نویسنده این کتاب جیمزمان ، کارشناس سیاسی مدرسه مطالعات آینده بین المللی دانشگاه جان هاپکینز در خصوص شکل گیری دولت دوم اوباما با آندره شیتف گفتگو کرده است.
شما جابجایی پرسنلی در دولت آمریکا را چگونه ارزیابی می کنید؟ این عمل همبستگی اوبامایی ها را تقویت یا بر عکس تضعیف می کند؟
فکر می کنم اصول اساسی که در کتاب برشمردم، همچنان پا برجاست تیمی در داخل تیم ( داخلی ها ) جزو اطرافیون نزدیک اوباما محسوب می شوند . سیاست خارجی در کاخ سفید شکل می گیرد . افرادی که در وزارت دفاع و خارجه کار می کنند به نظر من تأثیر بسزایی بر فرآیند تصمیم گیری دولت ندارند . البته بین کلینتون و کری اختلاف نظراتی وجود دارد. کری کمتر در ردیفهای جلو قرار خواهد گرفت . زیرا او چهره ای برجسته نظیر کلینتون نیست .
آیا شما عقیده دارید که دولت اول اوباما متشکل از تیم رقبا و دولت فعلی از تیم دوستان است؟
خیر . به نظر من موضوع تیم رقبا دربین مردم ایجاد شده تا اینکه کلینتون را جزو دولت بدانند . شعاری با لفظ ادبی داده شد ( تیم رقبا برگرفته از کتاب نوابغ سیاسی نوشته دوریس کرنس است) تا اینکه خانم کلینتون را در سنا به عنوان رقیب بالقوه در بین دموکراتها قرار ندهند .
همانطوری که می گویند او را به سنا دعوت کردند تا در بیرون بد نگوید ؟
دقیقاً اینطور است . او را نه بخاطر بیان عقاید خاص وی، بلکه از نقطه نظر سیاسی دعوت کردند و این کار خوب از آب درآمد . در مورد گروه و تیم دوستان می توان گفت که من آنچنان به این امر اعتقاد ندارم . فکر نمی کنم که اوباما آنچنان به کری و هیگل نزدیک باشد . به احتمال زیاد او به نظریه انتصاب جیمز لو به عنوان وزیر دارایی آمریکا نزدیکتر است .
اما در هر حال لو از برنامه ریزان کلینتونی هاست .
بله، البته
در آغاز رئیس جمهور تصمیم گرفت، اشخاصی را که در مدار کلینتون قرار نگرفته اند، انتخاب نماید و بویژه بدین ترتیب تیم اوبامایی ها شکل گرفت . ولی لو از همان آغاز در زمان کلینتون معرفی گردید ؟
بله درست می گویید ، اما در دوره اول اوباما ، لو در گروه دوستان کنونی در کاخ سفید فعالیت کرد .
اوباما در آغاز تصمیم داشت سوزان رایس را به سمت وزیر خارجه برگزیند، ولی بهر حال کری را انتخاب کرد . شما این تصمیم گیری را چگونه ارزیابی می کنید ؟ آیا کری می تواند در زمره نزدیکان اوباما قرار گیرد ؟
من فکر نمی کنم که او به اوباما نزدیک با شد. قبل از انتصاب وی من با یکی از سناتورهای سابق صحبت کردم که حرفهایش بالاخره نادرست از آب درآمد . او گفت : « من فکر نمی کنم که اوبه این سمت منصوب شود ، زیرا آنها همدیگر را دوست ندارند . » البته هیچگونه اختلاف نظر سیاسی بین آنها وجود ندارد ، اما اگر اوباما در تلاش شکل دادن نسل جدید ی که در راستای تغییر وضعیت کنونی حرکت می کنند، باشد، کری برای این کار قابلیت ندارد.
پس بنظر شما او چه فعالیتهایی را انجام خواهد داد ؟
امکان شکل گیری راهکار کلی دولت برای او وجود نخواهد داشت. در رابطه با آسیا تجربه وی کم است .
شما در کتاب خود نوشته اید، سوزان رایس ، مایکل مک فول را به تیم اوبامایی ها دعوت کرد . وقتی او به مسکو رفت آیا در این تیم باقی ماند یا بیرون رفت ؟
در واقع من دقیقاً نمی دانم، نقش کنونی وی در دولت آمریکا چیست . اما او به عنوان چهره ای برجسته در تصمیم گیریها نسبت به روسیه باقی خواهد ماند .
اوباما به غیر از اطرافیان نزدیک خود به چه شخص دیگری گوش فرا می دهد ؟ اسکاک فورت ، کسینجر یا پاول ؟ البته همه آنها جمهوریخواه هستند .
او به همه آنها گوش می دهد .به نظر من او به دموکرات های با نفوذ نظیر جان پادست گوش می دهد و هر از گاهی به بیل کلینتون نیزگوش می دهد، اگر چه اکنون آنها با هم نزدیک نیستند .
می خواهم در مورد کسینجر یادآوری کنم . او رادر روسیه نیز خوب می پذیرند.
البته . برای همه معاشرت و گفتگو با شخصیتی نظیر کسینجر لذت بخش است . او هم در این زمینه تجربه دارد . به خارج سفر می کند و نشان می دهد که از تمام امورات کاخ سفید با خبر است ، اما هیچ نشانه ای از نفوذ کسینجر بر دولت کنونی آمریکا ندیده ام .
منبع : روزنامه راسیسکایا گازیتا
49261
نظر شما