زهرا تالانی:مطابق همین آمار،متوسط جهانی مرگ ومیر در اثر حوادث رانندگی 14تا 15نفر در هر 100هزار نفر است که این میزان در کشور ما 30 نفر در هر 100 هزار نفر یعنی تقریبا دو برابرمیانگین جهانی است.
پلیس راهور همواره در آمار رسمی علت اصلی تصادفها را سرعت غیرمجاز اعلام میکند. تخلفات حادثهساز مانند سرعت غیرمجاز، سبقت غیرمجاز، تجاوز به چپ، صحبت با تلفن همراه، خوردن و آشامیدن در حین رانندگی از دیگر مواردی هستند که همواره به عنوان عوامل حادثه ساز در رانندگی اعلام می شود.به طوریکه چندی پیش سردار احمدی مقدم چندی پیش اعلام کرد که فرمانده نیروی انتظامی با انتقاد از برخی مجوزها برای ادامه تولید خودروهای ناایمن گفت: اگرچه ممکن است که خودرو پراید یک روز ایمن بوده باشد اما امروز پراید ایمن نیست و باید بگوییم ناایمنترین خودروی کشور محسوب میشود.
همچنین علاوه بر خطای انسانی که نمیتوان از آن چشم پوشید، کیفیت جادههای کشور بهویژه دسترسیهای درجه2و همچنین آسیبپذیری خودروهای غیراستاندارد تولید داخل هم از عوامل دیگر در تصادفها می توان اعلام کرد.از این رو همیشه قبل از هر تعطیلی پلیس راهور هشدارهایی را می دهد و با اعمال سخت گیریهایی سعی در کاهش تصادفات جاده ای دارد.
سالمندان 16 درصد قربانیان حوادث رانندگی
مطابق آمارهای سازمان پزشکی قانونی کشور جمعیت سالمند در ایران در عرض 20 سال (1405-1385) نزدیک به 3 برابر می شود.بنا به اعلام سازمان پزشکی قانونی کشور آمارها نشان می دهد از مجموع 14 هزار و 126 نفری که در حوادث رانندگی هشت ماهه امسال جان خود را از دست داده اند، 16.6 درصد سالمند و بالای 60 سال بوده اند. این میزان گویای آن است که دو هزار و 343 نفر از مجموع تلفات حوادث رانندگی را سالمندان (افراد بالای 60 سال) تشکیل داده اند.
مطابق این گزارش هر چند بر پایه سرشماری نفوس و مسکن سال 1390، تنها سن 8.2 درصد از جمیت کشور بالاتر از 60 سال بوده است (6 میلیون و 159 هزار نفر سالمند) اما آمارها نشان می دهد بیشتر کسانی که در حوادث رانندگی جان خود را از دست می دهند عابر پیاده سالمند بوده اند به طوری که طی هشت ماهه امسال، 39.7 درصد از فوتی های حوادث رانندگی برای عابران پیاده ای اتفاق افتاده است که بالای 60 سال سن داشته اند. به بیان دیگر طی این هشت ماه سه هزار و 56 عابر در حوادث رانندگی جان باختند که یکهزار و 214 نفر از آنان افراد بالای 60 سال هستند.
45232
نظر شما