فارس گزارش داد: باغ کتاب تهران بزرگترین مجموعه فرهنگی کتابمحور در ایران و یکی از بزرگترینها در جهان خواهد بود؛ با توجه به محدودیت کتابفروشیها در عرضه کتاب، مردم میتوانند منابع مورد نیاز خود را در طول سال در آنجا پیدا کنند.
شهرداری تهران با پیشنهاد علی اکبر اشعری تصمیم به احداث باغ کتاب در تپههای عباسآباد به دلیل ازدحام بازدید از نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران گرفت. ازدحام، هجوم، مشکلات ترافیکی، حمل و نقل، زمان محدود همه و همه دست به دست هم داد تا باغ کتاب به کام همگان شیرین آمده و کلنگ احداثش زده شود. از این رو، باغ کتاب به عنوان یک نمایشگاه کتاب دائمی که در چهارفصل سال به نمایش و ارائه کتاب میپردازد در نظر گرفته شد که علاوه بر افزایش و تسهیل دسترسی علاقهمندان به کتاب، از شدت هجوم در روزهای برگزاری نمایشگاه بینالمللی به نحو چشمگیری میکاهد و رویداد نمایشگاه را به فضایی شبیه آنچه در یک نمایشگاه بینالمللی معتبر – همچون نمایشگاه کتاب فرانکفورت – جریان دارد، نزدیک میکند.
علی اکبر اشعری رئیس کتابخانه ملی، به این دلیل که این پروژه پیشنهاد او بود با تشخیص و صلاحدید قالیباف به این پروژه پیوست، او از ارائه این پروژه در زمان حضور احمدینژاد در شهرداری خبر میدهد اما با ورود او به دولت و آمدن قالیباف او نیز این پروژه را ضروری میداند و بر احیا و فعالیت سازندگان تاکید میکند.
* تمایل مهمانان اجلاس عدم تهعد برای بازدید از پروژه باغ کتاب
حتی هنوز که باغ کتاب تنها در رسانهها معرفی و افتتاح نشده مورد استقبال شخصیتها و سیاستمداران کشورهای همسایه ایران قرار گرفته و برخی از آنها در طی روزهای برگزاری اجلاس عدم تعهد تاکید داشتند که باید از نزدیک باغ کتاب را ببینند. کلنگ احداث باغ کتاب تهران به دست غلامعلی حداد عادل که در آن دوران رئیس مجلس شورای اسلامی بود در تپههای عباس آباد بر زمین زده شد.
اشعری درباره تعمد در محل احداث باغ کتاب و انتخاب این محل اینگونه میگوید که به این دلیل که تپههای عباس آباد قرار است به یک پروژه فرهنگی مبدل و مکانی فرهنگی شود، برای احداث باغ کتاب در اینجا و انتخاب این محل تاکید داشتیم.
او میافزاید از زمان کلنگ زنی تا به امروز 76 درصد کار ساخت و تجهیز این محل انجام شده و بزودی سه مراسم برای آن برگزار خواهد شد؛ مراسم نخست در مهرماه با حضور اصحاب رسانه برای رونمایی از کتاب چگونگی پیشرفت طرح و تشریح عملکرد پایانی، برنامه دوم در دهه فجر با حضور برجستگان و نخبگان فرهنگی برای معرفی کل برنامهها و اهداف باغ کتاب و در نهایت افتتاح پایانی در اسفندماه که با آغاز بکار باغ کتاب همراه خواهد شد.
* باغ کتاب روی گسل زلزله
مدیر این پروژه که به همه زیر و بم کار آشنا بوده و حتی برای توصیف فعالیتها همراه خبرنگار فارس تمام نقاط و محلهای باغ کتاب را توضیح داد، از اطمینان سازهها و زیر ساختها هم خبر داد که به این دلیل که باغ کتاب روی گسل زلزله قرار دارد تمام موارد ایمنی آن مورد تاکید متولیان امر بوده است. باغ کتاب تهران از شرق با کتابخانه ملی ایران، از شمال شرقی با فرهنگستانهای علوم و زبان و ادبیات فارسی، از شمال غربی با باغ هنر و از غرب با باغ موزه دفاع مقدس همسایه است. مردم میتوانند پای پیاده از دو محور، بناها و باغهای واقع در تپهها را طی کنند: از محور شرقی – غربی (محور فرهنگ) که از بزرگراه حقانی آغاز و با گذر از میان کتابخانه ملی و فرهنگستانها به باغ کتاب میرسد و از فراز آنجا به باغ موزه دفاع مقدس و سرانجام به پارک جنگلی آیتالله طالقانی منتهی میشود؛ و از محور جنوبی – شمالی (محور مصلی – حقانی) که از مصلای تهران شروع میشود و با گذر از بالای بزرگراههای رسالت و حقانی به باغ کتاب میرسد و سرانجام به بزرگراه حقانی منتهی میشود.
در همین روزها که نگارنده برای تهیه گزارش به این محل مراجعه کرده بود، با حمل و نقل مسافران و احداث و راهاندازی خط اتوبوس و حمل و نقل عمومی در این محوطه مواجه شد که به گفته حاضران به تازگی فعالیت آغاز کرده است.
* بلوک A ، یک نمایشگاه و فروشگاه دائمی
در این بخش نمایشگاه فروشگاه دائمی کتاب بنا شده تا حقیقتا مانند فروشگاهی عمل کند البته در بخشی روزآمد با تمام امکانات پیشرفته از لبتاب و آیپدهای مدرن تا لوازمالتحریر محصولاتی را به مراجعان عرضه کند.
در همین قسمت فضایی تحت عنوان فروشگاه موضوعی در نظر گرفته شده که در آن به مناسبتهای مختلف و همزمان با زمانهای درج در تقویم رسمی با موضوعات خاص نمایشگاه کتاب برپا میشود.
* بلوک B
در این قسمت گذر فرهنگ، ورودیهای اصلی، دالان شگفتیها، انبار قرار دارد.
* بلوک C ؛ دیدنیترین بخش باغ کتاب/سالن تئاتر و ارکستر
این بخش شاید از دیدنیترین بخشهای باغ کتاب باشد، مدرنیته گام بر این حوزه بیش از سایر نقاط گذاشته، سالن آمفیتئاتری تعبیه و ساخته شده که به گفته اشعری تمام امکانات روز دنیا در آن بکار رفته است، از سن گردشی، امکانات مدرن صدا و سنهایی که بالا و پایین میروند؛ این قسمت از این جهات که میتواند مخاطبان فراوانی را گرد آورد با گنجایش بیشتری ساخته میشود.
اشعری درباره تجهیز این بخش از مشاوره با رهبران ارکستر گفت و عنوان کرد که جدیدترین امکات روز در این بخش مهیا میشود چرا که با رهبران ارکستر، کارگردانان و تهیهکنندگان و در کل دستاندرکاران تئاتر و هنر مشورتهایی شد، کمبودها مطرح و در این طرح آن را برطرف و مهیا کردیم.
نگارخانه، آمفی تئاتر آنهم با 6 سالن، فروشگاه محصولات فرهنگی، سالن یک، دو، سه و چهار همایش در این بخش ساخته شده، همانگونه که عنوان شد سالنآمفی تئاترها با امکانات ساخته و حتی یکی از آنها روباز است تا در تابستان و بنا به صلاحدید مورد استفاده قرار گیرند.
* بلوک D ؛ بخش کودک بر مبنای گروه سنی
در این بلوک نمایشگاه تخصصی، سالن کودک و نوجوان و کارگاههای کودک و نوجوان پذیرای مراجعان است، البته بخش کودک و نوجوان مزایای برتری نسبت به سایر نمایشگاهها دارد و آن تفکیک راهروها با قفسههایی بر اساس گروهی سنی است، بر این اساس به ترتیب سن کتابها و قفسههای مربوط به صفر تا 5 سال، 5 تا 8 سال، 8 تا 12 سال و 12 تا 15 سال قرار دارد. البته برای این گروه سنی سرویسهای بهداشتی مختص آنها ساخته شده است.
والدین و مراجعان در ورود به این بخش در انتخاب آثار به مشکلی بر نمیخورند، چرا که این تقسیمبندی از عدم سردرگمی مراجعان حکایت دارد.
اشعری میگوید در این بخش مثلا برای کودکان صفر تا 5 سال امکانات شبیه مهد کودک آماده میکنیم و یا برای 12 تا 15 سالهها کارگاه قصهنویسی، انیمیشن و.. برپا میشود.
در انتهای این قسمت بوفهای تعبیه شده تا والدین به همراه کودکان و نوجوانان خود اندکی استرحت کرده، آبمیوه، چایی و یا عصرانه سردی میل کنند.
کارگاههای کودک و نوجوان در بخش زیر زمین خدمات ارائه میکنند اما سالن اصلی کودک ونوجوان در طبقه همکف است.
باغ کتاب بخشهایی دیگر چون، رستورانی که میهمانان را با غذای گرم پذیرا خواهد بود، استودیو، نمازخانه و... هم دارد.
گفته می شود تا پایان سال 91 شاهد افتتاح این پروژه فرهنگی هستیم.
6060
نظر شما