظر از آنها است که در این راستا شرکت اقدام به خرید و فروش سهام شرکتهای مختلف بورسی و غیر بورسی میکند.
نظر شما