آذرجزایری : طی دو هفته گذشته قیمت نفتخامهای شاخص دوبی، برنت، سبد اوپک و WTI روند پر نوسانی را تجربه کرد. ابتدا این چهار شاخص در هفته منتهی به 14 سپتامبر به طور متوسط 2.4 درصد افزایش یافتند اما در هفته منتهی به 21سپتامبر قیمت نفتخامهای فوقالذکر به طور متوسط 5.5درصد کاهش یافتند. با اینحال بررسی بازار نشان می دهد که عواملی هم بر افزایش کوتاه مدت قیمت نفت تاثیرگذاربوده که در ادامه به آن هم پرداخته خواهد شد. بنابراین به نظر می رسد در دو هفته گذشته دو دسته عوامل در نوسانات قیمت نفت اثرگذار بودهاند که در ذیل به طور خلاصه تحت عنوان عوامل تقویتکننده و تضعیفکننده به آن اشاره میشود:
عوامل تضعیفکننده:
1- کاهش شاخص Empire State در آمریکا، بنا بر اعلام بانک مرکزی آمریکا این شاخص به پایینترین سطح در سه سال گذشته رسیده است.
2- از قول یکی از مقامات عربستان سعودی اعلام شد که این کشور برای کاهش قیمتها در حال انجام اقداماتی است که تولید خود را به 10 میلیون بشکه در روز برساند.
3- یکی از سخنگویان کاخ سفید اعلام کرد که اوباما در مورد آزادسازی ذخایر استراتژیک تغییر عقیده نداده و هنوز این گزینه روی میز قرار دارد.
4- کاهش رشد تولید کارخانهای در چین برای یازدهمین ماه متوالی، بر اساس گزارش HSBC شاخص مدیران خرید بخش تولید چین به 47.8 واحد رسیده و طی یازده ماه گذشته سیر نزولی داشته و بیشترین مدت طی 8سال گذشته است که زیر پنجاه قرار دارد.
5- کاهش صادرات ژاپن در ماه اوت به مقدار 5.8درصد نسبت به اوایل سال 2012
6- افزایش نرخ بیکاری در آمریکا
7- عبدالله سالم البدری در کنفرنس منابع معدنی اروپا در اتریش اعلام کرد که ظرفیت مازاد اوپک در سطح قابل قبولی است.
8- افزایش ذخیره سازیهای آمریکا بهمیزان 8.3میلیون بشکه، در حالیکه پیش بینی میشد که تنها یک میلیون بشکه افزایش یابد این افزایش به دلیل از سرگیری تولید در خلیجمکزیک بعد از قطع تولید به دلیل طوفان آیساک بود.
9- کاهش تقاضای سوخت در آمریکا در ماه آگوست، بر اساس گزارش API در ماه آگوست 2012 تقاضای سوخت به 18.6 میلیون بشکه در روز رسید که پایین ترین رقم در 15 سال گذشته است و نسبت به اوایل سال 2012 به مقدار 4.3 درصد کاهش یافته است.
10- ماریا فندرهوون مدیر اجرایی آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد که وضعیت عرضه در بازار مناسب است و در آینده نفتخام بیشتری توسط عربستان، کانادا و آمریکا به بازار عرضه خواهد شد.
11- کاهش 15.7 درصدی واردات نفت چین در ماه اوت نسبت به ماه ژوئیه، این کاهش عمدتا به دلیل عملیاتهای تعمیر و نگهداری در پالایشگاههای این کشور بوده است. واردات چین در ماه اوت4.33میلیون بشکه در روز بوده در حالیکه این کشور در ماه ژوئیه 5.14 میلیون بشکه در روز واردات داشته است.
12- علیالنعیمی وزیر نفت عربستان اعلام کرد عرضه، تقاضا و ذخیرهسازیهای جهانی نفت افزایش کنونی قیمتهای نفت را توجیه نمیکند و این کشور نگران افزایش قیمتهای نفت در بازارهای بینالمللی است.
13- کاهش تقاضای سوخت در آلمان و انگلستان در سال 2012
14- افزایش تولید در میادین نفتی جنوب عراق و همینطور توافق دولت مرکزی عراق و اقلیم کردستان عراق برای حل اختلافات در زمینه منابع نفتی
15- افزایش صادرات نفت مکزیک، مجموع صادرات نفتخام مکزیک در ماه اوت با 9.1درصد رشد نسبت به ماه ژوئیه 2012 به 1.35میلیون بشکه در روز رسید.
16- سازمان توسعه و همکاری اقتصادی اعلام کرد رشد اقتصادی بیست قدرت برتر اقتصادی جهان در سه ماه دوم امسال به کمتر از 0.6 درصد رسیده است. این رقم در سه ماه نخست امسال 0.7درصد بوده و این سازمان پیشبینی کرد رشد اقتصادی کشورهای عضو G20 در سه ماه سوم امسال نیز با کاهش روبرو شود؛
17- بن برنانکه رئیس بانک مرکزی آمریکا اعلام کرد: اگر نمایندگان سنای آمریکا هر چه سریعتر در خصوص راهکارهای کاهش کسری بودجه و بدهیها به توافق نرسند، اقتصاد این کشور در سال 2013 با چالشها و تهدیدات زیادی روبه رو خواهد شد.
عوامل تقویت کننده:
1- پس از چند هفته انتظار در مورد اتخاذ سیاستهای حمایتی از سوی دولت آمریکا، بالاخره بانک مرکزی آمریکا در بیانیهای اعلام کرد، قصد دارد هر ماه 40 میلیارد دلار برای خریداری اوراق قرضه و بدهی خود اختصاص دهد و این برنامه تا بهبود وضعیت بازار کار این کشور ادامه خواهد یافت و نرخ بهره بانکی را نیز تا اواسط سال 2015 میلادی بدون تغییر حفظ خواهد کرد. البته اتخاذ این تصمیم با انتقادهای زیادی مواجه شد و منتقدین بر این باورند که اجرای این سیاستها, تاثیر چندانی بر کاهش نرخ بیکاری نخواهد داشت.
2- بانک مرکزی ژاپن در یک تصمیم غیرمترقبه اعلام کرد که قصد دارد برنامه خرید اوراق قرضه و بدهی را ادامه دهد.
3- ادامه و تشدید تنشها در خاورمیانه بویژه پس از پخش فیلم موهن عصمتمسلمانان و اعتراضات گسترده به این فیلم که منجر به کشته شدن سفیر آمریکا در لیبی شد.
4- نگرانیهای بازار نسبت به پرونده هستهای ایران
5- در دستور کار قرار گرفتن طرحی برای نجات اقتصاد اسپانیا از سوی اتحادیه اروپا، این طرح که بر افزایش مالیات و کاهش هزینهها تمرکز ندارد در 27 سپتامبر 2012 اعلام خواهد شد.
6- کاهش ارزش دلار در مقابل یورو
7- کاهش هفت درصدی صادرات نفت عربستان سعودی در ماه ژوئیه و رسیدن آن به سطح 7.29میلیون بشکه در روز، بر اساس آماری که این کشور به JODI ارائه کرده است.
8- کاهش ذخایر منطقه کوشینگ در آمریکا به مقدار 274 هزار بشکه و رسیدن به سطح 43.8میلیون بشکه که پایینترین سطح از آوریل 2012 تا کنون است.
9- آتش سوزی در مخازن نفت پالایشگاه الپالیتو در ونزوئلا
10- انفجار یک خط لوله نفتی در یمن با ظرفیت انتقال 110 هزار بشکه در روز، این خط لوله نفت میدان مریب را به پایانه راسعیسی انتقال میدهد.
11- افزایش امیدواری نسبت به اتخاذ سیاستهای تشویقی از سوی اقتصادهای بزرگ برای تقویت رشد اقصادی، این سیاستها از سوی آمریکا و ژاپن ارائه شد و انتظار میرود که دولت چین نیز چنین سیاستهایی را ارائه کند.
12- بر اساس گزارشی که توسط سیتیگروپ منتشر شد، در صورتیکه رشد مصرف و تولید عربستان سعودی در سطح کنونی باقی بماند این کشور تا سال 2030 به واردکننده نفت تبدیل خواهد شد؛
13- ساخت و ساز مسکن در بازار آمریکا در ماه اوت به بالاترین حد خود در دو سال اخیر رسید که این مساله نشانگر بهبود وضعیت بخش مسکن در آمریکا است؛
14- نخست وزیر چین پس از دیدار با رهبران اروپایی در شهر بروکسل گفت چین همچنان آمادگی خود را برای مشارکت در حل بحران مالی و بدهی منطقه یورو اعلام می کند و حاضر است به نقش خود در این زمینه عمل کند. چین طی ماههای گذشته از طریق خرید اوراق قرضه و بدهی دولتهای اروپایی در این برنامه مشارکت کرده است.
/22131
نظر شما