به گزارش خبرآنلاین، کتاب «حکایت یک زن در زیر و بم روزگار» نوشته منصوره اتحادیه و بهمن فرمان از سوی انتشارات تاریخ ایران منتشر شد. کتاب مروری است بر زندگی عزت السلطنه نظام مافی (فرمانفرمائیان).
در بخشی از کتاب می خوانیم: «...از قراری که شنیده ام تبریز خیلی رو به ترقی است. مثلا چند وقت پیش یکی از خانم های معتبر تبریز، مهمانی بزرگ کرده بود و تمام خانم های محترم تبریز را وعده گرفته بود. نطقی کرده بود از این قرار که خانم های محترم ما تا به حال هر چه به زور از شوهرهایمان، پول می گرفتیم و خرج لباس مخمل و اطلس می کردیم حالابس است و به همین چیت فرنگی اکتفا کنیم و با پول اطلس و مخمل یک مدرسه برای دخترها درست کنیم...»
این ناشر همچنین کتاب «یادداشتهایی از زندگی خصوصی ناصرالدینشاه» نوشته دوستعلی معیرالممالک را منتشر کرده که با استقبال مخاطبان همراه شده است. در بخشی از کتاب می خوانیم: «... ناصرالدینشاه به هیچیک از نوههای خود به اندازه من اظهار مهر نمیکرد. رفته رفته کار به جایی رسید که مورد رشگ اهل اندرون واقع شدم، ولی کس را جسارت دم زدن نبود و تا شاه در قید حیات بود، مشمول مراحم و عنایات شاهانه بودم. یکی از خدمتکاران اندرون مرتکب خلافی شده و از آنجا که دانست مورد خشم و بازخواست خانم خود قرار خواهد گرفت شبانگاه فرار کرده در حضرت عبدالعظیم بست نشست. چون این خبر به گوش شاه رسید سخت به رقت آمد و به بانوی کنیز فراری گفت تا از تقصیر وی درگذرد.
آنگاه برای آنکه اهل اندرون ملجأ و مأمنی نزدیکتر داشته باشند و هنگام ضرورت بدان پناه برند در نهان به یکی از گیس سپیدان حرم دستور داد تا آواز دهد خواب نما شده و به وی گفته اند در پای چنار کهن سال که کنار مظهر قنات "مهر گرد"در اندرون واقع است امامزاده ای به نام عباسعلی مدفون است.
گیس سفید گفته شاه را به کار بست و این خبر در اندرون انتشار یافت. اهل حرم شادی ها کردند و از شاه خواستند تا نرده ای دور درخت کشیده شود. شاه به نصب نرده امر کرد و آنرا به رنگ سبز اندود کردند.
از آن پس درخت مزبور به چنار عباسعلی معروف شد. زیارتنامه ای مخصوص به تنه آن آویختند و اطرافش شمع های نقره کوبیده هر شب شمع ها در آن افروختند. رفته رفته چنار مزبور اهمیتی به سزا یافت و بستی محکم شد. اهل اندرون نذور خود را از قبیل حلوا و غیره در پای آن می پختند و بر تنه اش دخیل ها می بستند بدین گونه برای نیازمندان حرمسرا نقطه توجهی و پناهگاهی نزدیک بوجود آمد...»
بر اساس این گزارش، «خاطرات تاج السلطنه» نوشته منصوره اتحادیه را نیز از سوی همین ناشر تجدید چاپ شده است. تاجالسلطنه دختر ناصرالدین شاه قاجار (1301 هجری قمری- 1316، تهران) از مدافعان انقلاب مشروطه و عضو انجمن حریت نسوان بود و با شاعران آزادیخواهی همچون میرزاده عشقی ارتباط داشت. وی همچنین انتقادهایی جدی به وضعیت حکومت و سلطنت برادرش، مظفرالدینشاه قاجار داشت و بسیاری از مشکلات کشور را حاصل عدم کفایت شاهان قاجار میدانست. تاجالسلطنه حاصل ازدواج ناصرالدین شاه و دختر عمویاش توران السلطنه است. او علاوه بر تسلط بر زبان فارسی، عربی و فرانسه را نیز به خوبی میدانست. او ازدواج ناموفقی با حسنخان شجاعالسلطنه داشت و دخترانش از او گرفته شدند و نزد پدر و نامادری ماندند.
کتاب دیگری که از سوی این ناشر تجدید چاپ شده است، «زنانی که زیر مقنعه کلاهداری نمودهاند» است. کتابی که شرحی است بر زندگی ملک تاج خانم نجم السلطنه، مادر دکتر مصدق؛ کتابی خواندنی و روشنگرانه که در آن نویسنده سعی کرده است با بررسی نامه های نوشته شده توسط زنان ممتاز دوره قاجاریه پرده از زندگی بسته اندرونی بردارد تا شاید کمکی باشد برای ما که بدانیم چه می گذشته در سر و بر دل زنان آن روزگار.
وی با تکیه بر نامه نگاری های نجم السطنه؛ مادر دکتر محمد مصدق، از زنانی می گوید که توانسته اند در آن شرایط خفت بار و تحقیر آمیز و با وجود آن همه موانع فرهنگی و اجتماعی و حتی اقتصادی نام نیکی از خود برجای بگذارند. نام نیکی که با هر بار عبور از روی پل حافظ و با دیدن سردر قدیمی بیمارستان نجمیه خود را به رخ همگان می کشاند. فراموش نکنیم نجم السطنه در زمان و مکانی می زیسته که باور غالب برجامعه همان دو سه خطی است که از اوج گرفتن فکرها جلوگیری می کند. دو سه خطی که بخشی از نامه یکی از رجال (بخوانید انسان) به نام آن روزگاران است خطاب به برادرش.
ساکنان تهران برای تهیه این آثار و سفارش هر محصول فرهنگی دیگر کافی است با شماره 20- 88557016 سامانه اشتراک محصولات فرهنگی؛ سام تماس بگیرند و سفارش خود را (در صورت موجود بودن در بازار) در محل کار یا منزل _ بدون هزینه ارسال _ دریافت کنند. باقی هموطنان نیز می توانند با پرداخت هزینه پستی، تلفنی سفارش خرید بدهند.
6060
نظر شما