ساخت شهرک صنعتی جدید در بحرین که به گفتۀ منابع دولتی قرار است برای تقویب تولید کشور راه اندازی شود، به زودی آغاز می شود. بحرین مدت زمان مدیدی است که سیاست تنوع در اقتصاد را در جهت کاهش وابستگی به نفت در پیش گرفته است. بحرین در میان پادشاهی های خلیج فارس جزء اولین کشورهایی است که توسعه و رشد بخش های مختلف اقتصادی را آغاز کرده است.
طبق اعلام "بخش بازرگانی توسعه اقتصادی" متعاقب این سیاست، در حال حاضر بخش مالی در حدود 24.7% از تولید ناخالص داخلی کشور یعنی بیشترین سهم را در اقتصاد دارد. بخش تولید با 16.7% درصد در رتبۀ دوم و صنایع سنگین از جمله معادن با 13.1% در رتبۀ سوم اقتصاد کشور قرار دارند.
ساخت شهرک صنعتی که هزینۀ آن 16 میلیارد دلار برآورد شده، می تواند نقش مهمی را در ارتقاء صنعت و کاهش وابستگی به صادرات نفت طی سالهای آینده ایفا کند. حسن فخرو، وزیر صنعت و تجارت بحرین اعلام کرده است، ساخت این پروژه که قرار است تا سال 2040 به پایان برسد، نزدیک به 40% تولید ناخالص داخلی کشور را افزایش خواهد داد و سالانه 13 میلیارد دلار سودآوری و نزدیک به 240 هزار شغل ایجاد خواهد کرد.
هرچند پروژه شهرک عظیم صنعتی بحرین قرار است تحول بزرگی را در اقتصاد کشور ایجاد کند، اما هنوز اطلاعات دقیق و روشنی در خصوص نحوۀ سرمایه گذاری آن اعلام نشده است. دولت پیشتر اعلام کرده بود که پروژۀ مذکور با مشارکت بخش خصوصی و دولت آغاز خواهد شد. برخی ناظران بر این اعتقادند که دولت باید با ایجاد زیرساخت های اولیه در این راه گام بردارد، در حالیکه دسته ای دیگر میزان اشتغال 240 هزار نفری پروژۀ مذکور را مورد پرسش قرار می دهند. به نظر می رسد پروژۀ صنعتی مذکور بیش از همه اقدام به جذب کارگران بحرینی کند تا مهاجران و کارگران خارجی.
این در حالی است که دولت سیاست فعال "بحرینی کردن" را در پیش گرفته و فعالیت هایی را در راستای افزایش اشتغال برای بحرینی ها در دست دارد. به نظر میرسد برای دولت دستیابی به هدف ایجاد اشتغال- که مشکل اصلی بحرینی ها و به خصوص کارگران کم دستمزد محلی است- آسان و شدنی است.
به عنوان مثال در حال حاضر صنعت آلومینیوم بحرین(آلبا) نزدیک به 80% از کارگران محلی را جذب کرده است. با این حال در شهرهایی که شرکتهای کوچک و متوسط حضور دارند و نمی توانند دستمزد بالایی به کارگران بحرینی پرداخت کنند، نرخ اشتغال محلی بسیار کمتر از 20% است.
گفتنی است صنایع سنگین بحرین با کمک و مشارکت شرکتهای محلی ساخته شده است از جمله شرکت آلومینیوم بحرین و شرکت صنایع پتروشیمی خلیج که در حال حاضر دو سوم از تولید صنعتی کشور را دارند. گفتنی است دولت بحرین با ترسیم چشم انداز روشن و همچنین فضای باثبات در تلاش برای جذب سرمایه گذاران و شرکتها برای سرمایه گذاری بیشتر در این کشور است.
گلوبال عرب نتورک/23 سپتامبر 2012
ترجمه: زهرا خدایی
31263
نظر شما