علیرضا رییسیان در یادداشتی درباره جشنواره فیلم فجر می نویسد: جشنوارههای سینمایی با نمایش تعدادی فیلم و با هدف ایجاد رقابت برای پیشبرد اهداف سینما در تمام دنیا شکل میگیرد و همین موضوع باعث شده تا ارتباط این بخش از صنعت سینما با مخاطب و تماشاگران به نحوی ویژه تعریف شود.
جشنواره فیلم فجر نیز با چنین هدفی در ایران پایهگذاری شد تا بتواند ترسیمی از کارنامه یکساله سینماگران، مدیران و فعالان این مجموعه ارائه دهد. همین تعریف، کافی است تا برگزاری جشنواره را مفید و ضروری بدانیم اما باید این جشنواره به گونهای برگزار شود که حرکت رو به رشدی داشته باشد. البته در هیچ کجای دنیا، انتخاب فیلمها بدون اعتراض نیست بلکه یک منحنی سینوسی هست که گاهی به تجمیع فیلمهای خوب و اتفاقات عالی میانجامد و در موقعی نیز حاشیه بر متن غلبه پیدا میکند و افت جشنواره را سبب میشود. در هر صورت جشنواره، هیچگاه تعطیل نمیشود چراکه اهدافی که برای این برنامه متصور است، متقاضیان خود را دارد. نمی توان با این دیدگاه که افراد صاحب نام و شناخته شده در جشنواره حضور ندارند جشنواره را تعطیل کرد، چراکه سینما هرگز بزرگ و کوچک نمیشناسد و مقوله اصلی، حضور باتجربهها و تازهواردها است که رقابتهای اصلی را شکل میدهند. اگر به جشنوارههایی نظیر کن، برلین، ونیز و مونترال نگاه کنید، عموماً افراد صاحبنام را در کنار افراد جسور و جوان با نگاههای تازه میبینید و در بسیاری مواقع جوانها از باتجربهها، گوی سبقت را میربایند.
جشنواره محل ارزشگذاری فیلمهای پرمخاطب نیست بلکه فیلمهایی که جنبه هنری و تجربی دارند و در ارتباط با مردم، روایت تازهای بیان میکند، در این بخش بیشتر میدرخشند. جشنواره فیلم فجر با هیچ تعریفی بینالمللی شناخته نمیشود چراکه در ابعاد محلی و بومی برگزار میشود. این در شرایطی است که در جشنواره های مهم دنیا، بخشی از فعالیت صنعت سینما به بازار حاشیهای مربوط است و فعالان این عرصه، کالاهای فرهنگی خود را مبادله میکنند و اساساً دستهبندی C،B،A براساس این بخشها شکل میگیرد. کما اینکه بازارچههای اطراف جشنواره کن، رونق بسیار دارد که متأسفانه جشنواره فجر از این بخش محروم است.
از طرف دیگر حوزه بینالمللی جشنواره فجر سالهاست پذیرای مهمانانی است که در بدنه دولت فعالند و در پایینترین سطح فرهنگی کشور خود قرار دارند. این مهمانی های دوستانه، تأثیر کیفی بر فعالیت فیلمسازان داخلی ندارد.
نکته دیگری که می تواند به رونق جشنواره کمک کند، ارزشگذاری جوایز است چراکه سال گذشته، دبیر جشنواره فجر هم سیمرغ دریافت کرد. این ارزشها حتی اگر در سطح ملی است، باید حفظ شود لذا باید شکلی برای جوایز غیرمؤلف پیدا و معادلسازی کرد تا جوایز این بخشهاع مداوم بین چند نفر به صورت تکراری توزیع نشود...
30123
نظر شما