۰ نفر
۱۱ مهر ۱۳۹۱ - ۱۰:۰۴

واحد مرکزی خبر نوشت:

جزیره قشم بزرگترین جزیره استان هرمزگان است که بدلیل جاذبه های ویژه، یک اکواریوم طبیعی محسوب می شود که سالانه گردشگران زیادی را ازداخل و خارج ایران به خود جلب می کند.
این جزیره راهبردی که از لحاظ اقتصادی بعنوان یک منطقه آزاد تجاری در نظر گرفته شده مکانی برای تجارت و سرمایه گذاری است.
گردشگرانی که به بهانه خرید به این جزیره می آیند از عجایب هفتگانه آن هم بازدید می کنند.
عجایب هفتگانه قشم که همگی از جاذبه های طبیعی این منطقه هستند، شامل زیستگاه لاک پشت پوزه عقابی، دلفین های جزیره هنگام، غار نمکدان، دره ستاره ها، تنگه چاهکوه، جزایر ناز و جنگل دریایی حرا می شوند.
عجایبی که البته اگر بخواهیم منصفانه توصیفشان کنیم باید به محیط زیست منطقه ای اشاره کرد که نقشش در ایجاد آنها بی نظیر است.
اما مدتی است این محیط زیست مورد تهاجم عوامل انسانی قرار گرفته است.
عواملی که شامل ساخت و ساز های غیر مجاز و آلودگی صنایع است.
به باوراهالی محلی ،سازمان منطقه آزاد قشم، رونق گردشگری اش را مدیون محیط زیستش است ولی در حفظ آن کوشش نکرده و با ساخت اماکن تجاری، تفریحی و اقتصادی بدون در نظر گرفتن ارزیابی های زیست محیطی به تخریب این آثار می پردازد.
اهالی محلی ، پر کردن ساحل درگهان را مهمترین ضربه برپیکره محیط زیست جزیره قشم می دانند.
یکسال پیش سازمان منطقه آزادقشم 35 هکتار ساحل و بخشی از دریا (حریم 60 متری دریا) در شهر درگهان از توابع قشم که زیستگاه پرندگان مهاجر و آبزیان نادر بود و ارزش زیست محیطی فراوانی داشت را برای ساخت مجتمع بزرگ تجاری به یک سرمایه گذار فروخت. و این سرمایه گذار بخشی از دریا را برای احداث مجتمع تجاری خود خشک کرد.
بخشی که دارای یک اکوسیستم بسیار غنی و فعال بود.
به عقیده کارشناسان محیط زیست، خشک کردن دریا موجب تغییرات بسیاری در بستر و سطح دریا می شود تغییراتی که بی گمان، زندگی جانداران و اکوسیستم منطقه را دستخوش تغییر می کند و باعث از میان رفتن سواحل مرجانی می شود.
معاون طبیعی اداره کل محیط زیست هرمزگان می گوید : این ساخت و ساز مجوز محیط زیست ندارد.
در حالی که شواهد حاکی از پیشرفت 50 درصدی ساخت مجتمع تجاری درگهان در حریم 60 متری سواحل این شهر تجاری است.
ریاضی فر می گوید : خشک کردن دریا موجب به هم ریختگی ساحل و پهنه گلی و جزر و مدی آن شده و سفره غذایی بسیاری از پرندگان را نابود کرده است.
وی می افزاید:همچنین این اقدامات به جنگل های حرایی که بصورت دستی کاشته شده بود هم ضربه زده است. جنگل هـایی که زیستگاه بسیاری از پرندگان آبزی و مهاجر نادر و حمایت شده بود.
معاون طبیعی اداره کل محیط زیست هرمزگان می گوید : مهمترین دلیل اهمیت این جنگل ها مربوط به آبزیان است زیرا که بیش از50 درصد از آبزیان خلیج فارس و دریای عمان تخم ریزی خود را در این مناطق انجام می دهند.
جنگل های بکر و دست نخورده ،پرندگان کمیاب وزیبا ، قابلیت تصفیه آب شور و برگرداندن نمک دریا از طریق برگ ها به طبیعت و داشتن ریشه های خاص با ویژه گی غرق آبی از ویژگی های این میراث زیست کره است.میراثی که قرار است بزودی ثبت جهانی شود.
وسعت جنگل های حرا در استان هرمزگان بیش از 20 هزار هکتار است که بیشترین وسعت رادر میان استان های ساحلی جنوب کشور دارد.
به گفته کهرم کارشناس محیط زیست تخریب سواحل در جزیره قشم باعث شده هزاران قطعه پرنده مهاجر که برای گذراندن زمستان و زاد و ولد به جزیره قشم مهاجرت می کردند به این جزیره نیایند و معدود پرندگان ساکن جزیره هم از اینجا کوچ کنند.
ساحل درگهان بزرگترین زیستگاه مرغان مهاجر است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست نیز می گوید به تمام بهره بردارانی که به نوعی با موضوع دریا مرتبط هستند ، مراتب اعلام شده که هر گونه فعالیتی که موجب تخریب در حوضه دریا و تهدید کننده محیط زیست دریایی باشد، مجاز نیست و پیگرد قانونی دارد.
محمدی زاده می افزاید : مدیریت سواحل در جنوب کشور باید به گونه ای باشد که آسیبی به سواحل وارد نشود و از تخریب زیستگاه و منابع زیستی پیشگیری به عمل آید.
حال سوالی که باقی می ماند اینست که چرا تخریب سواحل در قشم با بهانه سرمایه گزاری ادامه دارد.
از سوی دیگر به گفته معاون طبیعی اداره کل محیط زیست هرمزگان قاچاق سوخت نیزاز مهمترین عواملی است که بر محیط زیست جزیره بویژه جنگل های حرا و موجودات زنده دریا اثر می گذارد.
برخی دیگر از اهالی نیزاز آلودگی ایجاد شده دو کارخانه سیمان و کارخانه ذوب سرب و تاثیر آن بر محیط زیست جزیره نگرانند.
سرب یک ماده بسیار سمی است که نفوذ آن در خاک و آبهای سطحی عوارض جبران ناپذیری دارد . این اهالی می گویند باطری های فرسوده و اسقاطی در زمینها و خیابانهای اطراف این کارخانه ها انباشته شده است .
معاون طبیعی اداره کل محیط زیست هرمزگان می گوید این کارخانه ها قبل از ایجاد مجوز محیط زیست را دریافت کرده اند و این کارخانه ها در منطقه حفاظت شده قرار ندارند.
ریاضی فر می افزاید : مطالعاتی در زمینه تاثیر آلایندگی های این صنایع بر روی محیط زیست قشم در حال انجام است.
به گفته داخته رئیس محیط زیست سازمان منطقه آزاد قشم 9 منطقه از جزیره قشم جز مناطق حفاظت شده است که بعنوان آثار طبیعی ملی ثبت شده است که مهمترین آنها زیستگاه حشره خوار کوتوله، جزایر ناز، ساحل لاک پشت ها و ژئوپارک قشم است.
یکی از مسئولان استان که نخواست نامش فاش شود می گوید: فقط آلودگی های جزیره نیست که محیط زیستش را نشانه گرفته است. پساب صنایع در بندرعباس و ساخت و ساز جزایر مصنوعی در امارات بر محیط زیست قشم بخصوص جنگل های حرا تاثیر منفی می گذارد.
وی در باره آلایندگی های صنایع می افزاید: صنایع قشم فعالیت چندانی ندارند تا تاثیراتی سوء برجای بگذارند.
آنچه مسلم است مردم جزیره قشم از عملکرد مسئولان جزیره و توجه بیش از حد به بعد اقتصادی و سرمایه گذاری و بی توجهی به بعدگردشگری نگرانند.
301301

کد خبر 247697

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین