مذاكرات غيرمستقيم ايران و آمریکا

۰ نفر
۱۶ دی ۱۳۹۱ - ۲۲:۱۸

سیف الله یزدانی

بحران های اقتصاد دو دهه اخیر دنیا نشان داد که تکیه محض برتعدیل توزیع در آمد و کاهش ضریب جینی ، قادر به پاسخ گویی در بحران های امروزی اقتصاد نیست. چرا که میزان، کیفیت و نوع دارایی ها در این شرایط ، دارا ها و ندار ها را در موقعیت و اثر پذیری های متفاوتی قرار می دهد.
رکود تورمی که از اوایل دهه هفتاد قرن بیستم میلادی رخ نموده است ، عملکرد متفاوتی نسبت به رکود یا تورم مطلق دارد ، دربحران های رکود تورمی ، در حالی که تولید کننده و نیروی کار تحت فشار قرار می گیرند ، دارایی ها از رشد ارزش برخوردارند ، بنابراین در حالیکه سرمایه داران و سرمایه گذاران و نبروی کار در حال از دست دادن در آمدند ، صاحیان دارایی های غیر مولد با بهره برداری از رشد ارزش دارایی ها ، روز به روز از انباشتگی دارایی ها برخوردار می شوند.
درجهان امروز دارایی ها ( نه سرمایه و ابزار تولید) (1) در مداری غیرازمدار اقتصاد مولد در چرخش بوده، هیچ گونه سنخیت و هم سویی با معضلات نیروی کار ، اقتصاد مولد و سرمایه گذاری نداشته ، درعین حال قدرتمندانه بر اشتغال و تولید حکم می راند. بنابراین به جای دولتی کردن و یا سوسیالیزه کردن تولید و اقتصاد مولد ، باید سازوکارهایی را اتخاذ کرد که به تعدیل ضریب جینی دارایی های اقشار مختلف منتهی شود.
در واقع دارایان با قدرت مکندگی فوق تصوروغیر قابل کنترلی همه فرصت ها و توانمندی های نیروی کار و اقتصاد مولد را به کام خود فرو می برند. نگاهی به شرایط روز اقتصادی کشور ، نمونه هیا غیر قابل انکاری را در این زمینه به نمایش می گذارد:
- درشرایطی که حداقل دستمزد تعیین شده ، براساس ارقام اعلامی دولت ، فاصله دو برابری با خط فقر دارد(2)وبخش اعظمی ازافراد جامعه در کشاکش تامین معاشند، شاهد قد کشیدن برج ها ، رکورد زنی قیمت مسکن و جولان خودرو های چند صد میلیونی در شهرهای بزرگ کشور هستیم.
- درحالی که وزیر نیرو از ناتوانی مالی بخش خصوصی برای اجرای قانون سیاست های اجرایی اصل 44 قانون اساسی سخن می گوید ، دولت و بانک مرکزی نگران قدرت مالی سوداگران و دلالان در بازار ارز و طلا هستند.
- یا درشرایطی که بدهی های معوق تولید به سیستم بانکی و بدهی بانک ها به بانک مرکزی با سر جمعی درحدود100تریلیون تومان ، سیستم پولی کشور را ناکارآمد کرده وسخنگوی مرکز مبادلات ارزی از ناتوانی بعضی ازتولید کنندگان درتامین ریالی ارز تخصیصی سخن می گوید ، دربازار غیر رسمی ، اسکونت معاملات و نرخ تبدیل ودیعه به اجاره مسکن ارقام مخربی دیده می شود(3)
- آمار نگران کننده ازتعطیلی صنایع کشورکه گفته میشود 68 درصد آن ها از کمبود نقدینگی رنج می برند ، درکنار رکورد 24 میلیون تومان برای هر مترمربع ملکی در شمال تهران جای تامل دارد.
اما رییس دولت در گزارشات مربوط به دومین سالگرد اجرای قانون هدفمند سازی یارانه ها ، نتایج مثبت اجرای این طرح در تعدیل توزیع درآمد و بهبود ضریب جینی و وعده اقتصاد بدون نفت و 5 برابر کردن یارانه نقدی خانوار ها مطرح می کند ، در حالی که درواقعیت امرشاهد تناقضات فوق الاشاره در اقتصاد کشور هستیم.
به نظر می رسد، تیم اقتصادی دولت و رییس کل بانک مرکزی ، به چنین تحولات بنیادی در اقتصاد توجه ندارند و یا اگر هم دارند ، عملکرد بازارهای مختلف اقتصادی کشور نشان می دهد که ابزارهای نادرستی را به کار می برند.
درواقع طی دو سالی که رهبر معظم انقلاب ، هوشمندانه ، روی تولید ، حمایت از سرمایه وکارایرانی تاکید نموده، بانک مرکزی و دولت ، تمام همت و توان خود را مصروف به بازی با مهره های صاحبان دارایی های غیرمولد کرده ، فرصت های طلایی برای یک جهش بزرگ را از اقتصاد مولد گرفته اند.
واقعیت این است که درچنین شرایطی باید همه برنامه ها و سیاست ها بدون هر گونه تنگ نظری و سخت گیری ، معطوف به رها سازی و قدرتمند سازی تولید و اشتغال و تجارت خارجی باشد ، تا بازده وجاذبه های تولید و تجارت سالم بتواند حلاوت تکاثر و مال اندوزی را از بین ببرد.
ولی اتلاف توان و انرژی بانک مرکزی به کنترل بازار سکه و ارز ، انتشار اوراق مشارکت ، رشد بی رویه نقدینگی و تصمیم گیری های نامطلوب بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار برای بانک ها از یک طرف و رفتارهای کنترلی و محدودسازی دولت درمورد تولید کنندگان ، سخت گیری های مربوط به معوقات بانکی بخش تولید و تسویه بدهی های مالیاتی و بیمه ای ، بی ثباتی در نرخ ارز و مقررات صادرات و واردات ، از سوی دیگر تنها یک برنده دارد، آن هم صاحبان دارایی های غیر مولد است.

مدیر مسئول روزنامه عصر اقتصاد


------------------
(1) باید بین ثروت یعنی دارایی فردی و رفاهی با سرمایه یعنی دارایی مولد و یک نهاده تولیدی فرق قایل بود.
(2) چهارصد هزارتومان در برابر یک میلیون دویست هزار تومان، که با احتساب دویست هزار تومان برای یارانه نقدی هر خانوار ، حداقل دستمزد 50 درصد خط فقر است.
(3) برای پرهیز از ترویج ربا از قید نرخ پرهیز می شود.

39222

کد خبر 268645

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین