سیدصادق روحانی: مهدی فتحی کارشناس مسایل اروپا در گفت و گو با خبرآنلاین درباره اهمیت اجلاس امنیتی مونیخ با بیان اینکه این اجلاس یکی از اجلاس های مهم در سطح اروپا محسوب میشود، گفت: میگویند که اجلاس داووس از نظر اقتصادی مهم است و اجلاس مونیخ به لحاظ امنیتی. معمولا مقامات آمریکایی و مقامات کشورهای عضو اتحادیه اروپا در این نشست شرکت میکنند و موضوعات مهم بین المللی روز را بررسی میکنند.
وی افزود: اگر دستور کار امسال را هم نگاه بکنید مسایلی مانند بحران یورو، تعیین ژئوپولتیک انرژی، نفت و گاز آمریکا، آینده همکاری دو سوی آتلانتیک، مسایل سوریه و مالی، اوجگیری قدرتهای جدید و آینده نظام جهانی، امنیت سایبری، امنیت و ثبات در جنوب شرق اروپا، آینده دفاع اروپایی، دیپلماسی در عصر دیجیتال، مسئله هستهای ایران و توازن قدرت منطقهای مورد بررسی قرار میگیرد. در آخرین خبرها اخضر ابراهیمی هم یک طرح 6 مادهای درباره سوریه ارائه داده است. از این جهت باید عنوان کرد که اجلاس مهمی است. مقامات برجسته کشورها شرکت میکنند و در آنجا دیگاههایشان را طرح میکنند. اما اینکه بگوییم بحرانهای بین المللی در این کنفرانس حل و فصل میشود تا حدودی اغراق آمیز است. اما این نشست فرصت خوبی برای کشورهاست تا بتوانند دیدگاههایشان را طرح کنند و چون رسانهها هم این کنفرانس را پوشش میدهند، کشورها میتوانند آخرین مواضع خود را به اطلاع عمومی جهان برسانند.
فتحی درباره تاثیر احتمالی این نشست بر مناسبات ایران و آمریکا نیز گفت: مقدمات کار آنجا فراهم است. تنها میماند اینکه آیا خود آمریکا و جمهوری اسلامی ایران و کشورهایی که دوست دارند این گفت وگوها انجام شود از فرصت استفاده کنند یا خیر. از طرف آمریکا جوزف بایدن معاون رییس جمهوری این کشور شرکت کرده و دیدگاههای این کشور را درباره مذاکره با ایران و دیپلماسی این کشور مطرح کرده است. از سوی دولت جمهوری اسلامی ایران هم آقای صالحی وزیر خارجه شرکت کرده است. احتمالا هر دو نفر در نشستهایی که در آنجا هست دیدگاههای خود را درباره مسئله هستهای ایران طرح خواهند کرد. اینکه بعد از این نشست چقدر طرفین تمایل خواهند داشت که از این نشست به عنوان یک مقدمه برای گفت وگوها استفاده بکنند مهم است و بستگی به اراده سیاسی طرفین دارد.
این کارشناس مسایل سیاسی ادامه داد: همین که موضوع ایران به عنوان یک دستور کار امنیتی مطرح هست نشان میدهد که از نظر میزبانان آلمانی و شرکت کنندگان در این نشست امسال مسئله هستهای مسالمت آمیز جمهوری اسلامی ایران به مانند سالهای گذشته از دیدگاه غربیها به عنوان یک مسئله امنیتی طرح شده است و کشورها دوست دارند از طریق دیپلماسی و گفت وگو در این زمینه به یک نتیجهای برسند.
وی همچنین درباره ادوار گذشته حضور ایران در نشست مونیخ گفت: جمهوری اسلامی ایران متناسب با نشستهای مختلف، نمایندگان متفاوتی را فرستاده است. گاهی اوقات وزیر امور خارجه شرکت کرده است، گاهی اوقات رییس مجلس شورای اسلامی شرکت کرده است و گاهی هم مخصوصا زمانی که آقای دکتر لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت ملی بودند به عنوان نماینده ایران در این اجلاس شرکت کردهاند. در اکثریت سالها جمهوری اسلامی ایران نمایندگانی را در اجلاس امنیتی مونیخ داشته است.
فتحی درباره دستاوردهای ایران در نشستهای قبلی نیز گفت: ایران از نشستهای قبلی دستاورد عملی خاصی نداشته است ولی از این جهت که این نشست فرصتی برای دیپلماسی کشور ما بوده و دیدگاههای جمهوری اسلامی ایران مطرح شده و فرصت را برای کشورهای رقیب و دشمن فراهم نکردهایم که تنها سخنگو باشند، قابل توجه است. جمهوری اسلامی ایران توانسته است که دیدگاههای خود را مطرح و به اطلاع افکار عمومی جهانی برساند. استفاده کشور ما از کنفرانس مونیخ در همین حد بوده است.
وی در بخش پایانی گفت و گوی خود با خبرآنلاین درباره سایر موضوعات مرتبط با ایران که ممکن است در مونیخ مطرح شود، گفت: بعید است که موضوع دیگری درباره ایران در این نشست مطرح شود. تنها مسئله دیگری که احتمال دارد به واسطه آن موضوع ایران مطرح شود، مسئله سوریه است. شاید از آنجا که سوریه با ایران همکاریهای گستردهای دارد و مسئله سوریه به صورت غیر مستقیم با منافع و امنیت ملی ما ارتباط دارد، ممکن است در نشستهای با موضوع سوریه نیز ایران حضور داشته باشد.
29219
نظر شما