قانون فرزند خواندگی در ایران مربوط به 29 اسفند 53 است،اما در مهر 88 مسئولان بهزیستی تصمیم گرفتند که متناسب با شرایط جامعه آن را تغییر دهند .

زهرا تالانی:قانون جدید با تصویب مجلس به شورای نگهبان فرستاده شد،اما شورای نگهبان ایراداتی به آن وارد کرد. یکی از ویژگی های این قانون تسهیل در فرزند خواندگی بود اما از آن سال تا کنون این قانون معلق مانده است.در همین زمینه با حمید رضا الوند مدیرکل دفتر کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی کشور گفت و گویی را انجام داده ایم.
وی می گوید در قانون جدید که به زودی در صحن مجلس قرائت می شود ایرانیان خارج از کشور هم می توانند فرزند خوانده داشته باشند.


قوانین فعلی فرزند خواندگی به قدری سخت است که برخی مجبور می شوند از راههای دیگر این مشکلشان را حل کنند . اما قانون فرزند خواندگی که در سال 88 تصویب شد ویژیگهای خوبی داشت.چرا شورای نگهبان با آن مخالفت کرد؟
طبق گزارش شورای نگهبان امر سرپرستی کودکان بی سرپرست و یا بد سرپرست شرعا به عهده ولی امر است و همچنین برای سرپرست آنان از نظر شرعی خصوصیاتی در نظر گرفته شده که در بسیاری از موارد در این لایحه رعایت نشده است، به علاوه اینکه در این لایحه مشخص نشده است که تعیین نهاد سرپرستی با اذن رهبر بوده است یا نه؟برای همین این مصوبه به مجلس برگشت داده شد و قرار شد در صورت اذن رهبر این موضوع در صحن علنی مجلس قرائت شود که دو ماه پیش چنین اتفاقی افتاد.
بعد از آن کمیته ای با همکاری کمیسیون اجتماعی مجلس تشکیل شد تا 37 ماده آن بررسی شود و تا کنون 10 ماده مجدد بررسی شده است. بنابراین لایحه حمایت از کودکان پس از کارهای کارشناسی و استفاده از نظرات اساتید و همکاری قوه قضاییه تهیه و بزودی در صحن علنی مجلس مطرح می شود.


یکی از مشکلاتی که در قانون فعلی وجود دارد این است که ایرانیهایی که در خارج از ایران زندگی می کنند امکان گرفتن فرزند ندارند.در قانون فعلی راه حلی برای این مشکل دارید؟
فعلا به استناد ماده یک قانون قبلی پدر و مادر باید مقیم ایران باشند. اما در قانون جدید گفته شده که اگر تبعه ایران باشند اما در کشور دیگری اقامت داشته باشند هم می توانند فرزند خوانده داشته باشند.


مشکل دیگر ثبت یک سوم اموال به نام فرزند خوانده است و بسیاری از خانواده ها برای همین نمی توانند برای گرفتن فرزند خوانده از راه قانونی اقدام کنند.در قانون جدید برای این موضوع راه حلی دارید؟
طبق قانون اسلام فرزند خوانده ارث نمی برد.ما نمونه هایی داشتیم که در حادثه ای پدرو مادر فوت کردند و فرزند خوانده بدون داشتن سرپناه و پولی بلاتکلیف رها شده است.برای همین تملیک بخشی از اموال به شرط رضایت طرفین یا هر نوع اقدام آتیه سازی که منجر به تامین مثبت آتیه کودک شود الزامی است.


خانواده ها نسبت به طولانی بودن زمان واگذاری کودک هم اعتراض دارند.الان این زمان چقدر است و در قانون جدید چقدر خواهد بود؟

فرایند واگذاری حداکثر 2 تا 6 ماه است.بخشی از فرایند در دستگاه قضایی طول می کشد،اما فعالیت مددکاری بهزیستی 3 ماه طول می کشد تا صلاحیت خانواده را تایید کند.این زمان تغییری نخواهد کرد.


اما تعداد کودکانی که هر سال واگذار می شوند کم هستند و برای همین بسیاری از خانواده ها سالهاست که در لیست انتظار هستند؟

نه.ما سالانه 1800 تا 2 هزار نفر پذیرش داریم که نزدیک به 13 درصد این کودکان که شرایط واگذاری را دارند و از همین درصد حدود 60 درصدشان به خانواده ها داده می شود و همانطور که گفتم اگر خانواده ای شرایطش را داشته باشد کمتز از یک سال صاحب فرزند خوانده می شود.
232


 

کد خبر 248994

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین