وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: اکنون هنوز فرصت ها و توانمندیهای بخش دریایی ناشناخته باقی مانده و این بخش در اولویت های تصمیم گیری موقعیتی پیدا نکرده است.

وزير صنعت ، معدن و تجارت با تاكيد بر فعال شدن سرمايه گذاري هاي موجود گفت : ‌بكارگيري ظرفيت هاي موجود در صنايع دريايي بر ظرفيت سازي هاي جديد اولويت دارد .
 مهدي غضنفري‌ در چهاردهمين همايش صنايع دريايي با بيان اينكه در اين وزارتخانه فرصت هاي خوبي براي استفاده از توانمندي هاي حوزه دريايي كشور شكل گرفته است، افزود:‌براي استفاده از توانمنديهاي بخش دريايي كشور ضمن انجام سرمايه گذاري هاي جديد، بايد سرمايه گذاري هاي گذشته را شناسايي و فعال كرد.
وزير صنعت، معدن و تجارت اظهار داشت: زماني كه جشن 20 ميليارد توماني صادرات را برگزار كرديم مسئولان متوجه شدند كه اين بخش چه قابليت هايي دارد كه در خصوص حوزه دريا و پتانسيل هاي آن نيز بايد به اين صورت عمل كرد.
غضنفري سپس با تصريح براينكه صنايع دريايي، فرصت ها و پتانسيل هاي اين بخش در نزد ايرانيان هنوز شناخته شده نيست، گفت: طي قرون گذشته ايرانيان ارتباطي چنداني با دريا و فرصت هاي دريايي نداشتند اما اروپاييان برخلاف ما به دلايل مختلف فرصت هاي اين بخش را شناختند و به آن پرداختند.
وي افزود: اكنون هنوز فرصت ها و توانمنديهاي بخش دريايي ناشناخته باقي مانده و اين بخش در اولويت هاي تصميم گيري موقعيتي پيدا نكرده است.
وزير صنعت دليل عمده عدم بي توجهي به بخش دريا و توانمندي هاي آن را ريزش فراوان باران درآمدهاي نفتي دانست و گفت: با توجه به اين درآمدهاي سرشار نفتي به نظر مي رسيد ديگر لازم نبود به فرصت هاي فراوان و گسترده بخش دريايي توجه كرد. غضنفري افزود: اكنون با توجه به دگرگوني هاي شرايط كنوني كشور بايد به گونه اي ديگر به اين بخش نگاه كرد و آن را به خدمت گرفت.
* سهم نفت در بودجه سالانه بايد به صفر برسد
وي با بيان اينكه در بودجه سالانه كشور بايد سهم نفت به صفر درصد برسد، اظهار داشت: منابعي كه بايد براي اين جايگزيني تعريف كنيم متفاوت است اما در حوزه دريا فوق العاده پتانسيل و توانمندي وجود دارد كه مي تواند اين نقش را برعهده بگيرد.
وزير صنعت،معدن وتجارت سپس افزود: دستيابي به اين ذخاير ثروت نيازمند سرمايه گذاري هاي زياد است اما تاكنون سرمايه گذاريهاي زيادي در اين بخش صورت گرفته كه مي تواند منابع درآمدي كشور را افزايش دهد.
دو شكل استفاده از صنايع دريايي
وي با بيان اينكه از دو منظر سرمايه گذاري هاي جديد و سرمايه گذاري هاي انجام شده بايد به صنايع دريايي و فرصت ها و پتانسيل هاي دريايي نگاه كرد، گفت: نگاه مثبت به سرمايه گذاري هاي انجام شده را بايد هرچه سريعتر شكل داد.
غضنفري همچنين با طرح اين پرسش كه آيا صنايع دريايي با همين توانمندي فعلي مي تواند منبع درآمد ارزي كشور باشد، گفت: چنانچه قيمت ارز در سطح قيمت فعلي نبود و اگر فشار بر درآمدهاي ارزي و فروش نفت مطابق آنچه كه هست، نبود، اين پرسش جايگاه طرح نداشت.
وي سپس با اشاره به روند صادرات غيرنفتي كشور و برگزاري جشن 20 ميليارد توماني صادرات طي سنوات گذشته، افزود: اكنون شرايط ارزي كشور به گونه اي تغيير پيدا كرده كه نرخ ارز 2.5 برابر سنوات گذشته شده است كه اين امر باعث شده صادرات غيرنفتي و صادرات خدمات شامل خدمات فني - مهندسي، گردشگري و دريايي در نقطه اي از مزيت قرار گيرند كه تاكنون سابقه نداشته است.
به گفته وي، هرگونه فعاليتي كه در امر توليد صورت گيرد، توليد را به صرفه و قيمت را اقتصادي خواهد كرد.
شكل گيري انبوهي از زيرساخت هاي دريايي
وزير صنعت، معدن و تجارت سپس با اشاره به كاهش قيمت ريال و افزايش نرخ ارز در شرايط كنوني كشور، اظهار داشت: كاهش ارزش پول ملي و افزايش نرخ ارز در كشورهايي منجر به صادرات مي شود كه پايه توليد داشته باشند. اكنون انبوهي از زيرساخت هاي توليدي دريايي در كشور انجام گرفته كه بخش صنايع دريايي مي تواند به آن تكيه كند.
به گفته وي، قيمت كنوني ارز چنان تحركي در بخش توليد ايجاد كرده كه خيلي از كالاهاي توليد داخل اكنون مزيت جديدي پيدا كرده اند.
ضرورت مديريت صادرات
وي با بيان اينكه اگرچه در شرايط كنوني هر كالاي توليدي قابليت صادراتي دارد اما بايد صادرات اين نوع كالاها را مديريت كرد، گفت: حوزه صنايع دريايي و قابليت هاي نهفته در آن بسيار گسترده و بكر است اما آنچه كه تاكنون در اين حوزه صورت گرفته با توجه به توانمندي هاي آن ناچيز است.
غضنفري سپس موضوع صنايع دريايي را يك موضوع فرابخشي برشمرد و افزود: اگرچه اين موضوع دولت را با چالش مواجه مي سازد اما مزيت فرابخشي بودن صنايع دريايي در اين است كه هركسي كه در اين بخش تلاش كند، مجموع تلاش ها حركت بزرگ و تحرك سنگيني را رقم خواهد زد.
وي با بيان اينكه به سبب فرابخشي بودن صنايع دريايي بايد كارگروه هايي در اين خصوص شكل گيرد، اظهار داشت: اين كارگروه ها بايد به همه دستگاههاي ذيربط وابسته باشد هرچند براساس گزارش عملكرد كارگروه هاي تشكيل شده، برخي كارگروه ها آنچه بايد فعاليت نكردند.
وزير صنعت ،معدن وتجارت در ادامه به وجود محدوديت هاي بين المللي اشاره كرد و گفت: با توجه به اين محدوديت ها بايد براي سرمايه گذاري هاي انجام شده فكري صورت گيرد. به عنوان مثال كشتيراني جمهوري اسلامي ايران سرمايه گذاري زياد انجام داده تا ناوگان خود را مجهز و اضافه كند اما مجريان تحريم ها قصد از كارانداختن اين ناوگان را دارند كه البته ناموفق خواهند بود .
وي افزود: در اين شرايط به سبب اينكه تحريم ها جهت دولتي دارد، بنابراين بايد از بخش خصوصي كمك گرفت تا اين سرمايه گذاري ها را در اختيار بگيرد تا چرخه تجارت از گردش باز نماند.
وجود 34 مركز ساخت كشتي در بنادر
غضنفري سپس با اشاره به وجود 34 مركز ساخت كشتي در بنادر كشور، گفت: اگرچه هر يك از اين مراكز ممكن است با كمبودهايي مواجه باشند اما چنانچه آنها يك خوشه تشكيل دهند به طور قطع ظرفيت هاي يكديگر را پوشش خواهند داد.
وي با اشاره به اين‌كه در هشت ماهه امسال 30 ميليون تن كالا از بنادر شمالي و جنوبي وارد كشور شد، گفت: سهم كشتيراني از واردات كشور در اين مدت به 20 درصد رسيد.
غضنفري با بيان اينكه ورود بخش خصوصي به حمل ونقل دريايي مي تواند از تاثير منفي تحريم‌ها كم كند گفت: ظرفيت توليد سالانه شناور در كشور 300 فروند از انواع مختلف فلزي و فايبرگلاس است كه بايد اين ظرفيت ها مديريت شوند تا راكد و بدون فعاليت نباشند.
برگزاري شش جلسه شوراي عالي صنايع دريايي با حضور معاون اول رييس جمهوري
وزير صنعت، معدن و تجارت سپس به برگزاري متعدد جلسات شوراي عالي صنايع دريايي اشاره كرد و گفت: تاكنون شش جلسه از اين شورا به رياست معاون اول رييس جمهوري برگزار شده است كه به گونه اي كه آقاي رحيمي به صورت جدي پيگيري مسايل بخش دريايي كشور است.
غضنفري افزود: در وزارت صنعت، معدن و تجارت فرصتي بي نظير براي استفاده از پتانسيل هاي دريايي شكل گرفته است ضمن اينكه هرمجموعه و ارگاني بايد در معرفي دريا بيش از گذشته بكوشد.
چهاردهمين همايش صنايع دريايي امروز با حضور وزير صنعت، معدن و تجارت، جمعي از مسئولان كشوري و لشگري و همچنين تعدادي از فعالان حوزه دريايي كشور آغاز به كار كرد. اين همايش فردا به كار خود پايان خواهد داد.
3939
 

کد خبر 266459

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین