جواد حیراننیا:
انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده با پیروزی اوباما و انتخاب مجدد وی به ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا به پایان رسید. برخی اعتقاد دارند اوباما در دوره جدید ریاست جمهوری خود با دست بازتری در قبال ایران رفتار خواهد کرد و امکان کاربست رهیافتهای جدید در قبال ایران از سوی وی وجود دارد. در این میان برخی این رهیافتها را شدیدتر تفسیر می کنند و برخی با نگاه خوشبینانه صحبت از ایجاد و برقراری رابطه با ایران می کنند. این موضوع را با پروفسور نادر انتصاررئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آلابامای جنوبی در آمریکا و استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل در این دانشگاه مطرح کردیم تا نظرات وی را جویا شویم. بعد از انتخاب مجدد اوباما به ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا این گمانهزنیها وجود دارد که سیاست خارجی او در قبال خاورمیانه و به ویژه ایران در دوره جدید نسبت به دوره قبلی ریاست جمهوری وی تغییر خواهد کرد و رویکرد خشنتری خواهد گرفت. نظر شما در اینباره چیست؟
وقتی فردی جدید به ریاست جمهوری انتخاب می شود و یا همان فرد دوباره انتخاب می شود ساختار کلی و عمومی سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا تغییر فاحشی نمی کند.اما این نکته را نیز باید مورد توجه داشت که رئیس جمهوری که برای بار دوم انتخاب می شود در مقایسه با دور اول دستش بازتر خواهد بود. یکی از دلایل این موضوع این است که او دغدغه انتخاب برای بار دوم را نخواهد داشت. این در حالی است که در دور اول ریاست جمهوری خود نگاهی به دور دوم نیز دارد.
با این وجود می توان صحبت از رویکرد جدید اوباما در قبال ایران در دوره جدید ریاست جمهوری وی کرد؟
بر این اساس اوباما ممکن است که بخواهد رهیافتی جدید نسبت به ایران و یا سایر کشورهای خاورمیانه را امتحان کند. گزارشات متعددی در رسانههای آمریکا منتشر شده که در صورت صحت نشان می دهند که ممکن است اوباما رهیافت جدیدی را در قبال ایران اتخاذ کند و به کار بندد. به هر حال در حال حاضر زود است که صحبت از رهیافت جدید اوباما نسبت به ایران داشت و حتی خوشبین بود که اوباما در صدد ایجاد روابط با ایران است.
در خصوص روابط احتمالی ایران و آمریکا و اینکه اوباما در این خصوص آیا برنامه جدی خواهد داشت، دیدگاه خود را بیان کنید؟
باید در نظر داشت که دیوار بی اعتمادی نزد ایران و آمریکا در حال حاضر بسیار بلند است. همچنین باید توجه داشت که احساسات ضدایرانی در حال حاضر در کنگره آمریکا جنبه غالب دارد و خیلی قوی است. در حال حاضر چند سناتور ذی نفوذ و تأثیرگذار در آمریکا هستند که در تلاش هستند تا لوایح شدیدتری را در خصوص تحریمهای ایران بگذرانند.
چه عواملی در داخل و خارج آمریکا بر برقراری رابطه این کشور و ایران تأثیر منفی می گذارند؟
باید توجه داشت که اسرائیل و لابی قدرتمند آن در آمریکا درصدد بر خواهند آمد تا روند آشتی و برقراری ارتباط میان ایران و آمریکاـ زمانی که چنین کاری بخواهد انجام شود- را مخدوش کرده و از بین ببرند. البته ممکن است در ماههای آینده شاهد اقدامات مؤثری در این خصوص باشیم و فرصتهایی در این زمینه گشوده شود ولی شک و تردید در این زمینه نیز در جای خود به قوت باقی است.
4949
نظر شما