زهرا تالانی: طرح «انتقال پایتخت اداری-سیاسی» که در روزهای اخیر تعداد امضاکنندگان آن در مجلس به 152 نفر رسیده، مسوولیت مطالعه کارشناسی برای شناسایی مکان مناسب پایتختشدن را به شورایی 10نفره واگذار کرده که باید تحت نام «شورای عالی انتقال پایتخت» به مدت یکسال درباره سه موضوع اصلی مرتبط با انتقال تصمیم گیری کند.
در همین رابطه جعفر قادری عضو فراکسیون شهری مجلس به خبرآنلاین می گوید: بهتر است مانند کشور مالزی ما هم یک پایتخت سیاسی داشته باشیم چون دیگر تهران کشش ندارد.
گفت و گوی خبرآنلاین با عضو فراکسیون شهری را بخوانید؛
دوباره طرحی در مجلس ارائه شده که نمایندگان موضوع جابه جایی پایتخت را مطرح کردند.با توجه به اینکه طرح بارها در مجلس ارائه شده تصور می کنید این امکان وجود دارد؟
با کلیت موضوع موافقم چون تصور می کنم تراکم جمعیت در تهران بالاست. در حال حاضر تهران همزمان پایتخت سیاسی، اداری، نظامی، فرهنگی و اقتصادی کشور است، این در حالی است که در دنیا مرسوم است که چند نقطه از کشور پایتخت تلقی می شوند. در کل بررسی ها نشان می دهد تهران با توجه به آسیب پذیری بالایی که در برابر حوادثی همچون زلزله، سیل یا حمله نظامی دارد، بیش از این ظرفیت پایتخت ماندن را ندارد چرا که در صورت وقوع حوادثی این چنینی، نه تنها تهران که کل ایران آسیب می بیند.
یعنی شما موافق انتقال پایتخت هستید؟
برای حل مشکل تهران، یکی از راهکارها بحث تقسیم کارکردهای آن است اما نباید پایتخت سیاسی را خیلی از تهران جدا کرد چون قبلا هم دولت آقای احمدی نژاد این تصمیم را داشت و موفق نشد. به نظرم مانند کشور مالزی در این زمینه باید عمل کرد؛ یعنی یک شهر سیاسی داشته باشیم که خیلی هم از تهران دور نباشد و مثلا نزدیک فرودگاه امام(ره) باشد. در آنجا زیرساختها را به درستی بنا کرد و اجازه ورود واحدهای صنعتی را نداد. همچنین هزینه ها را در آنجا بالا برد تا هرکسی امکان زندگی در آنجا را نداشته باشد، در اینصورت این طرح می تواند موفقیت آمیز باشد.
بنابراین مطابق این طرح، تهران پایتخت اقتصادی میماند و پایتخت اداری - سیاسی به نقطه دیگری از کشور منتقل میشود؟
هم اکنون تمرکز فعالیت ها در تهران موجب شده خیلی از افراد مثل نمایندگان مجلس که برای اشتغال دوره ای به تهران می آیند، در پایان فعالیت شغلی شان، در تهران اقامت دائمی اختیار کنند و در همین کلان شهر ساکن دائمی باقی بمانند و به تبع آن، سایر وابستگان آنها نیز به جمعیت ساکن تهران افزوده می شوند. از طرف دیگر نیاز ساکنین سایر شهرهای کشور به پیگیری امور اداری شان از طریق دستگاه های دولتی مستقر در تهران باعث افزایش تردد روزانه در تهران شده؛ طوری که اگر پایتخت به نقطه دیگری برود، حداقل 40 درصد از سفرهای روزانه به این کلان شهر کاسته خواهد شد.
آیا هزینه های این طرح پیش بینی شده است؟
در دانشگاه ها و مراکز تخصصی بر روی این موضوع کار می شود و هنوز به نتیجه درستی نرسیدند. این طرح فعلا در مرحله مطالعاتی است.
چه زمانی این طرح در مجلس بررسی می شود؟
طرح انتقال پایتخت احتمالا بعد از انتخابات ریاست جمهوری در صحن علنی بررسی می شود.
گزینه نمایندگان برای پایتخت سیاسی کدام شهر است؟
دولتیها شهر جدید پرند را به عنوان پایتخت اداری- سیاسی جایگزین تهران معرفی می کنند تا هم کشش سکونتی انبوه واحدهای مسکونی مهر در این منطقه ارتقا پیدا کند و هم کاهش جمعیت تهران محقق شود اما در مجلس اخیرا اجماعی به وجود آمده که قصد دارد ساز و کار درست و منطبق بر واقعیت را برای انتقال پایتخت تدارک ببیند. بنابراین هنوز تصمیمی گرفته نشده است، البته همانطور که گفتم بهتر است نزدیک تهران باشد.
47232
نظر شما