به گزارش حبرآنلاین و به نقل از روابط عمومی سازمان بازرسی کل کشور، حجتالاسلام والمسلمین مصطفی پورمحمدی بعد از ظهر شنبه در جمع شهرداران و اعضای شوراهای اسلامی شهرهای استان خراسان شمالی گفت: یکی از مهمترین موضوعات درباره آرامش و رفاه مردم، مسئله محل زندگی و خدماتی است که در آن محل ارائه میشود. بروز و ظهور شخصیت شهروندان نیز در محل سکونتشان است. خلاقیتها، تحولات فکری، تحولات روحی، بلوغ شخصیتی، تولید فکر، اندیشه، فرهنگ و تمدن در همین مجتمعهای انسانی شکل میگیرد؛ به خصوص در شهرها. چرا که روستاها محیطهای بسیط و سادهای با فعالیتهای محدود هستند. اما در شهر انسانها متنوع و خدمات و فعالیتها گسترده میشود. در محیط گسترده شهر و با توجه به تنوع نیازها و خدمات طبعاً هنر، اندیشه، خلاقیتها و کرامتهای انسانی شکل میگیرد. بنابراین باید به شهرها از این منظر نگاه کنیم.
وی ادامه داد: آیا شهر یک کالبد فیزیکی است؛ به عبارت دیگر آیا شهر تنها خانه، خیابان،، راه، پارک و مجموعه عوامل طبیعی است؟! خیر؛ یک شهر، انسانهای ساکن در آن هستند. نگاه به شهر، هویت به شهر، جایگاه شهر، به انسانهای آن است. وقتی این نگاه را داشته باشیم طبعاً توقعات و انتظارات متفاوت خواهد بود. در این صورت شهردار یعنی شهروند دار؛ کسی که شهروندان را اداره و مدیریت میکند نه شهر را. این نگاه که شهردار شهر را مدیریت میکند عمدتاً تلقی ما از شهر به عنوان یک کالبد فیزیکی و مادی است. اگر بخواهیم از نظر تمدنی و فرهنگی حرف بزنیم و بگوییم صاحب یک تمدن فاخریم باید ببینیم مردم ما در شهرها با چه اندیشه و نگاهی زندگی میکنند.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور خاطرنشان کرد: تفاوتها، تعارضها، بالا و پایین شدنها، مجموعه شهر را تشکیل میدهد. بنابراین مدیران شهری باید در این کنشها و واکنشها خود را نشان دهند که چگونه مدیریت و راهبری میکنند. همان طور که دوستان اشاره کردند ما در این نگاه با آسیبها، چالشها و نقایص زیادی مواجه هستیم. شهر باید با انسانها، یعنی با مجموعه تفکر و سرمایه انسانی آن اداره شود. شهر با قوانین و مقررات خشک و ساختاری که مانند یک مجموعه مکانیکی رفتار میکند، اداره نمیشود.
مدیریت یک شهر باید به عقبه انسانی متکی باشد
وی با بیان اینکه «مدیریت یک شهر باید به عقبه انسانی متکی باشد»، خاطرنشان کرد: اینکه بحث شوراها مطرح و موضوع آن اهمیت زیادی پیدا میکند به خاطر آن است که شهر باید با تفکر و نگاه انسانی اداره شود. این تفکر و نگاه انسانی توسط مجموعه انسانهای آن شهر بیان میشود. مردم باید در مدیریت شهر که نیازمند تفکر، تأمل، بررسی هوشمندانه و آگاهانه است وارد شوند. بنده اگر علامه دهر نیز باشم نمیتوانم برای اداره شهر بجنورد نسخه بپیچم.
نمیتوان در مدیریت شهری به عقب بازگشت
پورمحمدی با بیان اینکه «شورا یک ضرورت است نه یک تجربه» گفت: گاهی اوقات بحثهایی مطرح میشود نظیر اینکه آیا شوراها موفق هستند یا خیر. این بحث غلط است. نباید نگاه ما به شوراها مکانیکی باشد. بعضاً گفته میشود تجربه شوراها موفق بوده است و جای دیگر گفته میشود شوراها موفق نبودند و باید دولت شهردارها را تعیین کنند؛ یعنی دولت در تهران نشسته و مدیریت شهری مناطق مختلف کشور را تعیین کند که حرف اشتباهی است. نمیتوان در مدیریت شهری به عقب بازگشت.
وی ادامه داد: اگر در عمل عیب و نقصی در شوراها وجود دارد باید خوب فکر کرد و آن را اصلاح کرد نه اینکه آن را حذف کرد. به عنوان مثال نظام خانواده یک ضرورت است. نمیتوان به خاطر اشکال پدر و مادر بچهها را بیرون خانواده برد و رشد داد. بالندگی و بلوغ بچه در خانه شکل میگیرد.
شوراها یک نیاز و ضرورت است
وی با بیان اینکه شوراها یک نیاز و ضرورت است گفت: من شوراها را تجربه موفق دانسته و حتماً جزو کارشناسترین افراد کشور در خصوص اظهارنظر در این حوزه هستم. در سفرهایی که به استانهای مختلف داشتهام چه در زمان وزارت کشور و چه در دوره اخیر حتماً با اعضای شورای شهر جلسه داشتم. چرا که معتقدم نباید از حوزه شوراها غفلت کرد.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به مشکلات شهرداریها برای تأمین بودجه و هزینهها گفت: هر استان میرویم شهرداریها میگویند برای پرداخت حقوق پرسنل و کارکنان با مشکل مواجه هستند. آنان نسبت به خودگردانی و تأمین هزینه شهرداریها از منابع خود شهرداری معترض هستند. در عین حال یک بحث اساسی وجود دارد و آن اینکه باید برای پول هنگفت دولت یک حساب و کتاب داشته باشیم و ببینیم چطور منابع مالی تقسیم بندی میشود. تقسیم بندی منابع مالی درست و صحیح نیست و باید فکر جدیدی برای این تقسیم بندی کرد که وارد آن نمیشوم. گاهی اوقات شهرداران پیشنهاد میدهند که حداقل حقوق کارمندان از منابع دولتی تأمین شود که باید آن را کارشناسان بررسی کنند.
وی با تأکید بر اینکه مدیریتهای درست، مدیریتهایی است که به افکار و عقول انسانها متکی هستند، گفت: نمیتوان بدون توجه به نگاه صاحب نظران و عقلای جامعه، آن را در سطوح مختلف اداره کرد. تفکر جمعی نیاز عام در تمام حوزهها است. در شوراها این نیاز جدیتر مطرح شده است و نباید اجازه دهیم این تجربه ضربه ببیند. گاهی اوقات میگویند در زمینه شوراها ضعیف هستیم؛ وجود برخی ضعفها درست است ولی میتوان تمرین کرد و آن ضعفها را برطرف کرد. بعد از این همه تجربه پارلمان در ایران مگر این حوزه از عیب و نقص برخوردار نیست. به رغم این همه تجربه دیوان سالاری در دوره مدرن و بعد از مشروطه همچنان در امور اجرایی و اداری شاهد نقصهایی هستیم. این در حالی است که تنها تجربه سه دوره شوراها را داریم.
نهاد شوراها باید تقویت شود
رئیس سازمان بازرسی کل کشور با بیان اینکه نهاد شوراها باید تقویت شود، گفت: نباید از نهاد شوراها غفلت کرد. دولتها در تقویت شوراها نقش دارند؛ باید به شوراها بهاء و امکانات داد. البته در تقویت این نهاد خود شوراها تأثیر زیادی دارند. خود شوراها باید با عملکرد درست جایگاه خود را تقویت و تثبیت کنند. سال آینده انتخابات شوراها را در پیش داریم؛ شوراها باید طوری عمل کنند که مردم با رغبت بیشتری وارد صحنه شده و پای صندوقهای رای حاضر شوند تا اگر خوب عمل کردند دوباره آنان انتخاب میشوند و اگر خوب عمل نکردند افراد اصلح انتخاب شوند.
شوراها با نظارت، کنترل و مراقبت از برخی آسیبها جلوگیری کند
وی ادامه داد: شورا باید بر روی خودشان نظارت و کنترل و مراقبت کنند تا از برخی آسیبها جلوگیری کنند. آنان باید تلاش کنند حاشیهها بر فضای شوراها سایه نیانداخته تا جایگاهشان در جامعه متزلزل نشود. اینکه شورا مقررات را دقیق رعایت کند یک رسالت بزرگ است. از سوی دیگر شهرداری، نماد مدنیت جامعه است و باید جامعه را تمرین قانونمداری و نظم بدهد. باید نشان دهیم که یک جامعه مدنی و قانونمدار هستیم. این وظیفه شهرداری و شورا است.
پورمحمدی با اشاره به بحث مدیریت واحد شهری گفت: اکنون در حوزه مدیریت شهری شاهد یک حالت دوزیستی هستیم که باید مشکلات آن حل شود. مدیران ما، استانداریها، فرمانداریها و بخشهای دیگر باید تلاش کنند نهاد شوراها را تقویت کنند. مردم نیز باید خودشان درگیر مدیریت نیازهای خود باشند. مردم که شورا را انتخاب میکنند باید خدمات خود را از منتخبان خود در شوراها و شهردارهایی مطالبه کنند.
شوراها و شهرداران در اجرای مقررات کوتاه نیایند
وی خطاب به شهرداران و اعضای شورای شهر استان خراسان شمالی گفت: از شما میخواهم در اجرای مقررات کوتاه نیایید. سازمان بازرسی به شما کمک میکند تا حقوق خود را بگیرید. ما تحمل نمیکنیم به عدهای خدمات پرداخته شود ولی حق آن را نپردازند. این عده هر کس میخواهند باشد. باید به تعهدات زندگی شهری ملتزم بود. بدتر آن است که این موضوع بینظمی و قانون گریزی در جامعه را نهادینه میکند. حرف ما این است که اگر پول ندارند نسازند ولی اگر ساختند باید هزینه آن را بپردازند. اما مشکل این است که شهرداریها خودشان در جاهایی کوتاه آمدند و دیگران انتظار دارند مقابل آنان نیز کوتاه بیایند. مدیران شهری اگر قوانین را خوب رعایت نکنند دیگر نمیتوانند سایرین را متقاعد به پرداخت هزینههای خدمات ارائه شده از سوی شهرداریها کنند.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور گفت: ما حامی شما هستیم. برای تفکر انسانی و مدنیت نیازمند شهرهای مناسب، شورا و شهردارهایی با این نگاه و تفکر هستیم.
وی با اشاره به اینکه برای شورا باید یک گزینش وجود داشته باشد، گفت: باید مراکزی باشند که اعضای شورای شهر قبل از ورود به شورا در آنجا به قوانین مسلط شده و افراد واجد صلاحیتی در مصادر شوراها حضور پیدا کنند. از سوی دیگر مصوبههای شوراها باید از لحاظ قانونی و حقوقی بررسی شده باشد.
4747
نظر شما