بهمن ماه، ماه سانتریفیوژهای ایران است. سال قبل، اواخر همین ماه، اعلام شد که نسل جدید سانتریفیوژهای ایرانی در سایت هستهای نطنز، نصب و راهاندازی شده است. این اقدام همزمان با سوختگذاری راکتور تحقیقاتی تهران بود، به این شکل که اورانیوم با غنای 20 درصد در راکتور تحقیقاتی تهران سوختگذاری شد و بدین ترتیب گامی دیگر در جهت تکمیل چرخه صلحآمیز هستهای کشور برداشته شد.
از سال 90 تاکنون، روند حرکت روبه جلو در بخش فناوری هستهای ایران ادامه یافت و اواسط بهمن ماه جاری، ایران به آژانس بینالمللی انرژی اتمی خبر داد که قصد دارد از سانتریفیوژهای مدرنتر در سایت هستهای نطنز استفاده کند. در صورت عملیاتی شدن این تصمیم، سرعت غنیسازی در تأسیسات هستهای زیاد میشود. به گزارش خبرگزاری رویترز، از این رو، انتظار میرود در پی استفاده از سانتریفیوژهای جدید، تهران با سرعت بیشتری غنیسازی اورانیوم را ادامه دهد.
بنابراین گزارش، ایران قصد دارد در مجتمع غنیسازی نطنز، از نسل جدیدتر سانتریفیوژها استفاده کند که تعدادشان سه هزار دستگاه است. نوع سانتریفیوژهای مورد استفاده در تأسیسات هستهای کشورمان، IR-1 است که از فناوری مربوط به دهه 70 میلادی برخوردار است، اما نیاز به بهینهسازی سیستمهای باعث شد تهران درصدد ساخت و استفاده از سانتریفیوژهای جدید باشد. بنابراین به سراغ ساخت نسل دوم این نوع سانتریفیوژها رفت و آنطور که در نامه ایران به آژانس بینالمللی انرژی اتمی آمده، قصد دارد سانتریفیوژهای موسوم به IR-2 را در یکی از واحدهای نطنز نصب کند در واحد نطنز، اورانیوم تا پنج درصد غنی میشود. آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش پاییزه خود، که آبان گذشته منتشر کرد، اعلام کرده بود تعداد سانتریفیوژهای نطنز و فردو افزایش یافته است. بنابر گزارشها، ایران در نامه اخیر خود، زمان مشخصی را برای انجام و تکمیل این طرح تعیین نکرده، لذا طبق گزارش کریستین ساینس مانیتور، انتظار میرود اجرایی شدن چنین طرحی حتی تا یک سال طول بکشد.
کریستین ساینس مانیتور، در ادامه افزود:«هماکنون سانتریفیوژهای «IR-1» نطنز که حدود 1000 دستگاه هستند، اورانیوم را تا حدود 5 درصد غنی میکنند، که این میزان غنیسازی برای استفاده در رآکتورهای غیرنظامی مناسب است. اما غنای اورانیومی که در فرد و تولید میشود 20 درصد است که برای مقاصد خاص غیرنظامی میتواند به کار آید.»
در همین راستا، کاخ سفید هشدار داد که طرح ایران برای نصب سانتریفیوژهای پیشرفتهتر در تاسیسات غنیسازی نطنز، منجربه تشدید مناقشه هستهای با این کشور خواهد شد. جی کارنی، سخنگوی کاخ سفید، همچنین مدعی شد که این اقدام ایران، ضمن آنکه ناقض قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متحد است، تحریمآمیز نیز هست. سخنگوی کاخ سفید در عین حال گفت که تصمیم جدید ایران، موجب انزوای هرچه بیشتر در جامعه بینالمللی خواهد شد. اشاره وی در واقع به تحریمهایی است که غرب در واکنش به فعالیتهای هستهای ایران به اجرا گذاشته است تا به زعم آنان، موجب انزوای تهران در مجامع بینالمللی شود.
در همین حال، سخنگوی کاترین اشتون، نماینده گروه 1+5 در مذاکرات هستهای با تهران، واکنش تندی به این خبر نشان داد. برخی اعضای اتحادیه اروپا نیز از جمله کشور فرانسه، نگرانی شدید خود را از توسعه غنیسازی اورانیوم در تأسیسات نطنز اعلام کردند. در همین باره سخنگوی اشتون، نماینده سیاست خارجی اتحادیه اروپا، با اشاره بیانیهای نگرانی شدید اتحادیه از توسعه غنیسازی اورانیوم در تأسیسات نطنز را اعلام کرد و آن را نقض تعهدات بینالمللی جمهوری اسلامی ایران دانست.
همچنین وزارت امور خارجه فرانسه در واکنشی جداگانه، توسعه غنیسازی اورانیوم در تاسیسات اتمی نطنز را نشانهای منفی و دلسردکننده؛ آن هم در آستانه گفتوگوهای آتی ایران و گروه 1+5 بر سر برنامه اتمی این کشور توصیف کرد و بار دیگر از جمهوری اسلامی ایران خواست که به تعهدات بینالمللیاش عمل کند.
به گفته علیاکبر صالحی قرار است این مذاکرات در کشور قزاقستان و در اوایل اسفند برگزار شود. بسیاری معتقدند اعلام تصمیم ایران به آژانس، باعث برهم خوردن معادلات خواهد شد و روند مذاکرات ایران با آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه و چین تغییر میکند. همچنین انتظار میرود این موضوع در نشست زمستانه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز، مطرح شود. حال باید دید اعضای شورای حکام چه موضعی نسبت به این خبر خواهند داشت.
19301
نظر شما