مراسم رونمایی از کتاب «خورشید عدالت» ترجمه نامه علامه محمدرضا حکیمی به فیدل کاسترو، رهبر سابق کوبا به 16 زبان زنده دنیا با حضور اندیشمندان داخلی و خارجی عصر دوشنبه 22آبان در برج میلاد برگزار شد.

به گزارش خبرآنلاین، این نامه اندیشه آرمانی انسان معاصر را در قالب آموزه‌های دینی و کلام امام علی(ع) در مقایسه با الگوی مورد نیاز بشر، یعنی عدالت تبیین می‌کند.

 

آیت‌الله سیدجمال‌الدین دین‌پرور، رییس بنیاد نهج‌البلاغه، حجت‌الاسلام بهمن اکبری، رییس مرکز ساماندهی ترجمه و نشر معارف اسلامی و علوم انسانی و فرزاد هوشیار، مدیر عامل برج میلاد و همچنین محمدجواد ادبی،رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی از سخنرانان این نشست بودند و علاوه بر حضور برخی مسئولان فرهنگی کشور، اساتید و اندیشمندان داخلی و خارجی در کنار علاقمندان و تنی چند از اصحاب رسانه، میهمانان این مراسم رونمایی محسوب می شدند.

 

آیت الله دین‌پرور در این مراسم گفت: عدالت، مساله‌ای نیست که منحصر به یک گروه یا قوم باشد. مسوولان مملکت و همه مردم در تمام کشورها وظیفه دارند نسبت به عدالت اقدام کنند. عدالت مساله‌ای است که رعایت آن برای مادر و پدر در خانه نیز واجب است. کاسب محل نیز از لزوم رعایت عدالت به دور نیست و این بدان معناست که عدالت باید دغدغه همه باشد.

رییس بنیاد نهج‌البلاغه افزود: عدالت مفهومی عام برای همگان است و هر فردی به تناسب خودش باید عادل باشد. کتاب «خورشید عدالت» که در واقع شامل نامه محمدرضا حکیمی در باب عدالت به فیدل کاسترو است، بر لزوم عدالت ورزیدن مردم تاکید دارد. استاد حکیمی زندگی خود را در راستای عدالت قرار داد و کوشید که این مهم را در زندگی و کارهای شخصی‌اش لحاظ کند و این موضوع به خوبی در قلم ایشان در این کتاب مشخص است.

هوشیار نیز در این مراسم به برنامه‌های فرهنگی برج میلاد اشاره کرد و گفت: برج میلاد نسبت خودش را با شهرهای بزرگ و قدیمی اسلامی می‌سنجد و سعی می‌کند مانند گلدسته‌های مساجد شهرهای قدیمی خودنمایی کند و یک رونمایی ایرانی و اسلامی را به عنوان یادمان ملی ایرانیان از خود بروز دهد. برای تحقق این مهم نیاز است که پازل‌های فرهنگی و هنری ایرانی ـ اسلامی را در برج میلاد به نمایش بگذاریم که یکی از آن‌ها رونمایی از کتاب‌های فاخر فرهنگ و هنر ایرانی و اسلامی است.

مدیرعامل برج میلاد ادامه داد: با توافقی که با بنیاد نهج‌البلاغه داشتیم قرار است هر ماه یکی از کتاب‌های مربوط به حضرت علی(ع) را در گنبد آسمان برج میلاد رونمایی کنیم.

 

حجت‌الاسلام والمسلمین بهمن اکبری، رییس مرکز ساماندهی ترجمه و نشر معارف اسلامی و علوم انسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، نیز در سخنانی گفت: عدالت، مقوله‌ای است که در وصف، وسیع، ولی در عمل به ضیق افتاده است. عدالت، آرمانی بزرگ برای همه انسان‌ها، قوام ملک و ملکوت الهی، بن‌مایه خلقت و اساس استواری شریعت است. حجت‌الاسلام اکبری از انتظار بشر برای آمدن موعود بزرگ سخن گفت و خاطرنشان کرد: انسان‌ها با هدف در آغوش گرفتن کبوتر آسمان عدالت حتا حاضرند صلح را نیز به ناآرامی تبدیل کنند.

وی در ادامه گفت: امام علی (ع) عدالت را از دایره ذهن و تجرد خارج کردند و در غیر این صورت، عدالت هیچ‌گاه مجسم نمی‌شد. او درباره انگیزه محمدرضا حکیمی از نگارش نامه به فیدل کاسترو عنوان کرد: همان‌گونه که خود استاد می‌فرمایند، رییس‌جمهور وقت کوبا در گفت‌وگویی با یک کشیش اروپایی از او می‌خواهد تعالیم مسیحیت را در خصوص مبارزه با ظلم و برپایی عدالت برایش شرح دهد که کشیش نیز در چند جمله تعالیم مسیح (ع) را در این باب ذکر می‌کند.

رییس مرکز ساماندهی ترجمه و نشر معارف اسلامی و علوم انسانی افزود: استاد حکیمی با خواندن مفاد این گفت‌وگو قلم برداشته و خطاب به کاسترو می‌نویسد «به هنگام خواندن این مصاحبه، همواره می‌اندیشیدم که در تعالیم اسلامی چه آن‌ها که در قرآن کریم آمده و چه آن‌هایی که در سخنان و تعالیم پیامبر اکرم (ص) و امامان (ع) ذکر شده است، از این‌گونه تعالیم و احکام قاطع و موج‌آفرین فراوان آمده است و جزو تعالیم و احکام اصلی دین اسلام بوده که هم از نظر شماره چندان بسیار است که به چندین جلد کتاب می‌رسد و هم از نظر محتوا در بلندترین آفاق فردسازی و جامعه‌پردازی و نشر عدالت و آزادی جای دارد و من به نمونه‌هایی در این نامه اشاره خواهم کرد».

 

وی سیره حکومتی امیرالمؤمنین علی (ع) را نظام‌نامه‌ای برای عدالت و میراثی برای بشر امروز ذکر کرد و گفت: امام علی(ع) تجسم الگوی صامت عدالت است.

حجت‌الاسلام اکبری درباره تلاش مرکز ساماندهی ترجمه و نشر معارف اسلامی و علوم انسانی در زمینه پل زدن میان آرمان و عمل تصریح کرد: اگر امروز مرکز ساماندهی ترجمه و نشر معارف اسلامی و علوم انسانی موفق می‌شود نامه استاد حکیمی به فیدل کاسترو درباره عدالت اسلامی و علوی را به 16 زبان ترجمه کند، تماماً لطف حضرت حق بوده است.او ابراز امیدواری کرد که انتشار این کتاب، گامی برای تبلیغ و ترویج دیگر مفاهیم انسانی و اسلامی باشد.


حجت الاسلام ادبی در این مراسم با اشاره به برخی ویژگی های منحصر به فرد استاد حکیمی با طرح این پرسش سخنان خود را ابراز کرد: «چرا حکیمی برای عدالت می نویسد؟ تفاوت نوشتن او با دیگران چیست؟» وی با قرائت شعر «چه حالی می کند درویش چشمان سحر خیزت/ تو مولانای ما خواهی شد و ما شمس تبریزت...اگر نیلوفری از نغمه های بی لبت می رُست/چه ها می شد! چه ها؟ وقف کرامات دل انگیزت» توضیح داد: «محمدرضا حکیمی، فردی است که در زمانه ما متعلق به آسمان است و فراتر از مسائل فلسفی و مکتب تفکیک، یک نمونه ناب زیستن آگاهانه بر مبنای تدین است؛ دین داری که بر مبنای قرآن و اهل بیت(ع) استوار است.»
 

وی افزود: «اندیشه حکیمی، تفکر نابی است که صورت مجسم ایمان است و بر همین اساس، او با قلم طاهر و اندیشه ای نشات گرفته از آموزه های اهل بیت(ع)، می تواند از عدالت سخن بگوید.» ادبی با اشاره به اینکه «این کتاب به واسطه نویسنده اش با سایر آثاری از این دست متفاوت است»، با شرح برخی بخش های نامه استاد حکیمی، ضمن آرزوی سلامتی برای این استاد اندیشه و اخلاق، ابراز امیدواری کرد که او برای معارف دین و اهل بیت(ع) بیشتر بنویسد تا نسل های آینده نیز از اندیشه و قلم او بهره مند شوند.»
 

حجت الاسلام اکبری نیز که اجرا و هماهنگی جلسه را بر عهده داشت، نیز در سخنان کوتاهی با اشاره به اینکه این مراسم تنها برای بزرگداشت جایگاه رفیع شخصیتی اندیشمند و صدیق و دوست داشتنی است و از منظر این نشست، پرچم حقیقی عدالت بار دیگر برافراشته خواهد شد، تصریح کرد: «برای شناخت بیشتر استاد حکیمی نزد نسل جوان، نشست ها و مراسمی از این دست باید بیشتر برگزار شود.»

 

او با تاکید بر اینکه اساس دین ما بر مبنای عدالت شکل گرفته با قرائت آیاتی از قرآن، به جنگ و صلح در اسلام اشاره و اذعان کرد: «در قرآن به ما دستور داده شده حتی در جنگ نیز، عادلانه ستیز کنیم، مصرف خود را نیز بر مبنای عدالت قرار دهیم، سیاست و حکومت داری را هم بر پایه عدالت بنا کنیم و در قضا و دادخواهی نیز عدل را در نظر داشته باشیم.»
 

دکتر محمود اسعدی نیز از پژوهشگران شناخته شده نیز در این مراسم با بیان اینکه استاد حکیمی هرگز اجازه برگزاری مراسم بزرگداشت را به کسی نداده، از کلید خوردن پروژه ترجمه و انتشار کتاب «خورشید عدالت» در دو سال قبل و در دیداری با حضور مسئولان فرهنگی در منزل استاد خبر داد. وی همچنین با اشاره به محتوای غنی نامه علامه حکیمی، آن را عصاره ای آموزه های دین اسلام دانست و تاکید کرد:«کسی که از اسلام چیزی نمی داند، با خواندن این نامه، یک شمای کلی از آموزه های اصیل اسلام دریافت خواهد کرد.» وی افزود: «اساس تفکر استاد محمدرضا حکیمی بر دو اصل «توحید و عدالت» است؛ اولی بر پایه تصحیح رابطه انسان با خدا و دومی بر اساس تصحیح رابطه انسان با انسان با این توضیح که این اصلاحات اگر صورت بگیرد، حکومت اسلامی تشکیل می شود.»
 

وی در عین حال افزود:«از منظر استاد حکیمی، برپاداشتن نماز و برپایی عدالت، دو عنصر اصلی و ملاک تشکیل و یا تشخیص حکومت اسلامی است. اسعدی همچنین با شرح برخی آراء استاد حکیمی این نکته را یادآور شد که از منظر او، در حکومت اسلامی «نان و کتاب» باید به صورت رایگان در اختیار مردم باشد؛ البته کتاب های مفید و ارزشمند.

 

محمدرضا حکیمی در سال 1314 در مشهد زاده شد. پدرش مرحوم حاج عبدالوهاب حکیمی از متشرعان و محترمین بازار مشهد بود. او در سال 1320 ابتدا راهی مکتب و سپس مدرسه شد و در سال 1326 در حوزه علمیه خراسان تحصیلات خود را آغاز کرد و بیست سال به علم اندوزی و خودسازی پرداخت. حکیمی همچنین از محضر استادانی همچون آیت‌الله شیخ مجتبی قزوینی خراسانی، آیت‌الله سیدمحمدهادی میلانی و آیت‌الله میرزا احمد مدرس یزدی بهره‌ برد، و جهت فراگیری نجوم، تقویم و برخی علوم دیگر به محضر استادانی چون حاج شیخ اسماعیل نجومیان، حاج سیدابوالحسن حافظیان و حاجی خان مخیری شتافت.

محمدرضا حکیمی در سال 1348، اجازه اجتهاد را از شیخ آقابزرگ تهرانی دریافت کرد. حکیمی که خود از «مرزبانان حماسه جاوید» است، در طول چند دهه نسل معاصر را با عمق اندیشه و گستردگی آثار مردان با فضیلت آشنا کرده و با نگارش ده‌ها کتاب مخاطبان خود را به سرچشمه زلال وحی نزدیک کرده است. بعثت، عید غدیر، عاشورا، مهدی، خورشید مغرب، کلام جاودانه، قیام جاودانه، الحیاة (دایرة المعارف بزرگ اسلامی)، مکتب تفکیک، فریاد روزها، جهش‌ها، بیدارگران اقالیم قبله، امام در عینیت جامعه، هویت صنفی روحانی، حماسه غدیر، ادبیات و تعهد در اسلام، دانش مسلمین، حماسه مرزبانان جاوید و الهیات الهی و الهیات بشری از جمله آثار مکتوب حکیمی است.

 

تصاویر این رونمایی را اینجــــــا مشاهده فرمایید.
6060

کد خبر 257553

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =