نفیسه حاجاتی: میناسیان بامداد سهشنبه در اولین روز سال جدید میلادی در نود و دومین شب سال نوی زندگیاش پس از یک دوره بیماری کلیوی درگذشت.
دکتر شاهین سپنتا درباره این محقق و تاریخنگار اصفهانی، گفت: «سال 1382 به اتفاق جمعی از دوستداران اصفهان به دیدار ایشان رفتیم. در منزل ساده و صمیمی خود از ما پذیرایی کرد و آثارش را به ما نشان داد. بعد هم به همراه ایشان به بافت تاریخی جلفا رفتیم و او با حوصله درباره بخشهای مختلف بافت برایمان صحبت کرد. چون سالها مدیر موزه کلیسای وانک بود و در مدارس جلفا هم تدریس میکرد، موقع بازدید از بافت، کلیساها و مدارس ارامنه را با علاقه بیشتری معرفی میکرد. یکی از دوستان خوب ما که همیشه امکان ملاقات با استاد میناسیان را فراهم میکرد، خانم مارو غازاریان، شهروند نمونه اصفهانی، بود که دو سال پیش درگذشت. یاد هر دو ایشان گرامی».
سبو میناسیان فرزند لئون میناسیان اعلام کرد:مراسم خاکسپاری لئون میناسیان صبح روز سهشنبه 19 دی ماه ساعت 10 صبح در کلیسای حضرت مریم برگزار خواهد شد و سپس پیکر این نویسنده و پژوهشگر در قبرستان ارامنه اصفهان به خاک سپرده خواهدشد.
زندگینامهاش را که خواندند، به سختی آمد بالای سن و گفت: «شعری هم برای اصفهان نوشتهام». شعر را مجری چند دقیقه قبل، برای حضار خوانده بود: «پلهای تو تاریخی و قابل دیدن/ مثل سی و سه پل و خواجو و شهرستان/ کجا دیدیم ساختمان مثل منارجنبان/ که وقتی یکی میجنبانی/ دیگری هم میشود جنبان» بعد، از خودش گفت: «من از کودکی به جلفا آمدم. حالا 92 سالم است و 92 کتاب ارمنی نوشتهام. بیش از 20 کتاب هم به فارسی نوشتم. که «دو فرمان از حضرت رسول و حضرت امیرالمومنین» هم یکی از کتابهاست. فقط برای جلفا 35 کتاب نوشتم. عمر من با نوشتن و تحقیق و چاپ کردن کتاب گذشته. حالا هم دیگر وقت و حوصله نوشتن ندارم. ولی آخرین کتاب من پیشآهنگی در جلفا است.» آذرماه امسال، آخرین بار بود که دوستداران فرهنگ و هنر اصفهان، لئون میناسیان را در جمع خودشان دیدند.
«چاپ» و «ارامنه» دو کلیدواژه مهم کارنامه کاری میناسیان هستند. تعداد زیادی از کتابهایی که نام لئون میناسیان را بر روی جلدشان دارند، به این دو واژه مربوط هستند، مانند: «تاریخ سیصد و پنجاه ساله ارامنه فریدن»، «تاریخچه اولین چاپخانه ایران در جلفای اصفهان از سال 1638 تا 1972 میلادی»، «موسسههای ارامنه ایران» و «فهرست کتابهای خطی موزه ارامنه جلفا».
یک خانه قدیمی پر از خاطرات، پر از کتاب و عکسهایی از دهههای گذشته. خانه میناسیان انتهای کوچهای است در جلفا؛ محلهای که او عمرش را در آن و برای آن گذراند. خانهای پر از کتاب، نشانها، عکسها و لوحهای یادبود برای مردی که در یادها خواهد ماند.
لئون میناسیان در سال 1376 از طرف مرکز بیوگرافی بین المللی کمبریج انگلستان عنوان مرد سال 97-1996 میلادی را دریافت کرد و در سالهای 8-1997 میلادی هم از طرف مرکز بیوگرافی کارولینای جنوبی آمریکا به عنوان مرد سال شناخته شد. زندگینامهاش در کتاب «whose who » به چاپ رسیده، دو مدال سورپ مسروپ و یک مدال سلطنتی از جاثلیق خانه سیلیسی لبنان در سال 2000 میلادی دریافت کرده است.
عکس ها: نفیسه حاجاتی
5858
نظر شما