نسرین خسروشاهی: دوقلوهای به هم چسبیده اندونزیایی در بیمارستانی واقع در شمال سوماترا تحت نظر پزشکان قرار دارند. آنها میگویند که میخواهند این دوقلوی پسر را از هم جدا کنند؛ اما باید منتظر بمانند تا آنها قدرت کافی برای زنده ماندن بعد از عمل جراحی جدایی را به دست آورند.
این پدیده نادر اولین بار با تولد دو برادر تایلندی در سال 1811 مطرح شد؛ البته در آثار مربوط به قرن پانزدهم هم تصاویری مربوط به دوقلوهای به هم چسبیده مشاهده شده است؛ اما شهرت این دوقلوی تایلندی که در شهر سیام تایلند به دنیا آمدند به حدی بود که امروزه دوقلوهای به هم چسبیده را به اصطلاح دوقلوهای سیامی میگویند. این دوقلو از ناحیه ریه به هم متصل بودند و هم اکنون ریه آنها در موزه موتر در فیلادلفیا نگهداری میشود.
دو احتمال برای به وجود آمدن این نوع دوقلوها وجود دارد؛ یکی اینکه در جریان تقسیم تخمک و دوقلویی هر کدام از قلها کاملا از دیگری جدا نمیشوند و سلولهای مشترک و ارگانهای مشترکی را شکل میدهند. احتمال دیگر این است که بعد از تقسیم تخمک و ایجاد دو قل مجزا، سلولهای بنیادی هر جنین، به صورت اشتباه به سلولهای بنیادی جنین دیگر میچسبد و آنها دوباره به یکدیگر اتصال مییابند.
احتمال وقوع این پدیده یک مورد در هر 50 هزار تا 200 هزار تولد زنده است. نیمی از این دوقلوها مرده به دنیا میآیند و تعداد زیادی از دوقلوهای زنده، مشکلات مادرزادی متعددی دارند؛ اما در مجموع فقط 25 درصد از این نوع دوقلوها مدت زیادی زنده میمانند. 73 درصد از این دوقلوها از ناحیه تنه به یکدیگر چسبیدهاند و 4 درصد نیز از ناحیه سر و جمجمه به یکدیگر متصل هستند.
به طور کلی این پدیده بین جنینهای دختر و همچنین در نواحی آسیای جنوب شرقی و آفریقا شایعتر است. در اصل 70 تا 75 درصد دوقلوهای به هم چسبیده دختر هستند.
برای حل این مشکل جراحیهای زیادی روی دوقلوهای به هم چسبیده انجام شده است؛ اما آمار جراحیهای موفق در این زمینه بسیار اندک هستند. به عنوان مثال در سال 2006 پزشکان موفق شدند دو خواهر به هم چسبیده به نام کندرا و ملیحه را در سن 4 سالگی و با موفقیت از یکدیگر جدا کنند ولی یکی از خواهرها مجبور به دریافت پیوند کلیه از مادرش شد. جراحیهای ناموفق نیز دراین مورد کم نیست، در سال 2003 میلادی، لاله و لادن بیژنی، دوقلوی های از سر پیوسته ایرانی، پس از 50 ساعت جراحی جان خود را از دست دادند. این دو خواهر، که در زمان جراحی 29 ساله بودند، از بخش فوقانی جمجمه به هم پیوسته بودند و علیرغم آگاهی از مخاطرات گسترده عمل جراحی قاطعانه با انجام آن موافقت کرده بودند.
در 500 سال گذشته فقط 600 دوقلوی به هم چسبیده زنده شناخته شدهاند.
نظر شما