سید عباس صالحی در مطلب تازه خود در وبلاگ نخبگان خبرآنلاین به نقد نظرات دکتر صادق زیباکلام در مناظره با حجت الاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه در برنامه تلویزیونی زاویه پرداخته است. <BR>

صالحی در مطلب خود می نویسد: مناظره آقایان زیباکلام و خسروپناه در موضوع «آسیب‌شناسی روشنفکری در ایران» حاشیه‌ای پررنگ‌تر از متن یافت، این که سهم دین در سعادت دنیوی چیست و عقل بشری چه نقشی را ایفا می‌کند؟
صالحی در یادداشت خود، نکات زیر را در نقد ادعاهای دکتر صادق زیباکلام نوشته است:
نکته نخست: ایشان مدعی آن می‌شوند که دین صرفا متکفل سعادت اخروی است و نقشی در خوشبختی دنیوی بشر ندارد. این مدعا حتی در جوامع اسلامی، سخنی بدیع نیست.
از کتاب «الاسلام و اصول الحکم» نگاشته علی عبد‌الرزاق (1925م) حدود 90 سال می‌گذرد. این کتاب چونان ادعایی را دارد و از آن زمان تا کنون کتاب‌ها و مقالات گوناگون به زبان‌های مختلف در تایید همین مدعا نگاشته شده است. و از دیگر سو، مخالفان آن نیز در نقد این ادعا فراوان نوشته‌اند و گفته‌اند، به گونه‌ای که این جستار نمی‌تواند حتی نمایه‌ای مختصر از این گفت‌وگوها را ارائه کند.
با این سابقه دیر هنگام، جناب زیباکلام چه نکته تازه‌ای را در طرح این ادعا داشته و دارند. جز تکرار یک ادعای قدیمی و صد البته پر بحث و گفت‌وگو!
نکته دوم: در این مناظره آقای زیباکلام در اثبات مدعای خود، دلیل و شاهدی را ارائه می‌کنند، این است که غربیان که از عقل خود مدد می‌جویند و نه از دین، احساس بدبختی نمی‌کنند و ما هم نمی‌توانیم آنان را در توهم خوشبختی قلمداد کنیم.
مخالفان باور ایشان می‌توانند مدعی آن شوند که اگر آنان عقل خویش را با آموزه‌های دینی می‌آمیختند، درجه‌ای بالاتر را در سعادت و خوشبختی دریافت می‌کردند و بعید می‌نماید که جناب زیباکلام وضعیت فعلی غربیان را مدینه‌ای آرمانی بدانند و بالاتر از آن را خارج از فرض و تصویر بشمارند.
نکته سوم: جناب زیباکلام، شیفتگی خود را به «غزالی» نشان می‌دهند و مدعی آن می‌شوند که او نیز چونان مدعایی را داشته است. متاسفانه استطرادی و حاشیه بودن موضوع، موجب آن شده است که ایشان هیچ دلیل و شاهدی برای این نسبت و انتساب نیاورند. درباره این ادعا می‌توان یادآور شد که غزالی در «احیاءالعلوم» صرفا اهتمام خویش را به «فقه اکبر» نشان داده است و سهم مهم سعادت معنوی و اخروی را در غایات دین بر می‌شمرد، در این دیدگاه، همگرایی با دیگر عارفان مسلمان دارد که دغدغه اصلی دین را در طهارت روحانی و سعادت اخروی می‌شمرد. اما آیا این سخن به معنای نفی توجه دین به سعادت دنیوی است؟ آیا طبقه‌بندی اهداف دین و شریعت و نقش آن در یک حوزه برجسته‌تر دیدن، به معنای نادیده انگاشتن سهم آن در حوزه‌های دیگر است؟!
نکته چهارم: ایشان یادآور می‌شوند که از جوامع اسلامی میلیون‌ها نفر به مغرب زمین مهاجرت کرده و می‌کنند، اما از غرب به جز تعداد انگشت‌شمار به این سامان کوچ نکرده‌اند.
این سخنان، بیش از این نکته را نمی‌نمایاند که زیست در غرب، جذابیت بیشتری را دارد. اما آیا این جاذبه، صرفا معلول اتکا به عقل بشری و رهاسازی دین و شریعت در امور دنیوی است؟ این استنتاج نیازمند ادله و شواهد دیگری است. چه این که می‌توان چونان جاذبه‌ای را مرهون غارت تاریخی و فعلی غربیان در جهان غیرغربی دانست که در طول 5 قرن رخ نمود و تراکم وسیعی از ثروت و قدرت را برای آن سامان پدید آورد. هم‌چنین می‌توان مدعی آن شد که جوامع اسلامی در قرون اخیر از ماهیت اسلامی خویش فاصله یافتند و در انحطاط اجتماعی قرار گرفتند، در نتیجه این تمایل معکوس را نمی‌توان نشانه‌ای بر گریز از جامعه دینی به جامعه‌ای عرفی و عقلی دانست، هم‌چنین می‌توان از گزینه‌ها و احتمالات دیگر در علل این جاذبه سخن گفت. از این‌رو می‌توان مدعی شد که صرف مشاهده جذبه سکونت در غرب برای مسلمانان (بدون حالت معکوس) نمی‌تواند دلیل محکمی بر رجحان عقل خودبنیاد در مدیریت زندگی اجتماعی باشد.
برای خواندن متن کامل این مطلب، لطفا اینجا را کلیک کنید.
/30462

کد خبر 258400

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 14
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۸:۳۳ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۷
    11 4
    حق با زیباکلامه
  • بدون نام IR ۱۸:۳۹ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۷
    8 3
    معلومه که هیچ پاسخ دقیق و مستدلی نمیتونن بدن و برای همین دارن سفسطه میکنن چون واقعیت همینه
  • جعفر IR ۱۹:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۷
    11 3
    خواهشا با جناب دکتر زیبا کلام رو در رو صحبت کنید تا پاسختان را بدهد.
  • هموطن IR ۲۱:۲۹ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۷
    50 10
    منطق و دلیلی در رد اظهارات دکتر زیبا کلام در نقد دیده نمشود پس تلاش بیهوده نکنید و در یافتن حقیقت اهتمام بورزید ....
  • بدون نام CH ۲۱:۴۳ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۷
    53 10
    من نظرات دکتر زیبا کلام رو بیشتر می پسندم...
  • امیر IR ۲۳:۵۲ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۷
    10 3
    چیزی که عیان است چه حاجت به بیان است.نود درصد کشورهای اسلامی کشورهای فقیر وجهان سوم هستند و محتاج کشورهای غیر اسلامی .بانک های پر از اختلاس ودزدی وربا خواری وبازارهایی پراز گرانی واحتکار وگرانفروشان لعنت شده وادمهایی پراز غم ومحتاج وناامید و افسرده .و دیگر هیچ
  • كوشا IR ۰۰:۵۲ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۸
    10 5
    من به شخصه با آقاي زيبا كلام ميونه‌ي خوبي ندارم ولي واقعاً منطق نويسنده در نقد صحبت‌هاي ايشون ضعيف بود...
  • پسر ملت IR ۰۱:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۸
    10 1
    شما هرگاه توانستید همین خوشبختی نیم بند که غربیها یرای مللشان ایجاد کرده اند را برای مردم ایران ایجاد کنید آن وقت افاضاتتان به روی چشم ما. چه این که می‌توان چونان جاذبه‌ای را مرهون غارت تاریخی و فعلی غربیان در جهان غیرغربی دانست که در طول 5 قرن رخ نمود و تراکم وسیعی از ثروت و قدرت را برای آن سامان پدید آورد. آیا کره جنوبی و ژاپن و آلمان که بدون غارت و استعماربه این حد از پیشرفت رسیده اند را در نظر نگرفته اید؟؟؟؟
  • سامان IR ۰۲:۰۶ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۸
    7 2
    نکته اول: جناب آقای زیبا کلام هم ادعایی نداشتند که نکته تازه ای را بیان میکنند. و جالب اینکه همین که این نکته نکته ای با سابقه 90 ساله است و هنوز از جانب مخالفین آن پس از 90 سال جوابی به آن داده نشده بیانگر منطقی وعقلانی بودن این موضوع است. نکته دوم: مخالفین ایشان با چه برهان و دلیلی مطمئن هستند که اگر غربیان عقل خویش را با آموزه های دین می آمیختند درجه بالاتری از سعادت را احساس میکردند؟ شاید با در هم آمیختن آموزه های دین با عقل به همین سعادت کنونیشان هم نمی رسیدند؟ آیا مخالفین ایشان طالع بین هستند که از نشده ها و از غیب خبر دارند؟ اما ادعای آقای زیبا کلام نیازی به برهان و دلیل ندارد زیرا چیزی که عیان است... در مورد نکته سوم چون مطالعه ای ندارم نمی توانم حرفی بزنم و اما نکته چهارم:
  • سامان IR ۰۲:۱۶ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۸
    6 2
    نکته چهارم: اگر تراکم ثروت و قدرت غربیان ناشی از غارت جوامع غیر غربی در 5 قرن اخیر باشد- که البته بصورت صد در صد اینگونه نبوده و کار و تلاش خود غربیان مهمترین عامل پیشرفتشان است- باز این نکته بیانگر عقلی بودن عمل آنهاست. آیا دین آنها که عموما مسیحی هستند به آنها دستور داده که به غارت جوامع غربی بپردازند؟ که باز سخنان استاد را تاکید می کند که استفاده از عقل باعث پیشرفت غربیان شده است.
  • احمد رضا فوق دیپلم الکترونیک IR ۰۲:۴۷ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۸
    2 3
    جواب زیباکلام فقط یک کلمه است وآن این که کجای اسلام گفته به طرف علم نرو اولین ایه ای که برپیامبر نازل شد ( اقرا ) بود یعنی بخوان . مشکل ما فقط نداشتن مدیریته همین - یک فرد عادی مسلمان مگه چکار میکنه که مانع از افزایش علمش میشه ؟؟؟؟ کل زمان نماز خوندن طول روز و بگیری نیم ساعت نمیشه ؟؟؟؟؟؟ به نظرم سوال اصلی اینجاست چه کسی باعث شد ما اون عینک رو نسازیم با این که با قدمت 7000 هزار ساله داریم ولی همین امریکا رو کریسف کلمپ در 300 سال قبل کشف کرد ؟ به خاطر شاه های بی تدبیر قدیم بوده ؟ نمیودنم ؟ خبرانلاین یه بحث در این مورد بزار حتما ((((( که مانع پیشرفت کشور ما چی بوده))))))
  • وحید IR ۰۸:۴۵ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۸
    1 2
    یکی از مهمترین علل ایجاد چنین بحثها تعریف نادرست مفاهیمی چون سعادت , عقل و دین بوده و به تبع آن تقابل بین دین و عقل در مفاهیمی مثل سعادت میباشد. بنابراین به نظر میرسد بحثهای اساسی با حضور صاحبنظران بسیار ضروری و از امور زیربنائی میباشد
  • بدون نام IR ۱۰:۳۹ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۸
    1 4
    .درجوامع غربی نیزمردمی که فرهنگ جامعه برآنهااستواراست مذهبی هستند.بنظرمن بحث به بیراهه رفته است .بایدچرایی فاصله داشتن ویافاصله گرفتن روشنفکران ازدین ومذهبیون ازعلوم جدیددراوایل قرن حاضرشمسی موردواکاوی قرارمیگرفت .که موجب شکاف میان دوطیف وایجادشکاف بیشتربین نسلهای مختلف گردید. بهرحال دیدگاه مذهبیون متحجروروشنفکران غیردینی میبایست موردمداقه قرارگیرد.بنظرمن مذهبیون مترقی باروشنفکران مذهبی زیادمشکلی ندارند.
  • بدون نام IR ۱۱:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۸
    14 4
    نظریات دکتر زیباکلام مستند تر بنظر میرسه.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین