متخصصین ایرانی توانستند به دانش فنی و علمی یک نسل ازپروژکتور ها دنیا که امروز بزرگترین کشورهای صنعتی از آن بی بهره اند دست پیدا کنند. این نورپردازی اکنون در برج میلاد اتفاق می افتد.

مهدی قنبر: برج هایی بزرگ دنیا که در دل آسمان تاریک شب سرکشیده اند تنها با یک عامل مهم خودنمایی می کنند؛ نور. نورپردازی عامل اصلی زیبایی برج های دنیا است. برج میلاد نیز از این قاعده مستثناء نیست.

در سال 83 که سازه اصلی برج به اتمام رسید همزمان یک گروه ایرانی به عنوان نمونه اقدام به نورپردازی آن کرد. نورپردازی این برج با وجود ابتدایی بودنش بسیارمورد توجه ژورنال ها و مجامع مختلف دنیا قرار گرفت. چندی بعد نیز برای انجام نورپردازی حرفه ای این برج یک شرکت ایرانی با شرکتی خارجی وارد قرارداد شد و تعدادی پروژکتور با امکانات روز نورپردازی دنیا تهیه کرد. اما پس ازفوت مالک شرکت این نسل از پروژکتورها به حال خود رها شد.

مهندسین نورپردازی بین المللی هم نتوانستند این نسل از امکانات نورپردازی را راه اندازی کنند. در نتیجه شرکتی که کار خرید این امکانات نورپردازی را خرید نتوانست از عهده راه اندازی کار برآید.

در نهایت این موضوع باعث شد که شرکتی که درسال 83 نورپردازی اش مورد تقدیر واقع شده بود دوباره این پروژه را برعهده گیرد. شاهرخ کشاورز مدیر این پروژه است. او درباره مشکلاتی که پیش روی مهندسین برای راه اندازی این نسل از پروژکتور ها قرار دارد گفت: «هنوز در کشورهای ترکیه ،امارات وبلژیک که این نسل ازپروژکتورها خریداری شده هیچ یک کار نمی کنند.»

شاهرخ کشاورز و گروهش تنها گروهی است که توانسته است پس از پنج سال به دانش فنی این پروژکترها دست یابد. نورردازی برج میلاد در ایام دهه فجر نیزدر فاز نهایی این نورپردازی قرار داشت.

به گفته شاهرخ کشاورز امروز بسیاری از مهندسین اروپایی برای راه اندازی این نسل از امکانات نور پردازی با او تماس گرفته اند و از او در راه اندازی این امکانات کمک خواسته اند.

شاهرخ کشاورز مدیرعامل این شرکت است که در زمینه نور پردازی حرفه ای فعالیت می کند. شرکت او در سال 1374 تاسیس شد. در این شرکت جمعی از مهندسین و اساتید دانشگاهی فعالیت می کنند. هدف از تاسیس این شرکت در ابتدا ورود دانشجویانی بود که در عرصه عمل توانایی نداشتند.

البته در ابتدا زمینه کاری این شرکت ساخت تابلوهای تبلیغات الکترونیکی و سیستم های کنترول دیجیتال بود.
از اوخر دهه هفتاد که نسل جدید تجهیزات نور پردازی حرفه ای در دنیا تولید شد. لازم بود که دانش الکترونیک جدید نیز برای راه اندازی این امکانات بوجود بیاید. زیرا اکثر این پروژکتورها مانند یک رایانه به یکدیگر متصل است به همین دلیل شرکت زمینه کاری اش را به این سمت تغییر داد.

گفتگوی خبرآنلاین با شاهرخ کشاورز را بخوانید؛

 

یک برج در دل آسمانی تاریک هیچ زیبایی ندارد. این نورپردازی آن برج است که برج را زیبا و دیدنی می کند. برج میلاد بزرگترین برج کشور است. بی شک نورپردازی آن نیز باید خاص باشد. باید ویژگی های منحصر به فردی داشته باشد. چگونه شد که کاری به شما واگذار شد. از سوی دیگر چه مراحلی برای نورپردازی برج طی شده واینکه چرا تا کنون که چند سال از ساخت برج می گذرد نسبت به نور پردازی آن اقدام نشده است.

این موضوع از ابتدا مورد توجه قرار گرفته بود. پس از اینکه این پروژه در سال 83 وارد مرحله نازک کاری شد کار نورپردازی آن نیز آغاز شد. آن زمان از سوی سازمان زیباسازی شهر تهران ما را دعوت کردند تا در دهه فجر یک نورپردازی روی آن انجام دهیم. خوشبختانه تصاویرآن نورپردازی آزمایشی به نمایشگاه های مختلف ارسال شد. جالب اینجا بود که شرکت های بزرگ نورپردازی دنیا تصاویر این نورپردازی را در بروشورهای خودشان را در جمع پنج سازه نورپردازی زیبای دنیا قراردادند. آنها از نورپردازی برج میلاد دو تصویر انتخاب کرده بودند و از دیگر سازه ها تنها یک تصویر وجود داشت. متاسفانه با وجود این افتخار زمانی که صحبت از نورپردازی دائم برج به میان آمد دعوت نشدیم و کار به گروه ایرانی دیگر داده شد. تجهیزاتی که این گروه برای کارنورپردازی برج انتخاب کرد متعلق به یکی از شرکت های بسیار خوب اروپایی بود. مشکل اینجا بود که دانش فنی آخرین نسخه این پروژکتورها دراختیاریک نفر بود. این فرد هم مدیر آن شرکت و هم طراح فنی این نسل از پروژکتورها بود.اما اوپ س از فروش این پروژکتورها دار فانی را وداع گفت. او دانش بکارگیری این پروژکتور ها را نیز در اختیار کسی قرار نداده بود. امروز هیچ اطلاعاتی از پروژکتورهای که ورژن 4 آن است در دنیا وجود ندارد.
 

هیچ کاتالوگی و هیچ کسی که این اطلاعات را داشته باشد هم وجود نداشت؟
خیر هیچ کسی از نحوه کار این پروژکتورها اطلاعی ندارد. زیرا فرصتی نبود تا این اطلاعات منتقل شود. این شرکت هم با فوت این فرد مدت پنج سال است که تعطیل شده. حتی تکنولوژی ورژن یک، دو و سه هم از نظر قطعه دچار مشکل است. راه اندازی نسل چهارم این پروژکتورها کار بسیار پیچیده ای است. این موضع باعث شد که شرکتی که این پروژکتورها را خریداری کرده بود نتواند آنها را نصب کند. بی شک این شرکت هایی در حوزه فعالیت خودشان بسیار توانا بودند اما این نوع از نورپردازی بیشتر در حوزه تخصصی شرکت های نورپردازی قرار داشت.

 

چطور شد کار بعد از سالها به شما واگذار شد؟
پس از اینکه در سال 90 هم شرکت قبلی نتوانست این پروژکتور ها را راه اندازی کند با ما تماس گرفته شد. متاسفانه گروه قبلی تنها توانسته بود یکی از چراغ ها را آن هم برای کوتاه مدت روشن نگه دارد و قدرت تابش این پروژکتور نیز در حد پایین قرار داشت. حتی به مرور هم داشتند از بین می رفتند.

پس از جلسه ای با مدیران برج، قرارشد تا اولین فاز را در نیمه شعبان راه اندازی کنیم. ما هم 90 درصد آن فازی که برای نیمه شعبان در نظر گرفته بودند را راه اندازی کردیم. تراز 288 برای فاز یک و تراز 315 را برای فاز دو در نظر گرفتیم. نورپردازی گنبد آسمان را در عید فطر اجرایی کردیم. برای فاز های نهایی روی بام قرار گرفتیم. تلاش بسیاری انجام شد تا این شرایط و نور ها را به حداکثر قدرتشان برسانیم. اگر امروز هم چند درصد کمی باقی مانده مشکل دانش فنی نیست. ما بر کل دانش علمی و فنی این پروژکتور ها مسلط هستیم. مشکل درقطعاتی است که شامل تحریم می شد است. ما به سختی توانستیم آنها را خریداری کنیم. البته بخش هایی از آنها را نیز طراحی کردیم. بخش های باقی مانده نیز قابل حل است.

 

هزینه این پروژکتورها چقدر بود؟
چیزی در حدود دو میلیارد تومان در پنچ سال قبل هزینه این پروژکتورها شده بود. با شرایط کنونی این امکانات امروز هفت میلیارد تومان ارزش گذاری می شوند.

 

این امکان جدید نورپردازی که با این شرایط سخت بکار افتاده و بر بالای برج نورافشانی می کند چه تفاوتی با نورپردازی های قبلی که برج داشته می کند.امکانات ویژه آن شامل چه چیزهایی می شد؟

نورپردازی سال 83 نورپردازی نمونه بود. در آن نورپردازی جایگاه پروژکتورها مشخص نبود. در آن زمان تاسیسات الکترونیکی آن هم انجام نشده بود. امروز ما 24 دستگاه پروژکتور آسمانی بربالای برج داریم که به صورت شبکه با هم کار می کنند. آنها می تواند حرکت های مختلفی در آسمان ایجاد کند. اجرای قبلی کاملاً سمبلیک بود و در آن تنها با یک نور آسمانی کفایت کرده بودیم. به هرحال انتخاب های و خرید های گروه قبلی درست بود اما مشکل در عدم پشتوانه فنی و علمی بود.

 

این مشکل نبود پشتوانه فنی این نسل از پروژکتر های فقط شامل حال ایران می شود که در تحریم بود یا کشورهای دیگر هم که این امکانات را خریداری کرده اند نمی توانند از این نسل پروژکتور ها استفاده کنند؟

مشکل پروژکتور های نسل 4 در تمام کشورهای دنیا وجود دارد. امروز تهیه قطعه ورژن دو و سه هم دچار مشکل است. اما ورژن چهار به لحاظ نرم افزاری هم مشکل دارد. حتی قرار است تا ما کمک های فکر به کسانی که این ورژن را در کشورهای دیگر مانند ترکیه، بلژیک و امارات خریده اند داشته باشم. البته هنوز هیچ سرویسی به آنها نداده ایم اما مطلع شده اند که ما بر این دانش مسلط شده ایم. البته پروژکتورهای ورژن 4 دیگر تولید نمی شوند. خوشحالی ما از این است که در کشور خودمان این کار را انجام دادیم. متاسفانه دیگران فکر می کردند باید یک شرکت خارجی این کار را انجام دهد اما ما خودمان این پروژه را اجرا کردیم. این کار صد در صد ایرانی بود. اگر فرصتی باشد خودمان می توانیم قطعات تحریم شده را نیز تهیه کنیم.

 

در تعمیرات آن هم خودتان ورود کردید؟
بله امروز خودمان تمام تعمیرات را انجام می دهیم. ما باوجود اینکه قرارداد تعمیر و نگهداری در مورد این پروژه نداریم این کار را هم انجام داده ایم. به هرحال من هم به عنوان یک ایرانی نمی خواهم که این سرمایه کشور بخوابد. به همین دلیل بدون هیچ چشم داشتی وارد کار شدم. برج خلیفه در امارات هم از این نوع پروژکتورها استفاده کرده اما هنوز نتوانسته اند پروژکتورهای آن را راه اندازی کند زیرا دانش فنی آن را ندارند. نورپردازی برخی از این برج ها تا زمانی که آن سازنده زنده بود کار می کردند اما پس از انکه دچار مشکل شدند دیگر از کار افتاده اند. ما امروز کار سخت افزاری و نرم افزاری و تعمیر نگهداری را خودمان انجام می دهیم. یعنی کارهایی که حتی در تخصص خودمان هم نبود یادگرفتیم و انجام دادیم

 

چند نفر ساعت وقت صرف راه اندازی نور پردازی برج میلاد شد؟
به لحاظ نفری بطور متوسط 8 یا 9 نفر نیروی متخصص در روز روی این پروژه کار می کردند.ما کار را از 15 خرداد سال 91 آغاز کردیم. تا کنون 180 روز کار و روزی 16 تا 17 ساعت کار انجام شده است. البته این پروژه هیچگاه به اتمام نمی رسد زیرا اگر رها شود سرانجام خوبی نخواهد داشت و همه چیز از بین می رود. به همین دلیل پشتیبانی دائمی می خواهد. این کار وفعاً سنگین بود. مسافرت هایی به کشور هایی که این نسل از نورپردازی را در اختیار داشتند انجام دادیم تا ببینیم که از متخصصین خارجی می توانیم ایده بگیریم اما با کمال تعجب دیدیم اطلاعات ما از آنها بیشتر است.

4747

کد خبر 275850

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 3
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مریم IR ۱۰:۲۴ - ۱۳۹۱/۱۱/۲۱
    16 3
    سلام ، واقعا" تشکر میکنم و خسته نباشید . بسیار زیباست .
  • علی IR ۰۱:۱۳ - ۱۳۹۱/۱۱/۲۲
    15 1
    سلام خبر را دیشب دیدم ، افتخار بزرگی برای مردم ایران ، در این شرایط تحریم نورپردازی بسیار زیبای برج واقعا جای تبریک داره یک هفته پیش تو ترافیک همت نورپردازی جدید را دیدم خیلی قشنگه دستتون درد نکنه، دست رئیس برج میلاد هم در نکنه که بالاخره به یه ایرانی برای انجام این کار بزرگ اعتماد کرده
  • شریف کاران IR ۰۹:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۲/۰۶
    4 1
    خیلی عالی بود خیلی جالب میشد که این طراحی و شیوه کار رو در یک وب سایت اختصاصی هم نمایش میدادند.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین