به گزارش مهر:
یوکیا آمانو مدیر کل جدید آژانس بین المللی انرژی اتمی، 63 ساله بوده و در ماه می سال 1946 در کاناگاوا در ژاپن متولد شد. وی فارغ التحصیل دانشکده حقوق دانشگاه توکیو است که در سال ۱۹۷۲ به وزارت امور خارجه کشور ژاپن راه یافت.
او در بین سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۶ مقام ریاست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی را برعهده داشت. او از دانشکده حقوق دانشگاه توکیو فارغالتحصیل شده و از سال ۱۹۷۲ (میلادی) در وزارت امورخارجه ژاپن مشغول به کار شده است.
آمانو تصدی پست های زیادی را در وزارت امور خارجی ژاپن عهد هدار بوده که به طور خاص می توان به مقامهای مدیریت بخشهای علوم و انرژی اتمی، معاونت مدیرکل امور علمی و کنترل تسلیحات وی در این وزارتخانه اشاره کرد.
او که جانشین محمد البرادعی می شود در ماه آوریل ۲۰۰۱ نیز در مقام نماینده ژاپن با عنوان کارشناس دولتی در هیئت سازمان ملل متحد در زمینه مسائل موشکی منصوب و درست سه ماه بعد از آن نیز وارد گروه متخصصان سازمان ملل در زمینه تحصیلات منع گسترش و خلع سلاح هسته ای شد. وی در سفارتخانه های ژاپن در ویتنام، واشنگتن و بروکسل نیز حضور داشته و همچنین یکی از اعضای هیئت اعزامی ژاپن به کنفرانس خلع سلاح هسته ای در ژنو بوده است.
آمانو در سال 1968 وارد دانشگاه توکیو شد و در سال 1972 به وزارت امورخارجه ژاپن پیوست و در این وزارتخانه در زمینه مسائل خلع سلاح بینالمللی و مقولات مرتبط با منع گسترش سلاحهای هستهای فعالیت کرده است.
آمانو در سال 2009 کاندیدای مدیریت آژانس بین المللی انرژی اتمی شد و سرانجام در چهارمین دور رای گیری توانست با کسب حد نصاب دو سوم آرای اعضای شورای حکام آژانس، جایگزین محمد البرادعی شود که از سال 1997 سه دوره ریاست آژانس را برعهده داشت.
سفیر کنونی ژاپن در آژانس همچنین در ماه آگوست(مردادماه) سال 2002 در مقام مدیریت کل امور علمی و کنترل تسلیحات وزارت خارجه ژاپن منصوب و به دنبال آن نیز در سال 2004 مقام مدیریت کل بخش علوم و منع گسترش و خلع سلاحهای هسته ای را عهده دار شد.
آمانو تجربیات زیادی در زمینه خلع سلاح و منع گسترش سلاحهای هسته ای و نیز سیاست گذاریهای مربوط به انرژی هسته ای دارا بوده و به طور مکرر در مذاکرات بین المللی که در زمینه توسعه ان پی تی (معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای)، کنوانسیون منع گسترش سلاحهای بیولوژیکی و سمی (BTWC) و نیز بررسی معاهده منع جامع آزمایشهای هستهای (TBTC)، معاهده سلاحهای متعارف و اصلاحیه آن شرکت داشته است.
از مواضع آمانو درباره مسائل اتمی جهان از جمله پرونده هسته ای ایران تاکنون گزارش روشنی منتشر نشده اما خبرگزاری رویترز گزارش داد: آمانو اعلام کرده که نسبت به تعهد آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد انجام بازرسی ها پایبند، می ماند.
وی همچنین ابراز امیدواری کرده است که ارتباط میان بازرسان و حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی را بهبود بخشد.
این دیپلمات ژاپنی پیش از این در مورد ایران با اشاره به بینتیجه بودن پیگیری سالها سیاست انزوا سازی توسط "جرج بوش" رئیس جمهور سابق آمریکا، از آمادگی "باراک اوباما" رئیسجمهور کنونی آمریکا در مورد گفتگو با ایران استقبال کرد.
آمانو چندی پیش در جمع خبرنگاران حاضر شد و به تشریح نقطه نظرهای خود پرداخت. مدیرکل منتخب آژانس بین المللی انرژی اتمی در این نشست خبری گفت: این برداشت رایج که آژانس بینالمللی انرژی اتمی آن گونه که غرب به تصویر می کشد، نهادی برای نظارت بر تسلیحات هستهای است، موجب تضعیف این سازمان بینالمللی و ایجاد دودستگی بین اعضای ثروتمند و اعضای فقیر آن شده است.
یوکیا آمانو تاکید کرد : نقش نظارتی، وظیفه دیگر آژانس را که کمک به توسعه استفاده صلحآمیز از انرژی اتمی است تحت الشعاع قرار داده است.
نظر شما