به گزارش خبرآنلاین، صولت مرتضوی معاون سیاسی وزارت کشور و کاظم جلالی رئیس مرکز پژوهشهای مجلس پیرامون طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری در این برنامه مناظره کردند.
مرتضوی آغاز کننده این برنامه بود که مهمترین موارد طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری را اصلاح مفاد 31 و 35 این قانون میدانست و در تشریح مخالفت دولت با این طرح از مغایرتهای آن با قانون اساسی سخن گفت و افزود: این طرح با 10- 11 اصل قانون اساسی مغایر است و فاقد پشتوانه کارشناسی است.
به گفته وی، این طرح دارای تناقضاتی است و از آنجا که در آستانه انتخابات ریاست جمهوری مطرح شده، شائبه حذف رقبای طراحان را در بر دارد و در اجرا نیز مجریان را به مشکل میاندازد.
کاظم جلالی هم در پاسخ به وی، با اشاره به اینکه ارائه لایحه جامع قانون انتخابات از نخستین وعدههای دولت نهم بود، ادامه داد: ما در مجلس از ارائه طرح، استقبال نمیکنیم. چون بدنه کارشناسی نظام در دست دولت است، بهتر بود لایحهای به مجلس میآمد. اما دوستانی که میگویند کار مجلس شتابزده است، چرا تا کنون لایحه جامع انتخابات را به مجلس نفرستاده اند؟
وی با بیان اینکه قانون فعلی انتخابات، قانون جامعی نیست، به اظهارات کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان اشاره کرد که قانون انتخابات را مدون سال 60 خوانده و از لزوم اصلاح این قانون سخن گفته بود.
نماینده شاهرود از ثبت نام 1114 نفر در انتخابات ریاست جمهوری و تایید صلاحیت تنها 6 نفر یاد کرد و گفت: در دنیا میگویند بیش از 1000 نفر در ایران رد صلاحیت شدند! در حالیکه آنها از اساس چنین صلاحیتی نداشتهاند! متاسفانه ثبت نام انتخابات ریاست جمهوری برای برخی معرکه و جایی برای شوخی کردن شده است.
او که میگفت اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری به زعم برخی «جیز» است؛ گفت: من چهار دوره نماینده مجلس بودهام اما هرگاه خواستهایم این قانون را اصلاح کنیم، گفتهاند شائبه سیاسی دارد و کار کارشناسی نشده است! قانون اساسی، پاسدار دارد و شورای نگهبان میتواند از آن پاسداری کند. چرا به جای شورای نگهبان از مغایرت طرح مجلس با قانون اساسی سخن می گویید؟
جلالی سپس به کنایه گفت: ای کاش دیگر دولتمردان هم مثل شما اینقدر به قانون تمکین میکردند!
مرتضوی در پاسخ از جلالی خواست که نقاط ضعف قانون انتخابات موجود را تبیین کند. او نیز به مواضع شورای نگهبان استناد کرد که اصلاح این قانون را مغایر با قانون اساسی میخواند و تاکید کرد: مجلس طرحی را که میداند مغایر قانون اساسی است، نمیتواند تصویب کند. پیش از این هم مجلس بر اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری اصرار کرده بود و با رد آن از سوی شورای نگهبان، طرح مجلس به مجمع تشخیص مصلحت نظام رفت. بگذارید مجمع نظرش را اعلام کند.
معاون سیاسی وزارت کشور که میگفت اصلاحیه مجلس به منزله اصلاح قانون اساسی است نه قانون انتخابات ریاست جمهوری، ادامه داد: مجلس نمیتواند در مواردی که قانون اساسی شرایطی را احصا کرده است؛ قانونی تصویب کند.
او نیز به کنایه به جلالی یادآورشد: حتی مرکز پژوهشهای مجلس که شما رئیسش هستید، این اصلاحیه را خلاف قانون اساسی تشخیص داده است!
جلالی هم با اشاره به اینکه قانون اساسی به مجلس اجازه داده است که بر خلاف قانون اساسی، قانون تصویب کند، متذکر شد: شورای نگهبان باید تشخیص دهد که مصوبهای خلاف قانون اساسی است یا نه. اگر هم خلاف قانون اساسی بود، مجمع تشخیص مصلحت نظام میتواند آن را بررسی کند.
وی سپس ادامه داد: آقای مرتضوی عزیز دوست داشتنی که من به شما ارادت دارم، ما راجع به چه چیزی با هم بحث میکنیم؟ ما که هنوز قانونی را در مجلس تصویب نکردهایم که میگویید خلاف قانون اساسی است! برای چیزی که هنوز تصویب نشده چرا آن را خلاف قانون اساسی میدانید و برخی تجمع راه میاندازند؟
رئیس مرکز پژوهشها با اشاره به مذاکرات رئیس مجلس با دبیر شورای نگهبان، خاطرنشان کرد: حتما در مجلس هم برخی در مورد اصلاح ماده 35 قانون انتخابات ریاست جمهوری تذکر خواهند داد و بر اساس شناختی که من از آقای لاریجانی دارم، ایشان هم تذکر را وارد میدانند و بعد در مجلس بحث میشود که این ماده چگونه اصلاح شود. مادهای که هنوز تصویب نشده است را چگونه خلاف قانون میدانید؟
وی در پاسخ به کنایه مرتضوی گفت: یکی از ویژگیهای مرکز پژوهشها، جایگاه کارشناسی آن است. من نظری دارم که ممکن است با نظر کارشناسی این مرکز متفاوت باشد. این مرکز دو ماده از این طرح را مغایر قانون اساسی خوانده که یکی از آنها -ماده 4- در مجلس اصلاح شد و به ماده دوم -ماده 35- هنوز نرسیدهایم.
مرتضوی هم با ابراز ارادت به جلالی تاکید کرد که دولت در جایگاه شورای نگهبان ننشسته و نمیخواهد پیش بینی کند که این قانون را شورای نگهبان رد میکند. بلکه به استناد نظر اعضای شورای نگهبان این موضع را دارد.
معاون سیاسی وزارت کشور بر استقلال سه قوه تاکید کرد و افزود: امورات اجرایی از وظایف قوه مجریه است، مگر مواردی که زیر نظر رهبری است. اما هیات اجرایی تعریف شده در طرح اصلاحی مجلس، اگر میخواهد در اجرا دخالت کند که مخل وظایف اجرایی دولت است و اگر میخواهد کار نظارتی بکند، مغایر وظایف شورای نگهبان است. من به عنوان یک کارشناس این نظر را دارم.من کاری ندارم که الان چه کسی دولت و قوه مجریه است و چه کسی وظیفه نظارتی دارد. قانون باید جامع باشد و حکمت داشته باشد. حکمت طرح مجلس در چیست؟
او خطاب به جلالی گفت: شما که دکترای علوم سیاسی دارید و یک رجل سیاسی هستید بگویید که حکمت این طرح چیست؟
جلالی هم با خنده گفت: پس صلاحیت بنده به عنوان رجل سیاسی تایید شد!
رئیس مرکز پژوهشها سپس با بیان اینکه بحث ما دوستانه است، ادامه داد: اصل 115 قانون اساسی نیازمند تبیین است. برگزار کننده انتخابات و مجری آن وزارت کشور است. اما انتخابات را در نظام جمهوری اسلامی مردم برگزار میکنند. حتی آقای کدخدایی عضو حقوقدان شورای نگهبان هم همین امر را قبول دارند و میگویند وزارت کشور پشتیبان و هدایت کننده است نه مجری.
وی با اشاره به اینکه انتخابات ریاست جمهوری در تمام شهرها به جز تهران از سوی هیاتهای اجرایی برگزار میشود، خاطرنشان کرد: چرا نباید چنین هیاتی در تهران هم باشد؟ وقتی نماینده مجلس در این هیات حق رای ندارد، پس دخالتی هم از مجلس در انتخابات ریاست جمهوری نمیشود.
این مناظره همچنان ادامه دارد.
/2929
نظر شما