جورج بغدادی تحلیلگر سیاسی شبکه خبری سیبیاس در گزارشی پیرامون سفر اخیر محمود احمدینژاد به ترکیه برای شرکت در نشست کشورهای اسلامی در استانبول نوشت: ترکیه ضمن حمایت ضمنی از سیاستهای منطقهای ایران تلاش کرد تا هراس غرب مبنی بر اینکه ترکیه با ناامیدی از عضویت در اتحادیه اروپا سعی دارد ائتلاف جدیدی با ایران تشکیل دهدرا از میان ببرد. پیش از این نزدیکی رهبران ایران و ترکیه و تلاش ترکیه برای ارتباط بهتر با جهان اسلام این نگرانی را ایجاد کرده بود که شاید این متحد مهم آمریکا در خاورمیانه و عضو ناتو در حال گردش به سوی شرق باشد. احمدینژاد یکی از معدود رؤسای جمهور حاضر در این نشست است که به تلافی دیدار رئیسجمهور ترکیه از ایران از استانبول دیدن میکند.
اردوغان در این دیدار احمدینژاد را دوست خودش خطاب کرد. ایران به دلیل عدم پذیرش پیشنهاد اخیر برای معاوضه اورانیوم کم غنی شدهاش با اورانیوم 20 درصد خالص روسیه تحت فشار است و در مورد آن رفتارهای ضدونقیضی داشته است اما مهم این است که اکنون احمدینژاد در ترکیه از یک نظم جدید جهانی و از میان بردن قدرت اقتصادی کشورهای غربی سخن میگوید: وی گفت ما باید برنامههایی بر اساس تفکر اسلامی داشته باشیم و به این ترتیب میتوانیم مردم را به سوی شادی و عدل و امنیت راهنمایی کنیم و تغییر ضروری است.
اما رجب طیب اردوغان در سخنرانی نشست کشورهای اسلامی این نگرانیها را تا حد زیادی از میان برد. او به اعضای کنفرانس همکاری اقتصادی و تجاری اسلامی گفت که سیاستهای ترکیه در غرب و در منطقه مکمل هم هستند و در تضاد با یکدیگر نیستند. ترکیه با بیش از 76 میلیون نفر جمعیت در سالهای اخیر تلاش کرده تا نقش مهمی را در منطقه ایجاد کند و از سوی دیگر نقش میانجی را در تنشهای اخیر منطقهای ایفا کند.
ملیت از توافق ایران و ترکیه برای انتقال اورانیوم کم غنی شده ایران به این کشور خبر داد
روزنامه ملیت در گزارش ویژه روز گذشته خود اشاره کرد که مقامات ترکیه و ایران در مورد امکان انتقال اورانیوم کم غنی شده ایران به ترکیه به توافق رسیدند. به نوشته این روزنامه بین مقامات دو کشور توافقی برای انتقال بیش از 900 کیلوگرم اورانیوم 3درصد خالص شده به ترکیه حاصل شده تا به این ترتیب نظر محمد البرادعی دبیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی تأمین شده باشد. به نوشته ملیت گرچه این مقدار از میزان تعیین شده در توافق ایران و کشورهای غربی -1200 کیلوگرم - کمتر است اما میتواند همچنان نگرانیهای کشورهای غربی مبنی بر استفاده از این اورانیوم برای ساخت بمب اتمی از سوی ایران را تا حد زیادی کاهش دهد. تاکنون هیچ یک از مقامات ترکیه این خبر روزنامه ملیت را تأیید نکردهاند. بر اساس طرحی که از سوی کشورهای روسیه، آمریکا و فرانسه و از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران ارائه شده ایران اورانیوم کم غنی شده خود را به روسیه ارسال میکند و پس از ارسال این اورانیوم به روسیه و سپس انتقال آن به فرانسه، ایران اورانیوم 20 درصد خالص را برای استفاده در رآکتور اتمی تهران دریافت خواهد کرد. کشورهای غربی در مورد اینکه ایران دست به معامله اتمی خواهد زد یا نه تردید دارند و درعین حال اول دولت ایران با این پیشنهاد برای انتقال اورانیوم کم غنی شدهاش به روسیه و فرآوری آن برای استفاده در رآکتور اتمی تهران موافقت کرد اما پس از اینکه هیأت ایرانی از ژنو به ایران بازگشتند اظهار داشتند که باید دراین قضیه تغییراتی ایجاد شود و دراین هفته یکی از نمایندگان ارشد مجلس ایران اظهار داشت این معامله به بنبست خورده ولی بعد رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس اظهار داشت که گفتوگوها میتواند از سر گرفته شود.
نظر شما