مذاكرات غيرمستقيم ايران و آمریکا

۰ نفر
۱۱ آذر ۱۳۹۱ - ۱۶:۵۵

تامین گاز برخی از نقاط شمالی ایران به عنوان کشور دارنده دومین ذخایر گاز جهان با کاهش شدید واردات گاز از ترکمنستان تهدید شد؛ این در شرایطی است که تولید گاز ترکمنستان کمتر از 50 درصد تولید گاز ایران است.

ایران در سال 2010 با تولید 138.5 میلیارد متر مکعب گاز حدود 4.3 درصد از تولید جهانی گاز را به خود اختصاص داد اما مصرف حدود 136.9 میلیارد متر مکعب باعث شد دومین دارنده ذخایر گازی دنیا در جایگاه بیست و چهارم صادرات گاز جهان قرار گیرد و تنها صادرات صورت گرفته نیز به میزان 8.42 میلیارد متر مکعب به کشور ترکیه صورت گیرد.
این در حالی است که ترکمنستان با تولید نیمی از حجم تولیدی گاز ایران، توانست موجب نگرانی وزارت نفت در تامین گاز فصل سرمای استان های شمالی کشور شود. 
جمعیت ترکمنستان طی سالهای اخیر بیش از پنج میلیون نفر و مساحت آن حدود 500 هزار کیلومتر مربع گزارش شده است که بر این اساس مساحت آن یک سوم ایران و جمعیت این کشور یک چهاردهم جمعیت ایران می باشد؛ البته باید توجه داشت که ترکمنستان در شمال شرق ایران واقع شده و از آب و هوای سردتری نسبت به کشورمان برخوردار است.
ترکمنستان هر ساله 66.1 میلیارد متر مکعب گاز طبیعی تولید و تنها 19 میلیارد متر مکعب از این تولید را به مصرف می رساند و 47.1 میلیارد متر مکعب باقی مانده را به کشورهای روسیه، اوکراین و ایران صادر می کند.
در حالی که ایران با 34 هزار میلیارد مترمکعب گاز قابل برداشت دومین دارنده ذخایر گاز در جهان است؛ بر اساس آمارهای شرکت ملی گاز ایران، در سال گذشته روزانه بیش از 32 میلیون مترمکعب گاز از کشورهای ترکمنستان و جمهوری آذربایجان وارد کشور شده که افزایش حدود 31 درصدی نسبت به سال 1389 را نشان می دهد.
عمده ترین دلیل کاهش حجم صادرات، افزایش مصرف در شبکه داخلی کشور است که به گفته "جواد اوجی" مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران، هم اکنون تعداد 15 میلیون و 351 مشترک از نعمت گاز طبیعی برخوردار هستند که شامل 922 شهر و 13 هزار روستا می باشد و به این ترتیب ضریب گازرسانی خانوار شهری و روستایی به ترتیب 97 و 58 درصد افزایش یافته است.
این آمار اگر چه در خدمت رسانی به مردم جزو افتخارات به حساب می آید و بعنوان یک دستاورد در تمامی گفت و گوهای مدیران نفت و گازی کشور مطرح می شود اما ایران را از درآمدهای ارزی هنگفت که می توان با صادرات گاز بدست آورد، بی نصیب گذاشته است.
براساس این گزارش، ظرفیت واردات گاز ایران از ترکمنستان روزانه 45 میلیون متر مکعب است که گفته می شود در ماه های اخیر این حجم به دو میلیون متر مکعب کاهش یافته بود؛ در این راستا "رستم قاسمی" وزیر نفت و "جواد اوجی" مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران هفته گذشته در سفری به ترکمنستان با وزیر انرژی این کشور دیدار کرده و درباره امکان افزایش صدور گاز ترکمنستان به ایران از سه نقطه مرزی مذاکره کردند که بر اساس آن توافق هایی در این زمینه حاصل شد.
/31221

کد خبر 260944

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۷:۰۶ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۱
    7 2
    خیلی عجیب است ما به کشور های دیگر گاز صادر می کنیم و بعداز ترکمنستان گاز وارد می کنیم .....؟؟؟؟؟؟
  • بدون نام IR ۰۰:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۲
    6 1
    یه مقدار هم بخاطر اینه که صنعت گاز ایران شفاف نیست و این مسائل وقتی اتفاق افتاد تازه می خواهیم ببینیم چیکار می شه کرد درصورتی که باید یک صنعت و مجموعه شرکتهایی که در آن صنعت هست انقدر شفاف باشند که اصلا اجازه اینطور مسائل را ندهند.
  • علی IR ۱۴:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۲
    2 0
    عدم استفاده از انرژی های دیگه باعث شده اینقدر مصرف گاز ما بالا باشه
  • بدون نام IR ۱۴:۳۶ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۳
    2 0
    یه کم دقیق تر نگاه کنیم ممکن که این کار سود بیشتری هم داشته باشه چون عدد دقیقی ندارم با اطمینان عرض نمی کنم اولا هزینه گاز رسانی از منابع گازی کشور که عمدتا در جنوب کشور واقع هستند به جز سرخس هزینه بالایی است که ممکن است واردات از ترکمنستان از آن ارزان تر و یا در همان حدود هزینه داشته باشد در ثانی همکاری با این کشور ها زمینه سواپ گازی رو فراهم می کنه که با توجه به شرایط تحریم ما ابزار مناسبی است و حتی در قیاس با گاز صادراتی ما به ترکیه به صرفه تر باشه که به ترکیه صادرات کنیم و ترکمنستان واردات داشته باشیم و دست اخر هم به نظرم بایستی هر چه سریعتر پروژه های ذخیره سازی گاز مانند پروژه سراچه قم توسعه پیدا کنند و در هر منطقه ای بتوانیم در تابستان گاز ذخیره کنیم و در زمان پیک مصرف بهره بردار کنیم
  • حميد 0098 IR ۲۳:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۳
    2 0
    تو ايران بايد بحث خصوصي سازي جدي گرفته بشه

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین